Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

dinsdag 28 juni 2016, 10.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Nederlandse politietraining in Papua

Nederland geeft politietraining in Papua, in Indonesië. Daar berichtte Radio1 Enige tijd geleden over. Dat Nederland die training geeft, is opvallend, want eerder stopte Nieuw-Zeeland met dergelijke trainingen. Dit omdat politietrainingen niets zouden opleveren voor de mensenrechtensituatie in de regio. Samen met collega Voordewind van de ChristenUnie heb ik er de volgende vragen over gesteld:
(meer…)

vrijdag 24 juni 2016, 16.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Brexit biedt kansen

Gisteren schreven de Britten geschiedenis en vandaag is een historische dag: voor het eerst in de geschiedenis verlaat een lidstaat de EU. Met de Brexit verliest de EU een grote en belangrijke onderhandelingspartner: het VK ijverde als geen ander voor de versterking van nationale soevereiniteit van lidstaten, en vormde daarmee een sterke tegenmacht ten aanzien van landen die verdergaande Europese inmenging en federalisering bepleiten. De belangrijkste les van dit referendum is dat er meer onderhandelingsruimte voor fundamentele verandering binnen de EU blijkt te zijn dan velen dachten: onder druk wordt alles vloeibaar. De SP vindt dat Nederland het Brexit-referendum moet aangrijpen om de fundamentele discussie over Europa te voeren, en legt alvast vier eisen op tafel. Nieuwsgierig? Lees dan hier het stuk dat mijn collega Dennis de Jong en ik schreven, gisteren gepubliceerd in Trouw.

donderdag 23 juni 2016, 15.08 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Protest bij bezoek minister Iran

Vandaag bezocht de Iraanse minister Zarif van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer. Ik vroeg hem naar de praktijk in Iran om minderjarigen de doodstraf op te leggen en die uit te voeren zodra men meerderjarig is. Dat is in strijd met internationale verdragen waar ook Iran partij bij is. Ik noemde het concrete voorbeeld van Mohamed Reza Haddadi die op 15-jarige leeftijd werd veroordeeld tot de doodstraf. De minister wist slechts te melden dat de doodstraf nog niet was uitgevoerd. Ik benadrukte dat het niet goed gaat met de mensenrechten in Iran en de minister sprak dat niet tegen. Buiten stonden tegenstanders van het regime in de stromende regen te demonstreren. Meteen na het gesprek met de minister ben ik naar hen toegegaan om verslag te doen van het gesprek en ze een hart onder de riem te steken. Dat werd zeer gewaardeerd. De Iraanse oppositie verdient onze steun en die zal ik ze dan ook blijven geven.

maandag 20 juni 2016, 12.12 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Hulde aan de nachtwandelaars

Het SP-team onder leiding van collega Sharon Gesthuizen heeft een topprestatie geleverd in de Nacht van de Vluchteling. Veertig kilometer liepen SP’ers van piepjong tot oud. Het resultaat: veel blaren, stijve knieën en stramme heupen. Niet iedereen haalde de eindstreep; er waren vier uitvallers. De nachtwandelaars voor de vluchteling haalden een recordbedrag van 16.869,53 euro op en lieten daarmee alle anderen op alle vlakken achter zich. Er was ook een recordbedrag voor de Stichting Vluchteling – meer dan een miljoen. Hulde aan alle wandelaars.

vrijdag 17 juni 2016, 11.29 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Bevlogen politica vermoord

Ik ben diep geschokt door de brute moord op Labour-politica Jo Cox, die gisterochtend werd neergeschoten naast de plaats waar ze haar wekelijkse politieke spreekuur hield en kort erna overleed. Cox was een bevlogen politica die zich onder andere inzette voor de strijd tegen armoede en solidariteit met vluchtelingen, én actief campagne voerde tegen de Brexit. Het is nog onduidelijk of de moord samenhangt met haar standpunten, maar volgens enkele ooggetuigen zou de moordenaar “Britain First” hebben geroepen – de naam van een extreemrechtse groepering in het VK. Vooraanstaande campagnevoerders kondigden direct aan hun campagne-activiteiten voorlopig te staken. Los van alle speculatie staat voor mij één ding vast: het is in en in triest om een collega-parlementariër te moeten verliezen die bezig was om haar dagelijkse politieke plicht te vervullen. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, in het bijzonder naar de man en twee kinderen die Cox achterlaat.

woensdag 15 juni 2016, 17.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Loze dreigementen Europese leiders

Op dezelfde dag dat premier Rutte de uitslag van het Oekraïnereferendum “desastreus” noemde, hebben Raadsvoorzitter Tusk en Commissievoorzitter Juncker opmerkelijke uitspraken gedaan over dat andere beruchte referendum dat vlak voor de deur staat: het Brexit-referendum van 23 juni, waarbij de Britten stemmen over hun toekomst “in or out” de EU. In mijn stellige optiek is het in de eerste plaats aan de Britten zelf om die keuze te maken. Natuurlijk staat het anderen, zo ook politiek leiders, vrij om zich uit te spreken over de betekenis van het lidmaatschap van het VK voor de EU. Maar zeker gezien de gevoeligheid van dit onderwerp, zijn redelijkheid en nuchterheid hier de enige gepaste maatstaven om het democratisch proces niet te verstoren. De Europese leiders lijken daar echter lak aan te hebben. Tusk sprak de onheilspellende woorden dat een Brexit “de vernietiging van de Westerse politieke beschaving” zou kunnen inluiden, en Juncker beantwoordde de vraag of de Brexit een ramp zou impliceren met een “ja”.

