Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 26 maart 2015, 16.48 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie, Harry schrijft

Hoe gaat het met Europa?


Volgende week is er het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie. In dat debat bespreken we de ontwikkelingen in de EU en de richting die de Unie ingaat. Natuurlijk komt Griekenland aan de orde maar ook het uitbreidingsproces, de relatie met Rusland en andere kwesties. Heb jij een opvatting die je hier wilt delen of vind je dat ik een bepaald onderwerp aan de orde moet stellen: laat het dan hier weten. Zo mogelijk zal ik dat dan in mijn tekst opnemen. Aanstaande zaterdag besteedt Tros Kamerbreed tussen 13.00 en 14.00 aandacht aan dit debat en ga ik in gesprek met een Kamerlid van de ChristenUnie en een Europarlementariër van de PvdA.

maandag 23 maart 2015, 22.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Hongaarse toestanden in detentiekampen


De laatste tijd verschijnen er steeds vaker berichten over de verslechterde toestand van de rechtsstaat in Hongarije. In oktober schreef ik een opinie over de rol van de EU om toegetreden lidstaten blijvend te controleren op het gebied van mensenrechten en fundamentele waarden. Ook afgelopen week zorgde Hongarije, dat onder het regime van de conservatieve Viktor Orbán staat, voor veel ophef – ditmaal door zijn inhumane asielbeleid.
(meer…)

zondag 22 maart 2015, 11.13 uur – Harry
Categorie: Algemeen

regeren moeilijk voor Rutte


In Groningen gebruiken ze de promotieleus: ‘er gaat niets boven Groningen’. Leuk bedacht voor de noordelijke provincie. Afgelopen woensdag bleek dat er in Groningen niets boven SP-lijsttrekker Sandra Beckerman gaat. Onze goedlachse Sandra liet alle andere lijsttrekkers achter zich en stuurde in de verkiezingsnacht al een uitnodiging aan andere partijen om te komen praten over het nieuwe provinciebestuur. Ik verwacht daarvan snel een positief resultaat. Ook in Zuid-Holland en Noord-Brabant kan de SP vermoedelijk door met bestuurlijke verantwoordelijkheid. Gelderland sluit zich ongetwijfeld aan en mogelijk volgt nog een andere provincie. Een hele goede score dus bij deze verkiezingen die een belangrijke verschuiving in de Eerste Kamer zal veroorzaken. Daar heeft de coalitie van VVD-PvdA ook samen met de gedoogpartners geen meerderheid meer. Zo wordt regeren voor premier Rutte wel heel erg moeilijk. Eens kijken hoe lang hij dat volhoudt.

dinsdag 17 maart 2015, 9.51 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Gasaanval Halabja herdacht

Gisteren was ik aanwezig bij de 27e herdenking van de gifgasaanval die de Koerdische stad Halabja in 1988 trof. Voor het eerst konden we de herdenking doen bij het indrukwekkende beeld van de vader die tevergeefs zijn zoon tracht te redden van het gas dat Saddam Hoessein liet gebruiken om de Koerden uit te moorden. Het beeld staat in de tuin van de OPCW, de organisatie die toeziet op het verbod op bezit en gebruik van chemische wapens. Vorig jaar werd dat beeld geplaatst en het is een belangrijke stap op weg naar internationale erkenning van de genocide op de Koerden. Het Zweedse en Britse parlement gingen ons voor. Ik hoop dat Nederland snel zal volgen en werk aan een initiatief daartoe in de Tweede Kamer.

maandag 16 maart 2015, 13.02 uur – Harry
Categorie: Algemeen

kabinet omver geworpen in Hoorn

Dit weekend was ik op verkiezingscampagne en wel in Hoorn, Harderwijk en Eindhoven. In Hoorn bood de afdeling kiezers de kans om met zachte ballen een foto van premier Rutte en een van Diederik Samsom omver te werpen. Dit alles met een knipoog naar de aanstaande val van het kabinet. Wethouder Nel Douw en ik konden veel kinderen blij maken en ouders een glimlach bezorgen.

zondag 15 maart 2015, 21.18 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Vuurpeloton in VS

