Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

dinsdag 21 oktober 2014, 21.49 uur – Harry
Categorie: Harry bezoekt

Koerden naar het Strafhof


vlnr ministers Muhammed Qader Muhammed en Mahmood Salih Hama Karim, en hoofd internationale relaties Falah Mustafa Bakir

De afgelopen dagen ben ik met een delegatie van de Koerdische Regionale Regering uit Irak naar verschillende internationale instellingen in Den Haag geweest. We bezochten onder meer de OPCW (toezichthouder op verbod chemische wapens) het Joegoslavië-tribunaal (zagen Mladic zich verdedigen) en brachten een halve dag door bij het Internationaal Strafhof (ICC). De delegatie, met onder meer twee ministers, had bewijzen van genocide op Yezidi’s bij Sinjar meegenomen en overhandigde deze aan het bureau van de aanklager. Het ICC kan niet zomaar een onderzoek starten omdat Irak geen lid is van het Strafhof. Een onderzoek kan ook door verwijzing van de kwestie door de Veiligheidsraad naar het Strafhof maar die route is moeilijk. Misschien is het kansrijker om via acceptatie van de jurisdictie van het ICC door de regering in Bagdad een zaak te starten. Het is hoe dan ook van belang dat de daders van de genocide op de Yezidi’s en andere etnische en/of religieuze groepen in Irak en Koerdistan voor het gerecht komen. Het bijwonen van de zaak tegen generaal Mladic maakte in die zin veel indruk op me: genocide in 1995 en nu bijna 20 jaar later een rechtszaak. Dat is laat, maar gelukkig niet té laat.

zaterdag 18 oktober 2014, 1.33 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Peking versus paraplu


In Hongkong woeden sinds september protesten tegen de inperking van de democratie. Hongkong is een autonome regio van China en de laatste Britse kolonie die in 1997 aan China werd overgedragen. Er werden toen ook vrije verkiezingen in 2017 in het vooruitzicht gesteld. Maar afgelopen zomer heeft Peking besloten dat Hongkong niet zelf haar kandidaten naar voren mag schuiven: als het aan Peking ligt moet de bevolking straks kiezen uit een voorselectie gemaakt door de Chinese machthebbers. Zo wil men voorkomen dat er straks een prodemocratische kandidaat verkozen wordt tot bestuurder van Hongkong.
(meer…)

dinsdag 14 oktober 2014, 19.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Jongeren voor vrede in het midden-oosten

Gisteren ontving ik 16 jongeren in het kader van het Youth Peace Initiative. Dat is een initiatief dat 8 jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden en 8 jongeren uit de rest van de wereld bijeenbrengt om na te denken over een alternatieve ‘Roadmap to Peace’ voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Er is natuurlijk al een ‘Roadmap’ maar de onderhandelingen daarover lijken volkomen vastgelopen. De jongeren die ik sprak, kunnen volledig los van regering, politieke partij of welke beweging dan ook nadenken en spreken over mogelijke oplossingen voor dit conflict dat al decennialang voortduurt. De Oslo-akkoorden, die ook een belangrijke rol speelden in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, begonnen naar verluidt ook met debatten tussen studenten. Wellicht levert deze open discussie nu ook iets bruikbaars op. Morgen gaan de jongeren naar Clingendael om onder begeleiding van senior mediators verder te praten en vrijdag wordt de alternatieve ‘Roadmap to Peace’ aangeboden aan minister Timmermans en de Israëlische ambassadeur en de Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland.

maandag 13 oktober 2014, 10.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

steun voor Kobani

Gisteren demonstreerden in Rotterdam honderden mensen tegen de belegering van Kobani door ISIS. Het was ook een protest tegen de houding van Turkije dat ISIS een tijd lang geen strobreed in de weg heeft gelegd. Door familie-omstandigheden kon ik er gisteren niet bij zijn, maar gelukkig kon Ineke Palm namens de SP onderstaande tekst uitspreken:
(meer…)

zondag 12 oktober 2014, 14.07 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

