Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

woensdag 28 januari 2015, 14.51 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Dier geen lap vlees

Vandaag mocht ik debatteren over de komst van een megastal in Grubbenvorst, 10 km noordelijk van Venlo. Daar dreigt een megastal te verschijnen van 1,1 miljoen kippen, 35.000 varkens en een grootschalige mestvergister. Een dergelijke industriële gigastal past niet in Nederland. De kippen en die varkens die er worden gehuisvest, krijgen een dieronwaardig bestaan. Buitenspelen is er voor deze beesten niet bij. Maar volgens de SP is een dier meer dan een lap vlees. Staatssecretaris Dijksma (PvdA) zei die opvatting te delen maar legt de megastal in Grubbenvorst geen strobreed in de weg. Lees hieronder de rest van mijn inbreng:
(meer…)

maandag 26 januari 2015, 18.32 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Hoop voor Griekenland


‘Hoop schreef geschiedenis vandaag’. Dat zei Alexis Tsipras, leider van Syriza, de grote winnaar van de Griekse verkiezingen, gisteren tijdens zijn overwinningsspeech. De Griekse bevolking heeft een overduidelijk signaal afgegeven aan de rest van Europa – en met name aan de trojka (een Europees samenwerkingsorgaan bestaande uit de Europese Commissie, de ECB en het IMF) door te kiezen voor een radicaal andere koers. Na jarenlang geconfronteerd te zijn met de gevolgen van keiharde bezuinigingen, heeft Griekenland gekozen voor een partij die per direct een einde wil maken aan de neoliberale bezuinigingsmaatregelen opgelegd door de trojka, en de Griekse economie en democratie in ere wil herstellen. Onder het bewind van de regering van Samaras, die aan de leiband van de trojka lag, hebben de Grieken hun economie met een kwart zien krimpen, is de ernstige armoede verdubbeld, en hadden mensen in financiële nood op den duur zelfs geen toegang meer tot basisbehoeftes, zoals zorg en elektriciteit. Inmiddels zit een kwart van de Grieken zonder werk. Onder jongeren is dat zelfs de helft.

(meer…)

zaterdag 24 januari 2015, 13.16 uur – alexander
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Zoek de verschillen: ISIS en Saudi-Arabië

Terecht is er veel kritiek op de barbaarse straffen die ISIS oplegt aan veroordeelden. Op homoseksualiteit en godslastering bijvoorbeeld staat de doodstraf en op overspel staat steniging. Wanneer er sprake is van diefstal wordt een hand afgehakt en bij een beroving wordt ook nog eens een voet afgehakt. In de media is hiervoor veel aandacht. Veel minder bekend is dat in Saudi-Arabië precies dezelfde straffen worden opgelegd voor de genoemde ‘misdaden’. De Volkskrant publiceert hierover vandaag een treffende vergelijking. Er is ook veel minder kritiek op de straffen in Saudi-Arabië, ook van de regering. Sterker nog, zojuist werd bekend dat zowel minister Koenders van Buitenlandse Zaken als Koning Willem-Alexander vandaag naar het land gaan vanwege de rouwplechtigheid voor de overleden Koning Abdullah. Dat vind ik echt een veel te gewichtige delegatie, waar een verkeerd signaal van uitgaat. Ik zal het kabinet daar volgende week op aanspreken.

dinsdag 20 januari 2015, 13.58 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Illegaal Turks handelen voor Cypriotische kust

Vorige week bespraken we in de Tweede Kamer een mogelijk EU-lidmaatschap voor Turkije. Dat lidmaatschap is nog heel ver weg, want het land toont veel te weinig respect voor belangrijke zaken als bijvoorbeeld de persvrijheid. Ook speelt een langdurig conflict met Cyprus, waar Turkije een deel van bezet houdt. Onlangs werd duidelijk dat Turkije onderzoek doet in de kuststrook van Cyprus. Het VN-zeerechtverdrag stelt duidelijk dat Turkije dit helemaal niet mag doen. Ik sprak daar de minister op aan tijdens het debat vorige week, maar die weigerde stelling te nemen. Dat vind ik een vreemde zaak. Daarom heb ik, samen met mijn collega van de VVD, onderstaande vragen gesteld:
(meer…)

maandag 19 januari 2015, 14.14 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Opnieuw doodstraf Indonesië

Afgelopen zaterdag werd de voor betrokkenheid bij de productie van xtc veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei samen met vijf anderen door een vuurpeloton in Indonesië geëxecuteerd. Terecht is er veel kritiek geuit op de uitvoering van deze barbaarse straf. Het leek dat er in Indonesië een moratorium op de doodstraf gold, maar dat is dus niet het geval. Sommige analisten wijzen er op dat de nieuwe president van Indonesië, Joko Widodo, met deze executies vooral zijn spierballen wil tonen, onder meer als reactie op binnenlandse kritiek. Het is overigens een behoorlijke tegenvaller dat juist onder deze president de executies zijn uitgevoerd, want op mensenrechtengebied waren de verwachtingen aanvankelijk hoog. Binnenkort gaat premier Rutte naar Indonesië. Ik vind dat hij daar stevig moet pleiten voor herstel van het moratorium op de doodstraf. Ook zou hij zich ervoor moeten inzetten om een WOTS-verdrag met het land te sluiten, zodat veroordeelde Nederlanders voortaan hun straf in eigen land kunnen uitzitten. Vandaag sprak ik op Radio1 over deze kwestie. Het fragment is hier terug te luisteren.

