Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

maandag 27 april 2015, 20.38 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry reist

VN over kernwapens

Vandaag en morgen ben ik bij de VN-vergadering over kernwapens. Veel VN-lidstaten zijn aangesloten bij het Non Proliferatie Verdrag dat streeft naar kernontwapening en afspraken bevat over kernenergie. Het gaat niet goed met de kernontwapening; er wordt zelfs gesproken over modernisering van de arsenalen. Op deze vergadering, die eenmaal in de vijf jaar wordt gehouden, worden de ontwikkelingen besproken. Naast delegaties van ministers en permanente vertegenwoordigers bij de VN, zijn er ook parlementariërs, wetenschappers en non-gouvernementele organisaties uitgenodigd. Gisteren was er een manifestatie van ngo’s die streven naar een kernwapenvrije wereld. Daar waren veel activisten uit Japan bij; het enige land dat de vernietigende werking van kernwapens in praktijk heeft ervaren. Zij verwachten veel van de VN. Ik hoop dat die verwachting waargemaakt wordt en dat stappen op weg naar verdere ontwapening worden gezet.

zaterdag 25 april 2015, 10.00 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Stop ‘Made in Israël’

Op dit weblog heb ik al herhaaldelijk geschreven over producten uit de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied die in supermarkten in Nederland verkocht worden als producten uit Israël. ‘Made in Israël’ staat er dan op het etiket, maar daarmee worden consumenten misleid. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat zestien van de 28 EU-lidstaten, waaronder Nederland, willen dat producten afkomstig uit Israëlische nederzettingen ook als zodanig worden gelabeld. Deze landen hebben EU-buitenlandchef Mogherini gevraagd stappen daartoe te zetten. Alhoewel de vraag gesteld moet worden waarom het überhaupt mogelijk is producten uit illegale nederzettingen te importeren, is het een goede zaak dat Nederland onderdeel uitmaakt van deze zestien landen. Ik hoop dat er nu eindelijk eens een einde komt aan deze consumentenmisleiding.

vrijdag 24 april 2015, 16.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Honderd jaar Armeense genocide

Vanmiddag was ik in Assen voor de herdenking van de Armeense genocide, die honderd jaar geleden begon. Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Ik hield er een speech. Die is hieronder te lezen:
(meer…)

donderdag 23 april 2015, 12.43 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Oostenrijk wil verbod op kernwapens

Eind 2014 deed Oostenrijk een oproep aan alle lidstaten van het Non-Proliferatie Verdrag. Het land vroeg alle landen om te voldoen aan de verplichtingen van het Verdrag en daarom effectieve maatregelen te formuleren zodat kernwapens verboden en geëlimineerd kunnen worden. Deze oproep zal zeker ter sprake komen tijdens de bijeenkomst van lidstaten van het Non-Proliferatie Verdrag die later deze week in New York begint. Ter voorbereiding op deze bijeenkomst debatteren we vanmiddag in de Tweede Kamer over nucleaire ontwapening. Ik zal de minister dan vragen steun uit te spreken voor het pleidooi van Oostenrijk. Ik ben zelf ook een aantal dagen aanwezig bij de bijeenkomst in New York en hoop dat ik dan goed nieuws uit Nederland kan meenemen. De Oostenrijkse oproep is hier te lezen.

woensdag 22 april 2015, 19.07 uur – alexander
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Steun voor Artsen zonder Grenzen


Het kan niemand zijn ontgaan: afgelopen weekend kapseisde een boot met vluchtelingen op de Middellandse Zee, waarbij zeker 800 mensen om het leven zijn gekomen. Een afschuwelijke humanitaire ramp. Maar helaas één van de vele die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in de wateren van Europa. Een duurzame oplossing is, met alle brandhaarden in Afrika en het Midden-Oosten, harder dan ooit nodig.
(meer…)

