Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 18 december 2014, 19.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Petitie voor Palestina!

Maar liefst 70 procent van de VN-lidstaten, waarin 80 procent van de wereldbevolking woont, erkent Palestina. Onder deze landen zijn ook negen EU-lidstaten: Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Hongarije, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije en Zweden. In een aantal andere EU-landen hebben parlementen hun regering recent opgeroepen Palestina ook te erkennen. Twee vredesorganisaties, Een Ander Joods Geluid en SIVMO, vinden dat Nederland de tiende EU-lidstaat moet worden die Palestina erkent. Daarom zijn de organisaties een petitie begonnen. Die is hier te ondertekenen. Ik raad iedereen aan dat te doen.

dinsdag 16 december 2014, 15.32 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

EU subsidieert spookvliegvelden

Polen heeft ruim 100 miljoen aan Europees subsidiegeld gebruikt om drie nauwelijks gebruikte vliegvelden te bouwen. De lokale overheden in Polen kregen de vrije hand om te kiezen waar ze de vliegvelden wilden laten aanleggen, maar daarin zijn geen strategische keuzes gemaakt. In Lodz vertrokken en arriveerden op een drukke zomerdag dit jaar bijvoorbeeld maar 8 vluchten, en in de tussentijd was het vliegveld nagenoeg uitgestorven.
(meer…)

maandag 15 december 2014, 15.44 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Netwerken met de broekriem

Vandaag ontving ik Zoé ten Brink en Jia-Qi Liu van de netwerkorganisatie DeBroekriem. Het doel van deze club is mensen die op zoek zijn naar een baan te helpen met het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. In plaats van oefenen in het schrijven van een sollicitatiebrief brengt DeBroekriem werkzoekenden in contact met mogelijke werkgevers, specialisten op het gebied van de arbeidsmarkt en mensen met een groot netwerk. Ook organiseert DeBroekriem allerlei evenementen. Op dinsdag 23 december gaat DeBroekriem netwerken voor het goede doel: Serious Request! van 3FM. Ze doet dat in het ‘glazen huis’ van Seats2Meet op Hoog Catharijne in Utrecht. Daar kunnen werkzoekenden tegen een donatie voor 3FM in gesprek gaan met recruiters, HR-medewerkers en loopbaancoaches. Zij werken belangeloos mee om met de werkzoekenden mee te denken en ze carrière tips te geven. Ook is er gelegenheid om in gesprek te gaan met professionals in het bedrijfsleven. Ben jij werkzoekend? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Vanaf 13 uur ben je welkom, maar meld je wel even aan via de site. Voor Zoé ten Brink en Jia-Qi Liu ga ik een dagje meelopen bij de SP verzorgen. Ik hoop dat ze daarmee nuttige kennis opdoen van het politieke bedrijf.

vrijdag 12 december 2014, 16.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Stemadvies Juncker ongehoord

Het Griekse parlement mag volgende week naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Juncker heeft de Grieken alvast stemadvies te geven door hardop te zeggen dat hij niet tegen het aanblijven van ‘bekende gezichten’ is. Hij heeft bovendien de hoop uitgesproken dat de Grieken niet ‘verkeerd’ stemmen. Hiermee verleent Juncker indirect zijn steun aan de regeringspartij van de huidige premier Samaras, die bang is dat er straks nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven, omdat er mogelijk geen parlementaire meerderheid (180 van de 300) voor de kandidaat-president stemt. De waarheid is dat Samaras en Juncker bang zijn dat de populaire linkse partij Syriza aan de macht komt.
(meer…)

woensdag 10 december 2014, 14.54 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Het torture report

Na lang wachten werd gisteren eindelijk het zogenaamde torture report gepubliceerd. Het rapport geeft een overzicht van de gruwelijke en nutteloze martelpraktijken van de CIA die na de aanslagen van 11 september 2001 begonnen. De details zijn, alhoewel veelal bekend, te gruwelijk voor woorden. Ik heb de minister de volgende vragen hierover gesteld:
(meer…)

woensdag 3 december 2014, 11.20 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Beloning van 730.000 euro

7 ton, ofwel 730.000 euro. Dat is het bedrag dat Herman van Rompuy opstrijkt bij zijn vertrek als voorzitter van de Europese Raad.

