Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

dinsdag 22 april 2014, 22.15 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

99 JAAR ARMEENSE GENOCIDE HERDACHT

Vandaag was er op het Plein voor de Tweede Kamer een demonstratie ter gelegenheid van de herdenking van 99 jaar genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. De actie was georganiseerd door verschillende Armeense organisaties. Zij vroegen onder meer aandacht voor uitvoering van de mede door de SP ondertekende motie over erkenning van de Armeense genocide. Verder werd ervoor gepleit dat volgend jaar de honderd jaar sinds het plegen van de genocide op een waardige manier in Nederland herdacht zal worden. Ook werd ertoe opgeroepen de recente dodelijke aanval van jihadisten op het Armeense dorp Kessab in het noorden van Syrië te veroordelen. (meer…)

maandag 21 april 2014, 16.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen

RED REYHANEH JABBARI

image

Onlangs werd bekend dat uitvoer van de doodstraf voor de Iraanse vrouw Reyhaneh Jabbari aanstaande is. Ze is 26 jaar oud en veroordeeld voor de dood van een oud-medewerker van het Iraanse Ministerie van Inlichtingen, maar mevrouw Jabbari stelt te zijn aangerand en te hebben gehandeld vanuit zelfverdediging. Amnesty International is tegen de doodstraf en heeft kritiek op de procesgang, onder meer omdat de veroordeelde nog recht heeft op een mogelijkheid tot verzachting van de straf. Ook de speciale VN-rapporteur voor Iran heeft zich uitgesproken tegen voltrekking van deze doodstraf. Ik ben het met deze kritiek eens. Daarom heb ik de petitie getekend die oproept tegen voltrekking van dit vonnis. Teken jij die ook?   

zondag 20 april 2014, 8.50 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Beste Pasen ooit

Pasen gaat in commerciële betekenis het kerstfeest achterna. Detailhandel Nederland voorspelde woensdag ,,de beste Pasen” ooit voor winkeliers. Directe aanleiding voor dit topjaar zijn het toegenomen consumentenvertrouwen en mooi weer. Behalve supermarkten, slagers, bakkers en slijters, doen ook meubelboulevards, bouwmarkten en tuincentra nog beter zaken dan vorige jaren. Bij Albert Heijn werd naar verwachting gisteren ruim meer dan 3 miljoen keer afgerekend. Op paaszaterdag vorig jaar waren er 2,9 miljoen transacties terwijl een normale zaterdag goed is voor 2,5 miljoen boodschappen. Jumbo heeft extra personeel ingezet in verband met de verwachte drukte. De winkelketen rekende gisteren op de verkoop van tienduizenden stollen en bijna 7 miljoen eieren. Supermarkten verkopen naast gewone ontbijt- en lunchproducten ook veel meer luxe producten als Franse kazen, asperges en ijstaartjes. Voorlopige conclusie: steeds meer mensen zitten werkloos thuis maar in veel gevallen wel met een volle maag. Hoe jij er ook bij zit, ik wens je heel fijne paasdagen.

donderdag 17 april 2014, 10.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

MENSENRECHTEN IN DE WESTELIJKE SAHARA


(Foto: United Nations Photo CC)

Later deze maand wordt er in de VN-Veiligheidsraad besloten over verlenging van de VN-missie in de Westelijke Sahara. Dit is de enige moderne missie van de VN zonder mensenrechtencomponent, vooral omdat Marokko daar fel tegenstander van is. Mensenrechtenschendingen in het gebied krijgen hierdoor onvoldoende aandacht. Omdat ik het belangrijk vind dat mensenrechtenmonitoring wel onderdeel van de VN-missie uit gaat maken, heb ik de minister de volgende vragen gesteld: (meer…)

zondag 13 april 2014, 9.48 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Hoop uit Iran

image

Tussen alle negatieve berichten over mensenrechtenschendingen in Iran komt er af en toe ook een hoopgevend geluid. Een vertegenwoordiger van de bahá’í-gemeenschap in Nederland wees me op een symbolische maar moedige actie van een Iraanse ayatollah die op zijn blog schrijft dat het accepteren en vreedzaam samenleven met andere religies in het verleden veel beter was dan de haat die nu gezaaid wordt. Daarnaast biedt hij een kunstwerk aan de bahá’í-gemeenschap aan. Dat is een zeer dappere daad die verregaande implicaties kan hebben; het geloof van de bahá’i is in Iran immers verboden. De actie van deze ayatollah is van betekenis en staat niet op zichzelf. Er is een groeiend aantal geluiden van religieuze geleerden die samen een constructieve en principiële stem vormen die het verdient om ondersteund en gepromoot te worden. Hier lees je meer over dit opmerkelijke initiatief.
 