zondag 19 april 2015, 11.02 uur – Harry
Categorie: Algemeen

herdenking 100 jaar armeense genocide

Gisteren sprak ik in Den Haag bij de herdenking van de Armeense genocide in 1915. Nu, 100 jaar na dato, is het voor sommigen nog niet mogelijk om te erkennen dat er genocide heeft plaatsgehad. Wetenschappelijk is er consensus over maar ook de Nederlandse regering spreekt liever over ‘de kwestie’. De Tweede Kamer heeft in 2004 uitgesproken dat er genocide plaatshad en bevestigde recent dat oordeel. Nu de Nederlandse regering nog en vooral ook Turkije, buurland van Armenië. In dit verband valt meestal de naam van Hrant Dink, de Turkse journalist van Armeense afkomst die in 2007 werd vermoord omdat hij de Armeense genocide steeds openlijk aan de orde stelde. Wat zou het goed zijn als precies 1 eeuw na dato er nu eindelijk algemene erkenning van deze genocide komt.

zaterdag 18 april 2015, 12.59 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Marteling in Papua

Amnesty International riep onlangs op tot actie naar aanleiding van de marteling van vier studenten, waarvan drie minderjarig, door de Indonesische politie in Papua. Ik maak mij grote zorgen over het respect voor de mensenrechten in Papua. Daarom heb ik de minister van Buitenlandse Zaken de volgende vragen gesteld:
(meer…)

vrijdag 17 april 2015, 9.27 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

NIET HET AFVOERPUTJE VAN DE VS

Nederland moet niet het afvoerputje van de VS worden. Dat stel ik in een opiniestuk naar aanleiding van het Amerikaanse verzoek om gevangenen uit Guantánamo Bay op te vangen. Het artikel is deze week in meerdere regionale dagbladen gepubliceerd. Hieronder kun je het lezen:

(meer…)

donderdag 16 april 2015, 15.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

HV Mogherini over Oekraïne


Foto: Jeroen van der Meyde

Vandaag kwam de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini voor een gesprek naar de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat de hoogste EU-vertegenwoordiger op internationaal gebied naar de Tweede Kamer komt en de belangstelling was dus groot. Alle belangrijke thema’s kwamen aan bod: Oekraïne, Iran, de bootvluchtelingen, Israël en de Palestijnen, ISIS en nog meer. Ik vroeg Mogherini hoe ze het Europese beleid inzake Oekraïne een succes kan noemen, terwijl daar een grote chaos is ontstaan. Ze lichtte toe dat het feit dat de Europese eenheid bewaard is gebleven, op zichzelf al een succes mag worden genoemd. Dat klopt op zich ook wel; op het vlak van de sancties, het politieke proces en de gewenste hervormingen zijn de EU-lidstaten het eens gebleven. Toch vind ik het geen succes en noemde ik de EU als één van oorzaken van de problemen in Oekraïne. Als de EU zich wat neutraler had opgesteld en niet had aangestuurd op een Associatieakkoord met Oekraïne zou het er nu wellicht heel anders hebben uitgezien in dat land.

woensdag 15 april 2015, 13.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen

EU-missie Kosovo mislukt

Nadat Kosovo zich in 2008 onafhankelijk had verklaard van Servië begon de EU er een missie om de politie en de rechterlijke macht in het door corruptie geteisterde land te helpen om aan de Europese normen te voldoen. Deze missie, Eulex geheten, heeft inmiddels al honderden miljoenen euro’s gekost. Het resultaat ervan valt vies tegen. Gisteren werd er een rapport gepubliceerd waaruit geconcludeerd kan worden dat de missie is mislukt. Uit het rapport blijkt onder meer dat corruptie in Kosovo nog altijd alomtegenwoordig is. De auteur van het rapport stelt dat de EU-missie in Kosovo grondig moet worden hervormd of zelfs moet worden opgedoekt. Het is dan ook goed te begrijpen dat de Kosovaren zelf vaak cynisch zijn over de missie. In de volksmond wordt Eulex ‘Eulexperiment’ genoemd. Het is van groot belang dat de EU leert van gemaakte fouten. Ik zal daar zeker op aandringen.

Volgende pagina »