Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

vrijdag 17 april 2015, 9.27 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

NIET HET AFVOERPUTJE VAN DE VS

Nederland moet niet het afvoerputje van de VS worden. Dat stel ik in een opiniestuk naar aanleiding van het Amerikaanse verzoek om gevangenen uit Guantánamo Bay op te vangen. Het artikel is deze week in meerdere regionale dagbladen gepubliceerd. Hieronder kun je het lezen:

(meer…)

donderdag 16 april 2015, 15.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

HV Mogherini over Oekraïne


Foto: Jeroen van der Meyde

Vandaag kwam de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini voor een gesprek naar de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat de hoogste EU-vertegenwoordiger op internationaal gebied naar de Tweede Kamer komt en de belangstelling was dus groot. Alle belangrijke thema’s kwamen aan bod: Oekraïne, Iran, de bootvluchtelingen, Israël en de Palestijnen, ISIS en nog meer. Ik vroeg Mogherini hoe ze het Europese beleid inzake Oekraïne een succes kan noemen, terwijl daar een grote chaos is ontstaan. Ze lichtte toe dat het feit dat de Europese eenheid bewaard is gebleven, op zichzelf al een succes mag worden genoemd. Dat klopt op zich ook wel; op het vlak van de sancties, het politieke proces en de gewenste hervormingen zijn de EU-lidstaten het eens gebleven. Toch vind ik het geen succes en noemde ik de EU als één van oorzaken van de problemen in Oekraïne. Als de EU zich wat neutraler had opgesteld en niet had aangestuurd op een Associatieakkoord met Oekraïne zou het er nu wellicht heel anders hebben uitgezien in dat land.

woensdag 15 april 2015, 13.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen

EU-missie Kosovo mislukt

Nadat Kosovo zich in 2008 onafhankelijk had verklaard van Servië begon de EU er een missie om de politie en de rechterlijke macht in het door corruptie geteisterde land te helpen om aan de Europese normen te voldoen. Deze missie, Eulex geheten, heeft inmiddels al honderden miljoenen euro’s gekost. Het resultaat ervan valt vies tegen. Gisteren werd er een rapport gepubliceerd waaruit geconcludeerd kan worden dat de missie is mislukt. Uit het rapport blijkt onder meer dat corruptie in Kosovo nog altijd alomtegenwoordig is. De auteur van het rapport stelt dat de EU-missie in Kosovo grondig moet worden hervormd of zelfs moet worden opgedoekt. Het is dan ook goed te begrijpen dat de Kosovaren zelf vaak cynisch zijn over de missie. In de volksmond wordt Eulex ‘Eulexperiment’ genoemd. Het is van groot belang dat de EU leert van gemaakte fouten. Ik zal daar zeker op aandringen.

maandag 13 april 2015, 11.22 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Bezetting Maagdenhuis beëindigd

Afgelopen zaterdag maakte de ME een einde aan de wekenlange bezetting door studenten van het Maagdenhuis, waar het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam zetelt. Onder andere naar aanleiding hiervan stellen maar liefst 175 hoogleraren en docenten van de UvA dat het College van Bestuur moet opstappen. De ontruiming noemen zij een blunder van het bestuur. Ik vind het geweldig nieuws dat docenten massaal de studenten steunen. Een groep docenten en studenten van de UvA demonstreert vanmiddag opnieuw voor meer democratie op de UvA. Dat wordt een ludieke actie en vindt om 15.00 uur plaats bij het REC-gebouw (Roeterseilandcampus). Ik hoop dat deze bijeenkomst druk bezocht zal worden. Ter inspiratie raad ik iedereen aan het opiniestuk van de 175 hoogleraren en docenten te lezen. Dat kan hier.

