Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

vrijdag 24 juli 2015, 16.14 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Excuses Mitsubishi voor dwangarbeid

Fabrikant Mitsubishi heeft haar excuses aangeboden voor het feit dat Amerikaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst waren van het bedrijf. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthal-museum te Los Angeles. Mitsubishi is daarmee het eerste Japanse bedrijf dat zich verontschuldigt voor het gebruik van dwangarbeiders. In de krijgsgevangenkampen in Japan bevonden zich ook ruim 7000 Nederlandse gevangenen. 3300 daarvan werkten voor Mitsubishi. Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken daarom gevraagd Mitsubishi op te roepen om ook excuses richting Nederland te maken. Hieronder de volledige set vragen:
(meer…)

donderdag 23 juli 2015, 16.38 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Duitsland EU-koploper exportoverschot

Het is eigenlijk van de zotte: Griekenland moet opnieuw een keihard bezuinigingsakkoord slikken om ervoor te zorgen dat de Griekse economie weer in de pas loopt met de andere lidstaten (lees: voldoet aan de strenge EU-regels), terwijl Nederland en Duitsland zelf al jaren veel meer exporteren dan is toegestaan door de EU. Deze economische ongelijkheid tussen Noord- en Zuid-Europa is voor een belangrijk deel te wijten aan de euro. Sinds de invoering van de euro, waarbij Nederland en Duitsland profiteerden van een goedkope munt en bovendien de lonen drukten, zijn er in het noorden steeds hogere exportoverschotten ontstaan. Deze producten werden op hun beurt geïmporteerd door het Zuid-Europese landen, die zo handelstekorten opbouwden en zich in de loop der jaren steeds meer in de schulden staken. Landen als Griekenland, Spanje en Portugal konden bovendien niet concurreren met het ‘rijke’ noorden, omdat men daar immers de lonen had bevroren. In plaats van de koopkracht en binnenlandse consumptie in eigen land te verbeteren, hebben Nederland en Duitsland zich blindgestaard op zoveel mogelijk exporteren naar landen die dat eigenlijk niet konden betalen.
(meer…)

dinsdag 21 juli 2015, 16.40 uur – Harry
Categorie: Harry vraagt

Wat doet Turkije tegen IS?

Gisteren werd grensstad Suruç in het zuiden van Turkije opgeschrikt door een grote aanslag waarbij meer dan 30 doden vielen. De slachtoffers zijn voornamelijk activisten van een socialistische jeugdorganisatie die bijeen waren vanwege een conferentie over de wederopbouw van de Syrische stad Kobani. Veel is nog onduidelijk, maar menigeen wijst in de richting van IS als dader. De aanslag is zeer zorgwekkend en toont aan dat het geweld in Syrië en Irak gemakkelijk de grenzen over gaat. Ook roept het opnieuw vragen op over de Turkse (dubbel)rol in de strijd tegen IS. Ik heb er de volgende vragen over gesteld aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken:
(meer…)

dinsdag 21 juli 2015, 8.29 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Wat nu met Soestdijk?

Vorige week bracht ik samen met Cees Wijburg, lid van de Commissie Herbestemming Soestdijk, een informeel bezoek aan paleis Soestdijk dat sinds 2004 leegstaat. In mijn herinnering is dat het belangrijkste paleis, waar jaarlijks het defilé werd afgenomen. Dat was een gebeurtenis die veel televisiekijkers trok. Met Cees en de beheerder besprak ik de staat van het gebouw, de moeilijke exploitatie en de procedure rond de herbestemming. Het paleis is een lastig eigendom want enerzijds is het cultureel erfgoed waar bijna iedereen wat mee heeft maar aan de andere kant is het als museum moeilijk te exploiteren. Bovendien is er nog wat achterstallig onderhoud. De commissie heeft een zware klus aan het bepalen van een herbestemming en nu lijkt er in de communicatie ook nog iets te zijn misgegaan. De oproep van minister Blok om ’serieuze en creatieve ideeën’ in te zenden, wekt de indruk dat er nog helemaal geen richting is gekozen voor het paleis en dat er voor drie of vier leuke ideetjes elk honderdduizend euro klaarligt om verder te worden uitgewerkt. In werkelijkheid ligt er een notitie die heel duidelijk richting geeft aan de bestemming. Een verzorgingshuis of asielzoekerscentrum (zoals door sommigen op mijn twitteroproep gesuggereerd) zal het niet worden. Soestdijk zal zich ontwikkelen tot een ‘centrum voor kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking’ zo staat er in de notitie en die zogenaamde ‘prijsvraag’ is daarmee tamelijk onzinnig. Dat geld ervoor had wellicht beter in het paleis zelf gestoken kunnen worden.

vrijdag 17 juli 2015, 13.13 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Historisch akkoord met Iran

