Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

woensdag 1 april 2015, 10.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Palestijnen lid Strafhof

Eindelijk is het zover. Ondanks stevig verzet van Israël treedt Palestina vandaag toe tot het Internationaal Strafhof. Dat is goed nieuws voor de Palestijnen. Al veel te lang hebben zij te maken met grof geweld van Israël, zoals afgelopen zomer in Gaza. Toen kwamen ruim 2.000 Palestijnen om het leven, in meerderheid burgers. Mensenrechtenorganisaties hebben geconcludeerd dat in talloze gevallen het oorlogsrecht werd geschonden. Toetreding tot het Strafhof is ook goed nieuws voor de slachtoffers van geweld van Palestijnse gewapende groepen, want ook dat geweld kan door het Strafhof opgepakt worden. Ik hoop zeer dat deze stap van de Palestijnen ertoe leidt dat straffeloosheid effectief wordt bestreden.

dinsdag 31 maart 2015, 15.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Jemen onder vuur

Bijna een week geleden begon een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië een militaire campagne in Jemen. Het doel is om de opmars van de Houthi opstandelingen te stuiten. Ik geloof niet dat de grote interne spanningen in Jemen weggebombardeerd kunnen worden en heb ook grote zorgen over berichten over burgerdoden. Ik heb de minister daarom, samen met PvdA-collega Michiel Servaes, de volgende vragen gesteld:
(meer…)

maandag 30 maart 2015, 10.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Máxima: help studenten Birma!


Studentenprotest in Birma

Morgen spreekt koningin Máxima studenten in Rangoon (Birma) toe. Het zou goed zijn als ze daarbij ook een lans breekt voor de studenten die bij de recente protesten hard zijn aangepakt en in de gevangenis zijn gegooid. Birma is verlost van de militaire dictatuur maar de weg naar democratie is nog lang. Nederlandse en andere bedrijven doen sinds de opheffing van de sancties weer volop zaken met Birma maar op het vlak van de mensenrechten is er nog veel te verbeteren. Verschillende malen stelde ik het lot van de Rohingya aan de orde. Zij hebben te maken met religieus geweld waar de autoriteiten nauwelijks tegen optreden. Ook treedt het leger hard op tegen de bevolking in gebied waar rebellenbewegingen actief zijn. Zie deze link voor de vergelijkbare oproep aan koningin Máxima van het Burma Centrum Nederland.

donderdag 26 maart 2015, 16.48 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie, Harry schrijft

Hoe gaat het met Europa?


Volgende week is er het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie. In dat debat bespreken we de ontwikkelingen in de EU en de richting die de Unie ingaat. Natuurlijk komt Griekenland aan de orde maar ook het uitbreidingsproces, de relatie met Rusland en andere kwesties. Heb jij een opvatting die je hier wilt delen of vind je dat ik een bepaald onderwerp aan de orde moet stellen: laat het dan hier weten. Zo mogelijk zal ik dat dan in mijn tekst opnemen. Aanstaande zaterdag besteedt Tros Kamerbreed tussen 13.00 en 14.00 aandacht aan dit debat en ga ik in gesprek met een Kamerlid van de ChristenUnie en een Europarlementariër van de PvdA.

maandag 23 maart 2015, 22.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Hongaarse toestanden in detentiekampen


De laatste tijd verschijnen er steeds vaker berichten over de verslechterde toestand van de rechtsstaat in Hongarije. In oktober schreef ik een opinie over de rol van de EU om toegetreden lidstaten blijvend te controleren op het gebied van mensenrechten en fundamentele waarden. Ook afgelopen week zorgde Hongarije, dat onder het regime van de conservatieve Viktor Orbán staat, voor veel ophef – ditmaal door zijn inhumane asielbeleid.
(meer…)