zondag 12 april 2015, 21.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen

leestip: over eermoord in Nederland

Van de Koerdische maatschappelijk werker en schrijver Celal Altuntas kreeg ik het boek ‘Het is je zusje!’ over eermoord in Nederland opgestuurd. Ik kende Celal al van zijn eerdere boek ‘Het dorp van de zeven broers’ en was benieuwd naar dit nieuwe boek dat gebaseerd is op praktijkervaring van Celal. Het is een aangrijpend relaas geworden van eerkwesties die in veel Koerdische, Turkse en andere families een serieuze zaak en soms ook ernstig probleem vormen. In het boek komen niet alleen zaken voor die uitlopen op eergerelateerd geweld; Celal gaat ook in op de vraag hoe dit voorkomen kan worden. Toen hij er in 2002 beroepsmatig voor het eerst mee te maken kreeg, was er in Nederland nauwelijks informatie over dit thema. Zijn collega’s wisten er weinig van en namen hem niet serieus. Nu is dat wel anders. Er zijn boeken en films over en het is een gespreksonderwerp in de migrantengemeenschap. Er is opvang voor vrouwen en expertise bij relevante instellingen. Celal Altuntas heeft een moeilijk onderwerp uitermate leesbaar beschreven in een boek dat leest als een trein. Een absolute aanrader voor iedereen die iets wil snappen van vraagstukken die met eer te maken hebben.

vrijdag 10 april 2015, 10.11 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Spanjaarden gemuilkorfd


Oud-dictator Franco

In tijden van crisis zie je vaak een ruk naar rechts. In Spanje wordt een terugkeer naar de tijd van dictator Franco gevreesd na invoering van de ‘muilkorfwet’. Die wet verbiedt demonstraties zonder toestemming (600.000 euro boete) en legt demonstranten vele beperkingen en zware straffen op. Vanavond komt er een symbolisch protest tegen die wet maar geen echte demonstratie: het wordt een holografisch protest, gesteund door Amnesty International. Ik ben zeer benieuwd hoe dat eruit gaat zien en hoop dat het de Spaanse politiek op een ander spoor brengt.

woensdag 8 april 2015, 14.35 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Schadevergoeding voor gifgasslachtoffers


Anonieme graven van Koerdische slachtoffers

Het gerechtshof in Den Haag heeft een eerder vonnis van twee jaar geleden bekrachtigd dat de zakenman Frans van Anraat schadevergoeding moet betalen aan slachtoffers van aanvallen met gifgas in Irak en Iran. Twee jaar geleden verplichtte de rechter Van Anraat al 25.000 euro te betalen aan Iraakse en Iraanse burgers die in 1987 en 1988 getroffen werden door zo’n aanval, maar daartegen werd in beroep gegaan. Van Anraat leverde in de jaren tachtig van de vorige eeuw een grondstof voor de productie van mosterdgas aan het regime van Saddam Hoessein. Voor de levering van de grondstof is in 2007 in hoger beroep al een forse celstraf uitgesproken van 17 jaar. Ik hoop zeer dat deze uitspraak de slachtoffers kan helpen met het verwerken van dit gitzwarte verleden.

dinsdag 7 april 2015, 10.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Nacht van de Vluchteling

Net als eerdere jaren loopt mijn collega Sharon Gesthuizen weer mee met de Nacht van de Vluchteling. In de nacht van 14 op 15 mei loopt zij samen met een team SP’ers maar liefst 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag. De bedoeling van deze sponsorloop is om geld op te halen voor Stichting Vluchteling zodat noodhulp aangeboden kan worden aan mensen die alles kwijt zijn, zoals medische zorg, onderdak en toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ik steun Sharon natuurlijk en heb alvast geld overgemaakt. Doe jij dat ook? Hier kun je dat doen.

vrijdag 3 april 2015, 9.11 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Historisch akkoord Iran-VS

Gisteren is een deal tussen Iran en de zogenaamde P5+1 (VS, Groot-Brittannië, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland) overeengekomen over het nucleaire programma van Iran. In het akkoord is afgesproken dat de verrijkingscapaciteit van Iran met tweederde wordt gereduceerd en de sancties tegen het land over tien jaar geleidelijk worden afgebouwd. Ook is overeengekomen dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap verscherpt toe zal zien op naleving van het akkoord. Eind juni moet de deal verder uitgewerkt zijn en definitief worden. President Obama noemde de overeenkomst gisteren terecht historisch. Het is goed mogelijk dat met dit akkoord oorlog is voorkomen. Het is nu van het grootste belang dat alle partijen zich houden aan de uitvoering ervan zodat eind juni tot een definitief akkoord overgegaan kan worden.

donderdag 2 april 2015, 16.39 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Europa anno 2015

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gesproken over de Staat van de Europese Unie. Dit is een bijzonder, jaarlijks debat over de Europavisie van het kabinet waar ook Europarlementariërs aan mee mogen doen. Voor de SP neemt Europarlementariër Dennis de Jong deel. Mijn inbreng voor het debat lees je hieronder:
(meer…)

Volgende pagina »