Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

vrijdag 15 juli 2016, 6.47 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Op vakantie

Vanaf vandaag ben ik tot en met 14 augustus op vakantie. Tot die tijd sluit ik daarom dit weblog. Daarna gaan we langzaamaan op naar de verkiezingen. Dan gaan we weer stevig campagne voeren.

donderdag 14 juli 2016, 13.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Bedienden uitgebuit

De Volkskrant opende vandaag met een bericht over bedienden van diplomaten bij ambassades en internationale organisaties gevestigd in Nederland die zouden zijn uitgebuit. Samen met collega Sadet Karabulut heb ik de volgende vragen daarover gesteld:

(meer…)

maandag 11 juli 2016, 14.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Srebrenica herdacht

Vandaag ben ik aanwezig bij de nationale Srebrenica herdenking aan Het Plein in Den Haag. De herdenking vindt deze keer plaats tegen de achtergrond van een recente opmerking van minister Hennis van Defensie die nogal wat stof heeft doen opwaaien. De minister gaf eind vorige maand, tijdens Veteranendag, toe dat de Nederlandse militairen destijds met onvoldoende mensen en middelen naar de enclave werden gestuurd. Hun opdracht was reeds op voorhand onuitvoerbaar, zei Hennis. De opmerking krijgt zeker nog een vervolg, maar vandaag staat in het teken van Nikad ne zaboraviti – Nooit vergeten.

donderdag 7 juli 2016, 12.20 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Boos op Blair

Na jaren onderzoek en het nodige politieke gesteggel werd gisteren eindelijk het Irak rapport van de Britse commissie Chilcot gepubliceerd. De bevindingen ervan zijn vernietigend. Het maar liefst 2,6 miljoen woorden tellende rapport concludeert onder andere dat de Britse regering koos voor interventie voordat alle vreedzame opties waren uitgeput; dat de ernst van de bedreiging die de massavernietigingswapens van Irak vormden door premier Blair werd gepresenteerd met een stelligheid die niet gerechtvaardigd was; dat Blair beloofde hoe dan ook steun aan de VS te geven; dat het VK door gebrek aan steun voor militaire actie het gezag van de Veiligheidsraad van de VN heeft ondermijnd; dat de planning voor na de val van het regime van Saddam Hoessein geheel en al ontoereikend was; dat de omstandigheden waarin werd besloten dat er een juridische basis was verre van toereikend waren.
(meer…)

woensdag 6 juli 2016, 10.17 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

NAVO-top zet Rusland verder onder druk

Voor regionale kranten en voor opiniewebsite Joop.nl schreef ik een stuk over de NAVO-top in Polen, die aanstaande vrijdag begint. Daarin stel ik dat wie de bredere context beschouwt, ziet dat het westen de afgelopen jaren geen kans onbenut heeft gelaten om de Russen te provoceren. Verder lezen? Dat kan hieronder:
(meer…)

dinsdag 5 juli 2016, 13.43 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Zwaardmacht

De VVD komt binnenkort met een initiatiefwet tegen piraterij. Daar schrijft De Telegraaf vandaag over. Het gaat om wetgeving die moet toestaan dat private beveiligers aan boord kunnen gaan van koopvaardijschepen om deze te beschermen tegen kapers. De timing hiervan is opvallend, want de afgelopen jaren zijn er geen kapingen meer geweest voor de kust van Somalië. Dit is mede het gevolg van meerdere militaire missies voor de kust van dat land, missies die op steun van de SP kunnen rekenen. Het is ook zeer de vraag of de initiatiefwet kans van slagen heeft in de Tweede Kamer. Een meerderheid is immers altijd tegenstander geweest van particuliere beveiligers op schepen. Dat is ook ons standpunt. De zwaardmacht, het recht om geweld te gebruiken, ligt bij de staat en daar hoort die ook te blijven.

vrijdag 1 juli 2016, 13.06 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

parlementariërs onder vuur in Turkije

Het Turkse parlement heeft in mei met grote meerderheid een omstreden grondwetswijziging aangenomen om volksvertegenwoordigers strafrechtelijk te kunnen vervolgen. President Erdogan heeft de wet inmiddels ondertekend. Vriend en vijand zijn het erover eens dat de wet er vooral op is gericht om de onschendbaarheid van parlementsleden van de pro-Koerdische HDP op te heffen. Dit is een zeer ernstige zaak waar ik mij in de Tweede Kamer natuurlijk in stevige bewoordingen tegen heb uitgesproken. Het Platform van Turkse en Koerdische Schrijvers en Kunstenaars in Nederland is hier onlangs een petitie tegen gestart. In de petitie wordt Nederland opgeroepen de Turkse regering erop te wijzen dat de democratie in het land geweld wordt aangedaan met dit besluit. Ik hoop dat veel mensen deze petitie zullen tekenen. Dat kan hier.

dinsdag 28 juni 2016, 10.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Nederlandse politietraining in Papua

Nederland geeft politietraining in Papua, in Indonesië. Daar berichtte Radio1 Enige tijd geleden over. Dat Nederland die training geeft, is opvallend, want eerder stopte Nieuw-Zeeland met dergelijke trainingen. Dit omdat politietrainingen niets zouden opleveren voor de mensenrechtensituatie in de regio. Samen met collega Voordewind van de ChristenUnie heb ik er de volgende vragen over gesteld:
(meer…)

vrijdag 24 juni 2016, 16.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Brexit biedt kansen

Gisteren schreven de Britten geschiedenis en vandaag is een historische dag: voor het eerst in de geschiedenis verlaat een lidstaat de EU. Met de Brexit verliest de EU een grote en belangrijke onderhandelingspartner: het VK ijverde als geen ander voor de versterking van nationale soevereiniteit van lidstaten, en vormde daarmee een sterke tegenmacht ten aanzien van landen die verdergaande Europese inmenging en federalisering bepleiten. De belangrijkste les van dit referendum is dat er meer onderhandelingsruimte voor fundamentele verandering binnen de EU blijkt te zijn dan velen dachten: onder druk wordt alles vloeibaar. De SP vindt dat Nederland het Brexit-referendum moet aangrijpen om de fundamentele discussie over Europa te voeren, en legt alvast vier eisen op tafel. Nieuwsgierig? Lees dan hier het stuk dat mijn collega Dennis de Jong en ik schreven, gisteren gepubliceerd in Trouw.

donderdag 23 juni 2016, 15.08 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Protest bij bezoek minister Iran

Vandaag bezocht de Iraanse minister Zarif van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer. Ik vroeg hem naar de praktijk in Iran om minderjarigen de doodstraf op te leggen en die uit te voeren zodra men meerderjarig is. Dat is in strijd met internationale verdragen waar ook Iran partij bij is. Ik noemde het concrete voorbeeld van Mohamed Reza Haddadi die op 15-jarige leeftijd werd veroordeeld tot de doodstraf. De minister wist slechts te melden dat de doodstraf nog niet was uitgevoerd. Ik benadrukte dat het niet goed gaat met de mensenrechten in Iran en de minister sprak dat niet tegen. Buiten stonden tegenstanders van het regime in de stromende regen te demonstreren. Meteen na het gesprek met de minister ben ik naar hen toegegaan om verslag te doen van het gesprek en ze een hart onder de riem te steken. Dat werd zeer gewaardeerd. De Iraanse oppositie verdient onze steun en die zal ik ze dan ook blijven geven.

Volgende pagina »