Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

zaterdag 30 april 2016, 10.28 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Turkse repressie de grens over

Naar aanleiding van de arrestatie van columniste Ebru Umar schreef ik een opiniestuk. Daarin stel ik dat zolang vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije onder vuur blijven liggen er geen sprake kan zijn van verdere toenadering tot de EU. Het is gepubliceerd in verschillende regionale dagbladen, waaronder het Eindhovens Dagblad. Hieronder kun je het stuk lezen.
(meer…)

donderdag 28 april 2016, 11.48 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Teken tegen Kernwapens

Vandaag is het debat over het burgerinitiatief Teken tegen kernwapens. Hieronder lees je mijn bijdrage:
(meer…)

maandag 25 april 2016, 14.33 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Onderwijs voor vluchtelingen

Unicef werkt in Turkije aan het leveren van onderwijs voor vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Syrië, onder andere door het opzetten van scholen. Onlangs werd deze organisatie van de Verenigde Naties blij verrast met een cheque van maar liefst 300.000 euro. Deze was afkomstig van Soroptimistenclubs die samen het project Syrië ‘Back to School’ hebben opgezet. Voor wie dat niet weet, Soroptimisten zetten hun kennis en vaardigheden in om wereldwijd de posities van vrouwen en meisjes te verbeteren. Wie ook maar enigszins een beeld heeft van de situatie waarin gevluchte kinderen in Turkije verkeren, weet dat dit geld broodnodig is. Daarom is het ook zo goed dat dit soort projecten worden georganiseerd. Daar kunnen er niet genoeg van zijn. Hier kun je meer lezen over Syrië ‘Back to School’.

vrijdag 22 april 2016, 14.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry leest

Indiaans verhaal

Gisteren ontving ik van de auteur, Reinier Artist, het eerste exemplaar van zijn boek ‘Indiaans verhaal. In de schaduw van twee beschavingen.’ Het boek gaat over hoe Reinier Artist in de jungle van Suriname heeft geleefd in de schaduw van twee totaal verschillende beschavingen: de indiaanse en de westerse. Als oorspronkelijke bewoners van Suriname hebben de indianen de Hollanders en later andere culturen aanvankelijk in vrede en met respect ontvangen. Toch bleven de indianen in een isolement leven dat tot halverwege de vorige eeuw duurde. Over het dagelijks leven van de indianen en hun ontmoeting met die andere culturen was lange tijd niet veel bekend. In het boek beschrijft Artist juist dat leven in de eerste helft van de vorige eeuw. Tijdens de boekpresentatie werd ik erg enthousiast over het werk. Ik hoop dan ook snel de tijd te vinden om het te kunnen lezen.

donderdag 21 april 2016, 14.17 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Ban Ki-Moon bezoekt Tweede Kamer

Vandaag bezocht Ban Ki-Moon, de secretaris generaal van de VN, de Tweede Kamer. In een kort gesprek ging hij in op Syrië, Mali en de vluchtelingenstroom. Zelf vroeg ik hem of het tegengaan van belastingontwijking (500 miljard dollar per jaar) niet een goede manier zou zijn om iets te doen aan de noden in de wereld. Dat zou conflicten kunnen voorkomen. Ban Ki-Moon deelde het oordeel dat belastingontwijking een fors probleem is en signaleerde dat er inderdaad te weinig geld is om conflicten te voorkomen. Volgens mij ligt hier een mooie taak voor de VN. Just do it!

dinsdag 19 april 2016, 16.54 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Kiezer is de verliezer

