Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

dinsdag 7 juli 2015, 11.29 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Finnen weren Russen bij OVSE

Deze week ben ik enkele dagen bij de jaarvergadering van de OVSE in Helsinki. Dat is nog het enige platform waar Europeanen en Amerikanen met de Russen praten. Een aantal Russische parlementariërs (onder meer de Parlementsvoorzitter) is door de EU echter op een sanctielijst geplaatst en mag de EU niet meer in. De Russische delegatie werkt, net als wij, met het uitgangspunt ’samen uit, samen thuis’. De Russen bleven nu dus collectief weg. Dat is een slechte zaak. Parlementsleden moeten niet vanwege politieke opvattingen op sanctielijsten worden geplaatst omdat zij het volk vertegenwoordigen en altijd met andere parlementsleden moeten kunnen praten; juist als men het oneens is. Zowel de EU als Rusland zouden daarom parlementsleden van de sanctielijsten moeten verwijderen.

maandag 6 juli 2015, 14.52 uur – Harry
Categorie: Algemeen

zondag 5 juli 2015, 6.23 uur – Harry
Categorie: Algemeen

de griek aan het woord

Vandaag gaan de Grieken naar de stembus om te beslissen over het pakket bezuinigingen dat de Eurogroep aan het land wil opleggen. Alles wijst erop dat de situatie er één is van erop of eronder. De uitslag kan van historische betekenis zijn. Bruno Tersage woont al 15 jaar in Griekenland en zag het land veranderen in ‘een laboratorium van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.’ De verhalen in het boek ‘Groeten uit Griekenland’ zijn de verhalen van gewone Grieken, tegengekomen op straat. ‘Ze schetsen een wereld die fatsoen veracht, gewetenloosheid voedt, de arbeidsmarkt tot een bloedbad herschaapt, kinderen met lege magen naar de schoolbanken stuurt, oudjes zelfmoord doet plegen en en rijke kaste van oligarchen ontziet’ zo staat op de achterflap. Vandaag ga ik dit boek lezen en denk ik aan al die gewone Grieken en hun moeilijke besluit.

zaterdag 4 juli 2015, 16.30 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Respect voor nabestaanden


Overlevende en nabestaanden uit Rawagedeh

In september loopt de termijn af waarbinnen nabestaanden van Indonesiërs die standrechtelijk door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd een verzoek tot schadevergoeding kunnen indienen. Ik vind dat deze termijn verlengd moet worden, want in de praktijk blijkt het veel tijd te kosten om de procedure te doorlopen. In een opiniestuk, dat ik samen met Jeffry Pondaag en Tineke Bennema schreef, roepen we hiertoe op. Hieronder is het stuk, dat op Joop.nl is geplaatst, te lezen:

(meer…)

vrijdag 3 juli 2015, 11.15 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Steun voor Tibet

Een paar weken geleden voerden we een debat met de minister over de mensenrechten in het buitenlands beleid. Toen vroeg ik aandacht voor de situatie van minderheden in China, waaronder de Tibetanen. De laatste tijd zijn er zorgelijke berichten verschenen dat de Chinese autoriteiten familie en vrienden van Tibetanen die zichzelf uit protest in brand steken steeds harder aanpakken, onder andere door hen gevangen te zetten. Ik heb de regering opgeroepen bij de Chinese autoriteiten erop aan te dringen dat met dit beleid wordt gestopt. Gisteren kwam mijn motie hierover ter stemming en werd aangenomen. Dat is een goede zaak. Het is nu aan de minister van Buitenlandse Zaken om een duidelijk protest te laten horen.

dinsdag 30 juni 2015, 15.43 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Geheime deal Srebrenica

Gisteren verscheen in verschillende media het bericht dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS een paar maanden voor de val van Srebrenica besloten om geen luchtaanvallen meer uit te voeren op Servische doelen. Nederland werd hiervan niet op de hoogte gesteld. Het is een bizar bericht, dat kan verklaren waarom Nederlandse militairen geen luchtsteun kregen toen Servische strijders in juli 1995 oprukten richting de ‘veilige enclave’ Srebrenica. Ik heb hier opheldering over gevraagd. Mijn vragen tref je hieronder aan. Ook is er vandaag een debat aangevraagd. Daar heb ik natuurlijk steun voor uitgesproken.
(meer…)

maandag 29 juni 2015, 13.00 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Stop met landjepik in EU!

Landjepik – zo kan de praktijk waarbij buitenlandse investeerders grootschalig grond opkopen in met name Oost-Europa worden omschreven. De ngo TNI publiceerde een onthullend rapport over deze recente en zorgwekkende ontwikkeling in opdracht van het Europees Parlement.
(meer…)

vrijdag 26 juni 2015, 14.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Strafhof onder druk

Vandaag werd bekend dat Zuid-Afrika overweegt om de medewerking aan het Internationaal Strafhof op te zeggen. De aanleiding hiervoor is de kwestie rond de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir, die door het Strafhof wordt gezocht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Bashir was eerder deze maand in Zuid-Afrika en kon het land verlaten ondanks een arrestatiebevel tegen hem. De rechter in Zuid-Afrika verzocht gisteren het OM de regering te vervolgen voor het uitblijven van een arrestatie van de Soedanese president. ‘Een democratische staat gebaseerd op de wet, kan niet bestaan of functioneren als de regering zijn constitutionele plichten negeert en faalt orders van de rechter op te volgen’, aldus de rechter. Ik vind dit een zeer ernstige zaak. Het is belangrijk dat voorkomen wordt dat Zuid-Afrika het Strafhof vaarwel zegt. Het zou goed zijn als Parlementarians for Global Action, waar ik lid van ben, naar aanleiding hiervan actie onderneemt. Ik zal daar zeker toe oproepen.

woensdag 24 juni 2015, 16.18 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Levendige discussie over Islamitische Staat


Foto: Fons Osseweijer

Afgelopen maandag was ik als spreker in Zwolle te gast voor een bijeenkomst over Islamitische Staat. Het was een geslaagde bijeenkomst. Inmiddels heb ik al meer dan 20 van dergelijke spreekbeurten gehad, van Maastricht tot Groningen en van Hoogeveen tot Amsterdam en er zullen er nog meer volgen. Hieronder lees je het verslag van de bijeenkomst dat op de SP-site van afdeling Zwolle is geplaatst:
(meer…)

donderdag 18 juni 2015, 13.41 uur – Harry
Categorie: Algemeen

In memoriam Karel Koster

Vanochtend vroeg is Defensiemedewerker Karel Koster op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Karel heeft vele jaren de Tweede Kamerfractie van de SP ondersteund, met name op het gebied van ingewikkelde Defensie- en Buitenlandse Zaken vraagstukken. Al in 1994 adviseerde Karel de SP-fractie. Toen haalde ik hem vanwege zijn achtergrond bij het Anti-Militaristies OnderzoeksKollektief naar de Kamer om met ons te praten over de gewijzigde verhoudingen na de val van de Muur. Karel heeft altijd actieve vredespolitiek bedreven. Zijn ideeën sloten goed aan bij de SP. Ik ben blij dat hij de laatste jaren van zijn leven zijn grote kennis ten dienste van de SP-fractie heeft willen stellen. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Rust zacht Karel.

Volgende pagina »