Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 20 november 2014, 15.03 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Erken Palestina!


Landen die Palestina hebben erkend

Tijdens de begrotingsbehandeling deze week was er veel aandacht voor de erkenning van Palestina. Zweden ging hier laatst toe over en ik vind dat Nederland dit goede voorbeeld moet volgen. Hierover schreef ik een opiniestuk. Dat kun je hier lezen.

dinsdag 18 november 2014, 20.28 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Koenders, toen en nu

Vanavond en morgenavond bespreken we in de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is de eerste begrotingsbehandeling met de net aangetreden minister Koenders, die een lange geschiedenis in de Nederlandse politiek heeft. Hieronder lees je mijn inbreng:

(meer…)

dinsdag 18 november 2014, 9.30 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry leest

Mozaïek van Nederland


De discussie over integratie laait de laatste tijd weer flink op. Afgelopen zaterdag werden tijdens de intocht van Sinterklaas 90 mensen gearresteerd naar aanleiding van de anti-Zwarte Piet demonstratie, en deed het omstreden onderzoek naar Turkse jongeren in Nederland en hun opvattingen over onder meer IS veel stof opwaaien; volgens een aantal Turks-Nederlandse organisaties en verschillende experts was het onderzoek ondeugdelijk en waren de uitkomsten niet representatief voor de Turkse gemeenschap. Deze gebeurtenissen laten zien dat integratie een heel gevoelig onderwerp is, maar tonen ook aan hoe belangrijk het is om je in de maatschappij te kunnen uitspreken over hoe er tegen jou aangekeken wordt – en je daar tegen te kunnen verzetten.
(meer…)

zaterdag 15 november 2014, 16.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry reist

Elke vluchteling is anders

Gesprek met yezidische vrouw die ontsnapte aan ISIS


Vandaag bezocht ik twee vluchtelingenkampen in Arbat, een stadje in Iraaks Koerdistan. Daar sprak ik met vluchtelingen, hulpverleners en bestuurders. Hoewel het aantal vluchtelingen dat wordt opgevangen indrukwekkend is, zo’n 2 miljoen op 4,5 miljoen bewoners van Koerdisch gebied, bleken er ook punten van zorg. Gehandicapte kinderen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en 1 deken per vluchteling begint krap te worden met de naderende winter. Bij Arbat is er een kamp voor Syrische vluchtelingen en een voor binnenlandse vluchtelingen. De verantwoordelijkheid en de zorg verschilt tussen beide kampen. UNHCR is internationaal verantwoordelijk maar dat levert volgens de Koerden en internationale NGO’s onnodig veel bureaucratie op. Die klacht zal ik bespreken met Stichting Vluchteling die via International Rescue Committee actief is, ook in Arbat.

donderdag 13 november 2014, 10.16 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Eu-lidmaatschap niet vrijblijvend

Amerika heeft felle kritiek op het Hongarije van premier Victor Orban omdat het autoritaire tendensen vertoont, de vrije pers inperkt en het maatschappelijk middenveld demoniseert. Onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland verwijt Hongarije zelfs “te slapen onder de deken van NAVO-artikel 5 terwijl het overdag ‘illiberale democratie’ promoot.” Die Amerikaanse kritiek is volkomen terecht en moet de Europese Unie aan het denken zetten. De EU moet zelf instrumenten ontwikkelen om lidstaten kritisch te toetsen op kernwaarden en eventueel tot de orde te roepen.
(meer…)

dinsdag 11 november 2014, 9.39 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Bufferzone bij Gaza