Vandaag vond in de Tweede Kamer op mijn verzoek een hoofdelijke stemming plaats over de motie die ik vorige week indiende tijdens het debat over de uitslag van het raadgevend referendum. Daarin riep ik de regering op om zo snel mogelijk een intrekkingswet in te dienen die de goedkeuringswet over het associatieakkoord met Oekraïne ongedaan maakt. Dat is namelijk de enige optie die het kabinet resteert na de overduidelijke tegenstem van 6 april, nadat men besloten had om de uitslag niet te negeren. Rutte verkiest echter het hazenpad, en gaat met het nee in zijn achterzak onderhandelen in Brussel. Daar heeft de kiezer echter helemaal niet om gevraagd, dus Rutte doet met zijn werkwijze op geen enkele manier recht aan de uitslag. Bij de stemming vandaag stemde 75 parlementariërs tegen mijn motie, en 71 voor. De PvdA (met uitzondering van Jacques Monasch) pleegt daarmee woordbreuk, want zowel woordvoerder Europese Zaken Marit Maij als fractieleider Diederik Samsom gaven van tevoren aan de uitslag van het referendum te zullen respecteren: “nee” zou echt “nee” betekenen. Vandaag verloor de PvdA opnieuw haar geloofwaardigheid door de directe democratie buitenspel te zetten. Maar de grote verliezer is natuurlijk de kiezer, die door dit kabinet niet serieus genomen wordt.

zondag 17 april 2016, 13.20 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Indonesische president op bezoek

Volgende week komt president Widodo van Indonesië naar Nederland. Het is voor het eerst in 16 jaar dat de president naar ons land komt. De Molukse regering in ballingschap, de RMS, grijpt dit bezoek aan om premier Rutte te vragen een ontmoeting met de president mogelijk te maken. Ook willen ze helderheid over de begraafplaats van Chris Soumokil, de oud-president van de RMS. Ik steun ze daarin van harte. Daarom heb ik de premier de volgende vragen gesteld:
(meer…)

vrijdag 15 april 2016, 20.29 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry leest

Boekverbod opgeheven

Eerder deze week heeft het gerechtshof Den Haag een eind vorig jaar opgelegd verspreidingsverbod van het boek ‘De doofpotgeneraal’ vernietigd. Het boek, dat onder meer gaat over het beruchte fotorolletje uit Sebrenica, zou een oud-medewerkster van de militaire inlichtingendienst in haar goede naam aantasten. De auteur van het boek, Edwin Giltay, had eerder al toegezegd de naam van de vrouw in een herdruk niet langer te vermelden. Momenteel zijn er geen exemplaren van het boek verkrijgbaar, maar de tweede druk van het boek is in voorbereiding. Gelukkig maar, want een boekverbod is niet van deze tijd. Ik heb het boek gelezen en kan het iedereen aanraden. Het is erg spannend.

donderdag 14 april 2016, 13.23 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Nee = nee!

Gisteravond vond het debat over het historische referendum van 6 april plaats. De bevolking zei overduidelijk “nee” tegen het associatieakkoord met Oekraïne. De Wet raadgevend referendum schrijft voor dat de regering in zo’n geval maar twee opties heeft: óf het advies van de bevolking naast zich neerleggen, of zo spoedig mogelijk overgaan tot intrekking van de goedkeuringswet. Het kabinet toverde gisteren echter een derde optie uit de hoge hoed: men neemt ruimhartig de tijd om de uitslag te evalueren en mikt op een paar minimale aanpassingen. Rutte zei zelfs: “We worden nu natuurlijk toch een beetje in de wielen gereden door het Britse referendum.” Het is onbestaanbaar dat onze premier de ene bevolking tegen de andere uitspeelt, en domweg zegt: beste bevolking, hartelijk dank voor het advies, maar we doen er voorlopig niets mee, want aan de andere kant van Noordzee houdt men ook een volksraadpleging.
(meer…)

donderdag 7 april 2016, 13.41 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Nee-stemmers bedankt

Wat een mooie overwinning hebben we gisteren behaald. Twee op de drie kiezers heeft zich laten overtuigen en zei ‘nee’ op de vraag of er wel zo’n vergaand politiek verdrag met Oekraïne moet worden gesloten. Samenwerken prima, handel drijven ook, maar samenwerken op militair gebied en buitenlands beleid is bijzonder onverstandig. Zeker met een land dat een intern conflict heeft. Bovendien zal het ook de spanning tussen Rusland en de EU vergroten en daar zit niemand op te wachten. De campagne heeft ook nieuwe vrienden opgeleverd. De meeste mensen op bovenstaande foto zijn Oekraïense Nederlanders en zij hebben intensief met ons campagne gevoerd. Ontzettend bedankt daarvoor en we blijven samenwerken om vooruitgang in Oekraïne en de regio te steunen.

Volgende pagina »