In de staat Utah in de VS is eerder deze week een wet aangenomen die de voltrekking van de doodstraf door een vuurpeloton weer mogelijk moet maken. De lokale parlementsleden willen een alternatief voor het geval er in de toekomst geen injectiemiddelen voorradig zijn. Dat komt regelmatig voor omdat steeds meer farmaceutische bedrijven in Europa, vanwege het groeiende verzet tegen de doodstraf, zijn gestopt met de verkoop van die middelen. In plaats van teruggaan naar het barbaarse vuurpeloton, vind ik dat de parlementsleden in Utah beter eens goed kunnen nadenken over de vraag waarom die dodelijke injectiemiddelen zo moeilijk te krijgen zijn.

woensdag 11 maart 2015, 16.12 uur – Harry
Categorie: Algemeen

onthoofding als verkiezingsstunt

De Israëlische parlementsverkiezingen staan voor de deur. Op 17 maart wordt een nieuwe Knesset gekozen. De partij van de huidige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu, heeft het zwaar in de peilingen. De partij haalt misschien niet eens de kiesdrempel van vier zetels. Dat verklaart wellicht waarom lijstaanvoerder Lieberman een paar dagen geleden een ronduit bizarre uitspraak deed. Hij zei dat Israëlische Arabieren die niet loyaal zijn aan de staat onthoofd moeten worden. Een Arabisch parlementslid constateerde terecht dat het voorstel van Lieberman gelijkenissen vertoont met de praktijk in door ISIS gecontroleerd gebied in Syrië en Irak. Het zou uitermate treurig zijn als Yisrael Beiteinu met dit soort uitspraken extra zetels binnen kan halen.

maandag 9 maart 2015, 12.04 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Burgerinitiatief euro volkomen terecht


Het is alweer 13 jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. De SP heeft zich altijd tegen de komst van de euro verzet: als één van de weinige politieke partijen in Nederland waarschuwden wij voor de negatieve gevolgen die één valuta voor zoveel verschillende landen met zich mee zou brengen. Maar de Europese leiders drukten hun wil toch door, ondanks het feit dat de bevolking er helemaal geen oren naar had, en kritische economen hun zorgen uitten over het feit dat je geen muntunie kunt hebben zonder politieke unie.
(meer…)

zondag 8 maart 2015, 9.04 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Doodstraf Suriname verleden tijd

Eerder deze week besloot het Surinaamse parlement de doodstraf af te schaffen. De straf was weliswaar al bijna 90 jaar niet meer uitgevoerd en sinds 1987 ondersteunde Suriname al een verdrag dat uitvoering van de doodstraf verbiedt, maar al die tijd stond de straf nog wel in de wet. Door de herziening van het verouderde Wetboek van Strafrecht, die maar liefst negen jaar op zich heeft laten wachten, is dat nu niet langer het geval. Dat is een heel goede zaak, want het uitvoeren van de doodstraf gaat naar mijn opvatting in tegen de rechten van de mens. Ik hoop dat deze ontwikkeling in Suriname elders in de wereld navolging krijgt, want er zijn nog altijd veel te veel landen waar de doodstraf mogelijk is.

vrijdag 6 maart 2015, 11.26 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry reist

Mogherini ziet Europese eenheid over Oekraïne

Vandaag ben ik bij de interparlementaire conferentie over het EU buitenlands en veiligheidsbeleid in Letland. Hoofdspreker is Federica Mogherini, Hoge Vertegenwoordiger van de EU. Ze ziet Europese eenheid in het beleid inzake het conflict in Oekraïne. Ook zegt ze dat de EU nooit de confrontatie met Rusland zal zoeken. Ik vroeg haar of zij die Europese eenheid denkt te kunnen behouden als er verdergaande sancties komen en nu er in de VS wordt gepleit voor militaire steun aan Oekraïne. Mogherini erkende dat er verschillen van opvatting zijn maar dat de EU in januari unaniem heeft ingestemd met het uitbreiden van de sancties. Daar was ik niet van onder de indruk. Op buitenlands beleid moet nu eenmaal met unanimiteit worden besloten maar in Frankrijk worden serieuze vraagtekens geplaatst bij het sanctiebeleid. Over de Amerikaanse discussie inzake militaire steun zei ze niets. Opmerkelijk genoeg beweerde ze dat het Frans-Duitse initiatief om tot een overeenkomst met de strijdende partijen te komen, volledig met haar was afgestemd. Het had er toch alle schijn van dat de EU in Minsk buitenspel stond. De toekomst zal leren of er werkelijke Europese eenheid is en blijft. Eerst zien, dan geloven.

Volgende pagina »