Na 22 maanden onderhandelen is er deze week eindelijk een akkoord met Iran bereikt over het nucleaire programma van dat land. Afgesproken is dat het programma stevig wordt ingeperkt in ruil voor verlichting van de sancties tegen het land. Woensdag verdedigde ik op Radio1 de stelling dat door het nucleaire akkoord met Iran de wereld veiliger wordt. Mijn belangrijkste argument hiervoor is dat de dreiging van een oorlog met Iran, bijvoorbeeld van de kant van Israël, nu van tafel is. Wel ben ik van mening dat vertrouwen goed is, maar controle beter. Er moet dan ook grondig geëvalueerd worden of men zich aan het akkoord houdt. Het is daarom goede zaak dat het toezicht op het Iraanse programma door het akkoord flink uitgebreid wordt en dat een internationaal panel gaat toezien op de uitvoering van de gemaakte afspraken. Hier kun je het fragment terugluisteren.

vrijdag 17 juli 2015, 12.40 uur – alexander
Categorie: Algemeen, Harry speecht

VVD steunt bezuinigingsakkoord toch

Gisteren debatteerde de commissie financiën in de Tweede Kamer over het akkoord dat bereikt is tussen Griekenland en de EU. Er schoven ook veel EU-woordvoerders aan, en namens de SP voerde ik het woord. De SP is zeer kritisch over het bezuinigingsakkoord, dat de Griekse bevolking alleen maar dieper in het economische ravijn zal storten. Opvallend was de houding van de VVD, die aanvankelijk geen antwoord wilde geven op de vraag of de partij de deal steunt. Aan het eind van de rit bleek dat toch het geval. Woordvoerder Harbers zei in antwoord op mijn vraag: “Ik accepteer wel even hoe het nu gaat lopen de komende tijd.” Daarmee breekt de VVD feitelijk met de verkiezingsbelofte dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan. Lees hieronder mijn inbreng.
(meer…)

woensdag 15 juli 2015, 12.36 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Het probleem is niet Griekenland, maar de euro

In deze video leg ik uit waarom niet Griekenland, maar de euro het probleem is.

zaterdag 11 juli 2015, 8.47 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Steun referendum in Nederland

Wat ben ik blij met het initiatief van het Burgercomité-EU. Zij hebben de nieuwe wet Raadgevend Referendum aangegrepen om een referendum aan te vragen over een belangrijk Europees voorstel dat Nederland goed wil keuren. Het comité heeft gekozen voor de wet die het Associatieverdrag EU-Oekraïne goedkeurt. De relatie EU-Oekraïne heeft in dat land voor veel ellende gezorgd en het is niet wijs om die relatie nu verder te verdiepen. In de Kamer heb ik daarom gepleit om dat akkoord niet te tekenen maar een meerderheid was dat niet met mij eens. Via het referendum kunnen we dat nu alsnog tegenhouden. Belangrijker is natuurlijk de symbolische betekenis: de kiezer mag zich eindelijk weer een keer uitspreken over de ontwikkelingen in de EU. Willen we meer EU-bemoeienis of minder? Mijn antwoord daarop ken je: minder EU-bemoeienis. Daarom ga ik het comité volop steunen om te zorgen dat dit referendum er ook echt komt. Jij toch ook? Hier kun je meedoen.

woensdag 8 juli 2015, 23.06 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Volg het Deense voorbeeld!

Denemarken heeft sinds 1992 een speciale status in de EU: het hoeft zich niet te houden aan de Europese justitieregels. Dat komt door een zogenaamde opt-out-clausule die is opgenomen in het Verdrag van Maastricht. Maar om mee te kunnen doen aan Europol, de Europese politieorganisatie, zou de clausule opgeheven moeten worden. De Deense premier, Lars Lokke Rasmussen, legt dit vraagstuk voor aan de bevolking. Het gaat in feite om een kleine aanpassing, maar op deze manier blijft de Deense bevolking wel betrokken bij de positie van Denemarken in de EU.
(meer…)

dinsdag 7 juli 2015, 11.29 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Finnen weren Russen bij OVSE

Deze week ben ik enkele dagen bij de jaarvergadering van de OVSE in Helsinki. Dat is nog het enige platform waar Europeanen en Amerikanen met de Russen praten. Een aantal Russische parlementariërs (onder meer de Parlementsvoorzitter) is door de EU echter op een sanctielijst geplaatst en mag de EU niet meer in. De Russische delegatie werkt, net als wij, met het uitgangspunt ’samen uit, samen thuis’. De Russen bleven nu dus collectief weg. Dat is een slechte zaak. Parlementsleden moeten niet vanwege politieke opvattingen op sanctielijsten worden geplaatst omdat zij het volk vertegenwoordigen en altijd met andere parlementsleden moeten kunnen praten; juist als men het oneens is. Zowel de EU als Rusland zouden daarom parlementsleden van de sanctielijsten moeten verwijderen.

Volgende pagina »