Egypte is begonnen met de aanleg van een bufferzone aan de grens met Gaza. Eind vorige maand werd dat duidelijk. Het zou een reactie zijn op terroristische aanslagen in het gebied. Honderden huizen worden daarom op dit moment verwoest en duizenden burgers worden gedwongen te verhuizen. Ik maak mij hier grote zorgen om, want de Egyptenaren in het gebied zijn al lange tijd achtergesteld. Ook kan dit ernstige gevolgen hebben voor de Palestijnen in Gaza. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:
(meer…)

zondag 9 november 2014, 8.24 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Geslaagde ledendag 2014


presentatie van de ledendag was weer in handen van Sjaak Bral

Elk jaar houden we één of soms wel tweemaal een open dag in de Tweede Kamer voor nieuwe leden. Die gelegenheden worden massaal bezocht: voor velen is het de eerste keer dat de Tweede Kamer wordt bezocht. Behalve een kennismaking met de gehele SP-fractie is er ook een rondleiding door het gebouw (even zitten op de blauwe stoelen), de kans iets op te steken van de parlementaire geschiedenis en deelname aan gesprekken over allerlei actuele onderwerpen. Samen met Eerste Kamerlid Tiny Kox, die tevens lid is van de Raad van Europa, mocht ik zes keer in gesprek gaan met een grote groep nieuwe leden. De twee meest bevraagde thema’s waren ISIS (niet bombarderen maar hoe dan wel effectief bestrijden) en de Europa (moeten we die boete van 642 miljoen echt betalen?). Voor het eerst merkte ik aan nieuwe leden dat ik al enige tijd in de SP meeloop. Tijdens de lunch kwam de zoon van een oude bekende uit Amsterdam me even de hand schudden met de groeten van zijn vader. Een nieuwe generatie SP’ers dient zich aan en dat is gezien de vergrijzing waar ook onze partij natuurlijk niet aan ontkomt maar goed ook.

vrijdag 7 november 2014, 8.49 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Uitleveren aan de doodstraf

Begin deze week berichtte dagblad Trouw dat een in Nederland verkerende en van moord verdachte Amerikaan mogelijk aan Texas wordt uitgeleverd. Daar kan hij de doodstraf opgelegd krijgen. Ik vind dat Nederland geen personen zou moeten uitleveren aan landen als zij mogelijk de doodstraf opgelegd zullen krijgen. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel van Nispen, de volgende vragen gesteld:
(meer…)

donderdag 6 november 2014, 13.27 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Stop met EU-fruit!

350.000 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs krijgen momenteel niet hun dagelijkse stukje fruit op school. Dat komt omdat de leveranciers bang zijn dat het geld dat ze voorschieten niet terugkrijgen van de EU, die subsidie verstrekt voor schoolfruit. De EU-subsidieaanvraag is namelijk complex en er zijn strenge voorwaarden aan de subsidie verbonden. Telers moeten van de EU bijvoorbeeld verschillende soorten fruit leveren, maar dat betekent dat ze de prijs van duur fruit niet altijd helemaal vergoed krijgen. In het verleden werd al een deel van de subsidie teruggevorderd door de Europe Commissie door het niet-naleven van de Europese regels.
(meer…)

zondag 2 november 2014, 12.57 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Kies de VN jongerenvertegenwoordiger

Nog enkele dagen, tot en met 5 november, kun je stemmen op een kandidaat-jongerenvertegenwoordiger die naar de Algemene Vergadering van de VN gaat. Een jongerenvertegenwoordiger vormt de schakel tussen Nederlandse jongeren en (politieke) instanties in binnen- en buitenland. Jongerenvertegenwoordigers trekken het land in om duizenden jongeren van 15 t/m 27 jaar te betrekken bij onderwerpen die spelen bij de VN en binnen de Europese Unie. Ze worden verkozen voor een 2-jarige termijn en werken volgens een senior-junior systeem, waardoor de ervaring van een jongerenvertegenwoordiger wordt doorgegeven aan zijn of haar opvolger. Jongerenvertegenwoordigers zeggen aan het begin van hun termijn toe om 2 jaar lang vrijwillig voor gemiddeld 20 uur per week aan de slag te gaan voor het project. De meeste van hen studeren of werken hier nog naast. De jongerenvertegenwoordigers geven in heel Nederland gastlessen, workshops, zitten in panels, zetten enquêtes uit en trekken hun mond open tijdens debatten. Als jij actief bent in het jongerencircuit dan zul je vast wel eens een jongerenvertegenwoordiger zijn tegengekomen. Zeker als je je met internationale vraagstukken bezighoudt. Stemmen kan dus nog tot en met woensdag en dat doe je hier. Ik heb natuurlijk al gestemd.

Volgende pagina »