TTIP is Paard van Troje


De EU onderhandelt momenteel over twee veelomvattende vrijhandelsakkoorden met Canada en de VS, genaamd CETA en TTIP. De bedoeling is om met de onderhandelingspartners één interne markt te smeden, zodat handel nog makkelijker wordt. Het gaat dan om het gelijktrekken van regels en standaarden die aan beide kanten van de oceaan heel verschillend zijn: zo gelden er in Europa bijvoorbeeld veel strengere regels wat betreft het gebruik van chemische stoffen in de landbouw en van hormonen in de vleesindustrie. Het is echter heel goed denkbaar dat de chloorkippen uit de VS straks ook onze supermarkten bereiken. Zo haalt de EU een Paard van Troje binnen, want eenmaal ondertekend kunnen we niet meer terug.
(meer…)

vrijdag 10 oktober 2014, 17.10 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Ebola is humanitaire ramp


Twintig keer meer geld dan nu beschikbaar is. Dat is de hoeveelheid die volgens secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon nodig is om de strijd tegen ebola te kunnen overwinnen. Inmiddels zijn er bijna 4000 mensen overleden aan het virus, maar het indammen van de uitbraak verloopt nog steeds uiterst moeizaam. Intussen is het virus ook overgeslagen op andere continenten, en nu de eerste doden vallen in de VS en Europa wordt men langzaam maar zeker wakker geschud. Het feit dat ebola nu een gevaar vormt voor de mondiale gezondheid en veiligheid, is het gevolg van het te laat in actie komen van de internationale gemeenschap, en toont aan hoe fragiel en onderbezet de gezondheidssystemen in Afrika nog zijn.
(meer…)

zondag 5 oktober 2014, 20.10 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Zweden erkent Palestina

Afgelopen vrijdag maakte de nieuwe centrumlinkse regering van Zweden duidelijk dat zij Palestina wil erkennen als soevereine staat. Een klein aantal EU-landen, waaronder Hongarije, Polen en Slowakije, erkent Palestina al. Maar deze landen deden dat voordat ze toetraden tot de EU. Als de nieuwe Zweedse regering dit voornemen doorzet, zal Zweden het eerste land zijn dat in de hoedanigheid van EU-lidstaat Palestina erkent. Ik hoop zeer dat dit goede voorbeeld snel een vervolg zal krijgen en ook andere EU-landen zullen aangeven tot erkenning van Palestina te zullen overgaan.

donderdag 2 oktober 2014, 9.29 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry gezien

Amsterdamse jihadisten

Gisteren was ik te gast in de studio van AT5. Ik ging er in gesprek met jongerenimam Yassin ElForkani, die ook woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid is. Centraal stond de stelling: ‘Paspoorten afpakken van Amsterdamse jihadisten is grote vergissing’. Ik legde tijdens het gesprek uit dat ik het nadrukkelijk niet met de stelling eens ben. Hier kun je het terugkijken.

maandag 29 september 2014, 15.46 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

De Brusselse ‘grill’

Vandaag zijn de hoorzittingen van het Europees Parlement met de kandidaat-commissarissen van het nieuwe Juncker-team van start gegaan. Europarlementariërs krijgen uitgebreid de gelegenheid om de 27 kandidaten te ‘grillen’ – Brussels jargon voor kritisch ondervragen. Het is het belangrijkste moment voor het Europees Parlement om te testen welk vlees ze de komende jaren in de kuip hebben. In een spannende zitting van drie uur moeten kandidaten in antwoord op maar liefst 45 vragen hun expertise en competentie aan het Parlement zien te bewijzen.
(meer…)

woensdag 24 september 2014, 10.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry gezien

Strijd tegen ISIS

Gisteren was ik samen met VVD-collega Han ten Broeke te gast bij Pauw om te spreken over de recente uitbreiding van de strijd tegen ISIS naar Syrië. Alhoewel iedereen het erover eens is dat ISIS bestreden moet worden, vraag ik onder meer aandacht voor het vraagstuk van de effectiviteit. Niets wijst erop dat een militaire campagne van luchtaanvallen ISIS effectief kan bestrijden. Dat moet te denken zetten. Hier kun je het fragment terugkijken.

Volgende pagina »