Deze dreigementen doen mij veel denken aan de eerdere omineuze uitspraak van toenmalig minister Brinkhorst, die voorspelde dat “het licht uit zou gaan” als Nederland tegen de EU-grondwet zou stemmen. De rest is geschiedenis. Voor de Brexit geldt dat niemand de gevolgen precies kan voorspellen, maar vaststaat dat uitspraken over rampspoed en het einde van onze beschaving absoluut geen zinnige bijdrage leveren aan het debat.

dinsdag 14 juni 2016, 14.33 uur – Harry
Categorie: Algemeen

People kill with guns

Afgelopen weekend werd de VS opnieuw opgeschrikt door een vreselijke moordpartij. In Orlando richtte een schutter een waar bloedbad aan in een homobar. 49 mensen kwamen daarbij om het leven en nog eens ruim vijftig mensen raakten gewond. Het is bepaald niet voor het eerst – kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze lijst – dat een ontspoord individu een einde maakt aan vele onschuldige levens. Als altijd leidt dit grove, zinloze geweld tot discussies over wapenbezit in de VS. De wapenlobby zegt dan altijd: ‘guns don’t kill people, people kill people.’ Strikt genomen klopt dat uiteraard, maar daar moet wel aan toegevoegd worden dat ‘people kill with guns.’ Laten we daarom hopen dat het geweld in Orlando er eindelijk eens toe leidt dat wapenbezit in de VS serieus aan banden wordt gelegd.

zaterdag 11 juni 2016, 22.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen

teambuilding op ski’s

Gisteren had ik samen met collega’s van de SP-Kamerfractie en ons hoofdkantoor in Amersfoort een personeelsdag om de teamvorming te bevorderen en ook eens gezellig uit de werksfeer te zijn. Die dag wordt ook altijd een culturele of sportieve activiteit georganiseerd. Boogschieten, abseilen, kanoën, we hebben het allemaal gedaan. Dit jaar zouden we gaan waterskiën en dat is op het eerste oog een solistische sport. Gisteren kwam ik tot een andere conclusie. Je staat weliswaar in je eentje op die latten maar als het allemaal beginners zijn dan ontstaat er toch een bijzondere groepsdynamiek. Iedereen ging in het eerste rondje onderuit en dat gaf een sterke lotsverbondenheid. Daarna kregen de meesten de techniek onder de knie en ging het een stuk beter. Ik heb het niet precies geteld maar volgens mij werd onze justitiewoordvoerder Michiel van Nispen topscoorder met de meeste volledig gehaalde rondjes. In ieder geval genoot iedereen van elkaars succes, al ging het echt met vallen en opstaan. Mocht je het zelf eens willen proberen: in Wijchen hebben ze een fantastisch waterskicentrum geheten De Berendonck.

dinsdag 7 juni 2016, 16.17 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Leren van de mislukte ‘Oorlog tegen het Terrorisme’

Op uitnodiging van Internationale Spectator, het Clingendael Magazine voor Internationale Betrekkingen, schreef ik een reactie op de eerder gepubliceerde buitenlandvisie van VVD-collega Han ten Broeke. In het stuk hekel ik de steun voor de Amerikaanse War on Terror die uit het artikel van de liberaal blijkt. Een citaat:

“Het artikel van Ten Broeke slaat de plank echter volledig mis daar waar het verwordt tot een apologie voor het desastreuze militaire optreden onder leiding van de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 9/11 – optreden dat overigens steeds opnieuw en soms zonder uitvoerige discussie is gesteund door Nederland. Wie, na vijftien jaar War on Terror, durft te beweren dat “de Amerikanen (…) telkens de kastanjes uit het vuur halen” en “het de Amerikanen (zijn) die terroristische organisaties in het belang van het Westen indammen”, heeft een paar belangrijke lessen gemist – lessen die leidend zouden moeten zijn bij het vormgeven van buitenlands beleid, zeker ten aanzien van het Midden-Oosten.”

Verder lezen? Klik dan hier.

maandag 6 juni 2016, 13.49 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Bruut politiegeweld in Olympisch Brazilië

Amnesty International slaat alarm vanwege buitensporig politiegeweld in Brazilië, waar in augustus de Olympische Spelen worden gehouden. De grote zorgen hierover deel ik zonder meer. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel van Nispen, de volgende vragen gesteld:
(meer…)

Volgende pagina »