woensdag 14 januari 2015, 17.39 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Massale kritiek geschillenmechanisme


De afgelopen dagen was er veel te doen rondom het vrijhandelsakkoord tussen de EU en VS, beter bekend als TTIP. Met name het controversiële geschillenmechanisme ISDS, dat bedrijven de mogelijkheid geeft om staten aan te klagen wanneer zij nationaal beleid willen uitvoeren dat hen niet zint, stond in de spotlights. Zo publiceerde het comité Internationale Handel van het Europees Parlement een kritisch paper over ISDS en publiceerde de Europese Commissie de resultaten van haar publieksconsultatie over het geschillenmechanisme. De resultaten liegen er niet om: ongeveer 150.000 Europese burgers hebben van zich laten horen, en bijna alle reacties waren kritisch van aard. Maar liefst 88% van de respondenten (burgers of organisaties) is tegen de opname van het geschillenmechanisme in het verdrag. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat het geschillenmechanisme multinationals heel veel macht geeft over democratische besluitvorming, en daarmee een gevaar vormt voor onze zwaar bevochten arbeidsrechten en milieuwetgeving.

De Europese Commissie, die namens de lidstaten met de VS onderhandelt over de inhoud van het verdrag, heeft inmiddels laten weten dat de onderhandelingen over ISDS zijn uitgesteld tot aan het einde van het onderhandelingsproces. Van uitstel komt afstel, zeggen ze wel eens. Dat valt te hopen. En dat geldt niet alleen voor ISDS, maar voor het hele verdrag.

vrijdag 9 januari 2015, 11.27 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

1000 zweepslagen

Gisteren werd bekend dat de Saoedische blogger Raif Badawi vanaf vandaag zweepslagen zal ontvangen. Begin mei 2014 werd de blogger veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen (vijftig per week) en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) voor het beledigen van de islam. Dit soort straffen is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Daarom vraag ik samen met mijn collega van D66 om spoedige actie van Nederland en de EU:
(meer…)

woensdag 7 januari 2015, 14.53 uur – alexander
Categorie: Algemeen

aanslag op vrije woord

De aanslag vandaag op het hoofdkantoor van het weekblad Charlie Hebdo is een aanslag op het vrije woord die ook ons raakt. In Nederland hechten we immers ook aan ruime vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Daarover is soms discussie, maar de hoofdlijn staat vast: iedereen heeft het recht zijn mening vrij te uiten. Dat recht moet worden gewaarborgd, maar twee agenten die het hoofdkantoor van Charlie Hebdo bewaakten, verloren bij die taak het leven. We kunnen mediaredacties echter niet in bunkers huisvesten en dus zullen we de vrijheden die wij zo gewoon vinden met alles wat we in ons hebben moeten verdedigen. Het is belangrijk dat er snel een debat komt over wat deze aanslag betekent voor Nederland.

dinsdag 6 januari 2015, 16.23 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Journaliste Frederike Geerdink vrijgelaten

Journaliste Frederike Geerdink is na een paar uur verhoor weer vrijgelaten door de Turkse autoriteiten. Ze was naar eigen zeggen meegenomen voor verhoor voor het verspreiden van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Het is onduidelijk wat de aanleiding precies was, maar bekend is dat Turkije geregeld journalisten oppakt die schrijven over de Koerdische kwestie. Hen wordt verweten propaganda te maken voor een terroristische organisatie en daar staan zware straffen op. Mensenrechtenorganisaties uiten terecht stevige kritiek op deze wetgeving. Vorige maand zat ik nog met Frederike Geerdink op een conferentie in Brussel. Ik was dan ook erg geschrokken toen dit nieuws naar buiten kwam. Gelukkig is zij inmiddels vrijgelaten.

maandag 5 januari 2015, 10.38 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Palestina omarmt Strafhof

Onlangs hebben de Palestijnen het lidmaatschap aangevraagd van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat gebeurde kort nadat een poging was mislukt om via de Veiligheidsraad van de VN een resolutie aangenomen te krijgen waarin Israël wordt opgeroepen in 2017 de Palestijnse gebieden te verlaten. Als reactie op de stap naar het Strafhof heeft Israël besloten de belastingafdracht aan de Palestijnen stop te zetten. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Ik heb hierover de volgende vragen gesteld:
(meer…)

Volgende pagina »