donderdag 10 april 2014, 14.18 uur – Harry
Categorie: Algemeen

STAAK ONDERHANDELINGEN TTIP

Is het een goede zaak dat de EU en de VS meer economische samenwerking met elkaar nastreven om de groeiende economische macht van China te compenseren? Met deze vraag benaderde de redactie van het politicologenblad van de UvA, Discorsi, mij onlangs. Er is op zich natuurlijk helemaal niets mis met economische samenwerking tussen de EU en de VS. Sterker nog, dit kan grote voordelen voor beide partijen opleveren. Om deze nauwere economische samenwerking tot stand te brengen, wordt nu onderhandeld over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS, TTIP. Ik vrees dat dit verdrag in de praktijk wel eens twee grote verliezers op zou kunnen leveren, vooral omdat een race to the bottem er het gevolg van kan zijn. Sociale verworvenheden worden dan stuk voor stuk afgebroken. Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Daarom is het beter de onderhandelingen over TTIP te staken. Benieuwd naar de rest van mijn antwoord op de vraag? Lees dan hier het artikel.

dinsdag 8 april 2014, 16.27 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Stop sloop verzorgingstehuizen!

Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Daar is op zich niets mis mee, maar dat zou een vrije keuze moeten zijn én blijven. Bovendien wordt er ook nog eens fors bezuinigd op de thuiszorg, wat langer thuis wonen nog extra bemoeilijkt. Vanwege de voortvarende aanpak van het kabinet verdwijnen 700 van de 1300 verzorgingshuizen, wat nu al leidt tot schrijnende situaties. Tachtig- en negentigjarigen moeten nu plots hun vertrouwde stek verlaten voor elders. Dat is een ingrijpende gebeurtenis voor deze hoogbejaarden en ook voor hun familie. Zo ga je niet met ouderen om! De SP voert daarom actie o.a. met een handtekeningenactie. Tekenen doe je hier.

zondag 6 april 2014, 11.44 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Kapitalist philip morris

image

“Dit is een voorbeeld hoe kapitalisme is verworden. Hier gaat het om grootverdieners die vanwege winstmaximalisatie een hele tent opdoeken en totaal niet om de mensen en hun gezinnen denken. Dit is de arrogantie van een multinational.” Dat zijn niet mijn woorden maar die van Jet Grimbergen van FNV Bondgenoten en ze heeft helemaal gelijk. Philip Morris maakt met de fabriek in Bergen op Zoom gewoon winst maar besluit van de ene op de andere dag zo’n 1300 werknemers op straat te zetten. Met toeleveranciers meegerekend komen er misschien wel 2000 mensen op de keien. Het wordt hoog tijd om het internationale bedrijfsleven aan banden te leggen zodat niet meer met één pennenstreek grote bedrijven het land kunnen verlaten. In Duitsland schijnen ze dat niet zonder boete te kunnen doen. Dat moeten wij ook maar eens gaan invoeren zodat er in ieder geval nog een rem zit op dit soort asociaal ondernemers gedrag. Het maakt in Bergen op Zoom niets ongedaan maar het kan in de toekomst wellicht al te lichtvaardige bedrijfsbeslissingen voorkomen.

woensdag 2 april 2014, 15.22 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Welkom Michiel!

image

Vandaag is Michiel van Nispen (31) beëdigd als Kamerlid. Michiel volgt Jan de Wit op als justitiewoordvoerder en dat zal niet heel moeilijk zijn omdat hij al jarenlang beleidsmedewerker is op dat terrein. In bredavandaag.nl geeft Michiel blijk van een stevige ambitie als Kamerlid: “Misschien is het te hoog gegrepen, maar ik wil iets doen om de toegang van het recht voor mensen met lage inkomens te vergroten. Mensen met lage inkomens moeten ook naar de rechter kunnen stappen. Nu kunnen zij vaak een advocaat niet betalen en zal het onrecht blijven bestaan.” Vandaag kan hij meteen aan de slag daarmee. Hij mag met staatssecretaris Fred Teeven in debat over de gefinancierde rechtsbijstand. Ik wens Michiel alle succes in de Tweede Kamer en ben ervan overtuigd dat we nog veel van hem gaan horen.

dinsdag 1 april 2014, 17.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Adieu Jan de Wit

image

Vandaag heeft collega Jan de Wit voor het laatst in de Tweede Kamer zijn hand mogen opsteken ter ondersteuning van een motie. Meteen daarna heeft hij afscheid genomen na bijna 20 jaar trouwe dienst in Den Haag. In mei 1994 begon hij als fractiemedewerker voor Jan Marijnissen en Remi Poppe, daarna enkele jaren als lid van de Eerste Kamer om vervolgens in 1998 Tweede Kamerlid te worden. Jan heeft als justitiewoordvoerder naam gemaakt als hoeder van de rechtstaat in Nederland en kreeg grote waardering in zijn hoedanigheid als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het financiële stelsel. Bijzondere omstandigheid is dat Jan tegelijkertijd met zijn vrouw Riet de Wit afscheid neemt van de actieve politiek; Riet was jarenlang wethouder in Heerlen waar de SP ook bij de laatste verkiezingen de grootste partij is geworden. Bijna 69 jaar oud gaat Jan het nu rustiger aan doen. Het is hem van harte gegund. Het gaat je goed Jan!

Volgende pagina »

25 queries. 0,183 seconds. Powered by WordPress