zondag 22 maart 2015, 11.13 uur – Harry
Categorie: Algemeen

regeren moeilijk voor Rutte


In Groningen gebruiken ze de promotieleus: ‘er gaat niets boven Groningen’. Leuk bedacht voor de noordelijke provincie. Afgelopen woensdag bleek dat er in Groningen niets boven SP-lijsttrekker Sandra Beckerman gaat. Onze goedlachse Sandra liet alle andere lijsttrekkers achter zich en stuurde in de verkiezingsnacht al een uitnodiging aan andere partijen om te komen praten over het nieuwe provinciebestuur. Ik verwacht daarvan snel een positief resultaat. Ook in Zuid-Holland en Noord-Brabant kan de SP vermoedelijk door met bestuurlijke verantwoordelijkheid. Gelderland sluit zich ongetwijfeld aan en mogelijk volgt nog een andere provincie. Een hele goede score dus bij deze verkiezingen die een belangrijke verschuiving in de Eerste Kamer zal veroorzaken. Daar heeft de coalitie van VVD-PvdA ook samen met de gedoogpartners geen meerderheid meer. Zo wordt regeren voor premier Rutte wel heel erg moeilijk. Eens kijken hoe lang hij dat volhoudt.

dinsdag 17 maart 2015, 9.51 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Gasaanval Halabja herdacht

Gisteren was ik aanwezig bij de 27e herdenking van de gifgasaanval die de Koerdische stad Halabja in 1988 trof. Voor het eerst konden we de herdenking doen bij het indrukwekkende beeld van de vader die tevergeefs zijn zoon tracht te redden van het gas dat Saddam Hoessein liet gebruiken om de Koerden uit te moorden. Het beeld staat in de tuin van de OPCW, de organisatie die toeziet op het verbod op bezit en gebruik van chemische wapens. Vorig jaar werd dat beeld geplaatst en het is een belangrijke stap op weg naar internationale erkenning van de genocide op de Koerden. Het Zweedse en Britse parlement gingen ons voor. Ik hoop dat Nederland snel zal volgen en werk aan een initiatief daartoe in de Tweede Kamer.

maandag 16 maart 2015, 13.02 uur – Harry
Categorie: Algemeen

kabinet omver geworpen in Hoorn

Dit weekend was ik op verkiezingscampagne en wel in Hoorn, Harderwijk en Eindhoven. In Hoorn bood de afdeling kiezers de kans om met zachte ballen een foto van premier Rutte en een van Diederik Samsom omver te werpen. Dit alles met een knipoog naar de aanstaande val van het kabinet. Wethouder Nel Douw en ik konden veel kinderen blij maken en ouders een glimlach bezorgen.

zondag 15 maart 2015, 21.18 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Vuurpeloton in VS

In de staat Utah in de VS is eerder deze week een wet aangenomen die de voltrekking van de doodstraf door een vuurpeloton weer mogelijk moet maken. De lokale parlementsleden willen een alternatief voor het geval er in de toekomst geen injectiemiddelen voorradig zijn. Dat komt regelmatig voor omdat steeds meer farmaceutische bedrijven in Europa, vanwege het groeiende verzet tegen de doodstraf, zijn gestopt met de verkoop van die middelen. In plaats van teruggaan naar het barbaarse vuurpeloton, vind ik dat de parlementsleden in Utah beter eens goed kunnen nadenken over de vraag waarom die dodelijke injectiemiddelen zo moeilijk te krijgen zijn.

woensdag 11 maart 2015, 16.12 uur – Harry
Categorie: Algemeen

onthoofding als verkiezingsstunt

De Israëlische parlementsverkiezingen staan voor de deur. Op 17 maart wordt een nieuwe Knesset gekozen. De partij van de huidige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu, heeft het zwaar in de peilingen. De partij haalt misschien niet eens de kiesdrempel van vier zetels. Dat verklaart wellicht waarom lijstaanvoerder Lieberman een paar dagen geleden een ronduit bizarre uitspraak deed. Hij zei dat Israëlische Arabieren die niet loyaal zijn aan de staat onthoofd moeten worden. Een Arabisch parlementslid constateerde terecht dat het voorstel van Lieberman gelijkenissen vertoont met de praktijk in door ISIS gecontroleerd gebied in Syrië en Irak. Het zou uitermate treurig zijn als Yisrael Beiteinu met dit soort uitspraken extra zetels binnen kan halen.

Volgende pagina »