Naast een riante pensioenuitkering van 65.000 euro per jaar, plus een eenmalige vertrekbonus van 26.500 euro, krijgt Van Rompuy de komende drie jaar 55 procent van zijn voormalige salaris op zijn rekening gestort. Het gaat om een astronomisch bedrag van 169.000 per jaar, dat begrepen moet worden als een vorm van wachtgeld. Van Rompuy is echter 67 jaar, en heeft daarmee de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots bereikt.
(meer…)

maandag 1 december 2014, 11.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Lobbytransparantie stap dichterbij


Eindelijk zet de Europese Commissie een stap in de goede richting om haar werkwijze transparanter te maken. Vanaf vandaag zal de Commissie alle contacten tussen commissarissen en lobbyisten publiek maken. Het is een lang gekoesterde en fervent bevochten wens van de SP. Meer transparantie is hard nodig, want de financiële en bedrijvenlobby is in de EU ijzersterk.
(meer…)

donderdag 27 november 2014, 13.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Drones geen precisiewapen

Deze week publiceerde de internationale NGO Reprieve een rapport over Amerikaanse drone aanvallen in Pakistan en Jemen. Geconcludeerd wordt dat bij aanvallen op 41 met name genoemde terreurverdachten maar liefst 1.147 mensen om zijn gekomen, waaronder veel burgers. Anders dan geregeld wordt gesteld, zijn drones dus bepaald geen precisiewapens. Ik heb de minister de volgende vragen hierover gesteld:
(meer…)

dinsdag 25 november 2014, 15.45 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Verijdelde aanslag?


De vermeende getuige aan het woord

Vorige week beweerde de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe een aanslag te hebben verijdeld op een Nederlandse delegatie in Charkov waar de minister van Buitenlandse Zaken onderdeel van uitmaakte. De vermoedelijke daders zouden getraind zijn door de Russische inlichtingendienst FSB. Een getuige bevestigde dit verhaal. Dat was behoorlijk schrikken, maar inmiddels is duidelijk geworden dat het om een broodje aap gaat. De Nederlandse geheime diensten geven namelijk aan over geen enkele aanwijzing te beschikken dat minister Koenders in Oekraïne het doelwit is geweest van een aanslag. Dat bleek na inspectie van het bewijsmateriaal in Oekraïne. De kwestie wordt inmiddels afgedaan als oorlogspropaganda van Oekraïense zijde. Het is een bekend gegeven dat in oorlogstijd de waarheid als eerste sneuvelt, maar ik vind het belangrijk dat hierover duidelijkheid wordt verschaft. Temeer omdat dit bepaald niet de eerste keer is dat uitlatingen van de kant van Oekraïne onjuist bleken. Daarom heb ik de minister om schriftelijke uitleg gevraagd.

maandag 24 november 2014, 15.05 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt, Harry vraagt

NAVO praat vooral over geld

De afgelopen drie dagen was ik bij de Parlementaire Assemblee van de NAVO. In die assemblee zitten parlementariërs uit alle NAVO-lidstaten. De nieuwe NAVO-chef Stoltenberg sprak er vandaag en zijn speech ging eigenlijk alleen maar over geld: stop met bezuinigen, verhoog de defensiebegroting, ga boven de afgesproken 2% van het BBP zitten met de uitgaven! Ik herinnerde Stoltenberg aan de woorden van de voormalige NAVO-baas De Hoop Scheffer die Afghanistan een ‘lakmoesproef’ voor de NAVO noemde. Zijn reactie: ‘het gaat best goed want Afghanistan is geen vrijhaven meer voor terroristen’. Dat mag tijdelijk zo zijn maar vrede is er ook niet, corruptie des te meer en als de militairen straks weg zijn, zal blijken dat er niets duurzaams is opgebouwd. Kortom, als de nieuwe NAVO-chef Afghanistan een succesverhaal vindt dan moeten we vrezen dat er ons nog heel wat mislukte operaties staan te wachten. Ongeacht hoeveel geld er ook aan de NAVO wordt uitgegeven.

Volgende pagina »