Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 5 maart 2015, 10.13 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Nederlands farmaciebedrijf levert executie-medicijn

Het programma Nieuwsuur meldde eergisteren dat het farmaciebedrijf Mylan, dat in de VS een medicijn levert voor executies, sinds kort in Nederland is gevestigd. Ik vind het zeer onwenselijk dat een leverancier van hulpmiddelen voor executies in Nederland zetelt. De minister moet daar tegen optreden. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel van Nispen, onderstaande vragen gesteld:
(meer…)

woensdag 4 maart 2015, 9.51 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Netanyahu is een obstakel voor vrede

Gisteren sprak de Israëlische premier Netanyahu het Amerikaanse Congres toe. Hij waarschuwde voor het gevaar dat van Iran uit zou gaan. Voor Joop.nl schreef ik een artikel over deze speech, waarin ik stel dat Netanyahu zelf het grootste obstakel vormt voor vrede in het Midden-Oosten. Hier kun je het artikel lezen.

dinsdag 3 maart 2015, 9.35 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Werkprogramma Commissie is politiek dynamiet


Afgelopen week werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het nieuwe werkprogramma van de Europese Commissie. De Commissie, aangevoerd door Jean-Claude Juncker, is al de geschiedenis ingegaan als ‘de meest politieke Commissie ooit’. Juncker sprak aan het begin van zijn ambtsperiode zelfs van ‘de laatste kans’ voor Europa. Daarmee doet het werkprogramma er meer dan ooit toe.
(meer…)

donderdag 26 februari 2015, 15.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Steun Griekenland

Gisteren was er in de Tweede Kamer een plenair debat over de verlenging van het Europese leningenprogramma aan Griekenland. De SP steunde het pakket deze keer wel, onder andere omdat er een gevaarlijke bankenrun mee voorkomen kan worden. Het is mijn inschatting dat dit akkoord in het belang van de Griekse bevolking is. Hieronder lees je mijn inbreng tijdens het debat:
(meer…)

woensdag 25 februari 2015, 14.51 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Interview Turkije

Afgelopen maandag stond er in de krant Zaman Vandaag een interview met mij over Turkije. Het gaat onder meer over de mensenrechtensituatie in het land en over het EU-toetredingsperspectief. Ook komen de Turkse steun aan jihadistische groepen in Syrië en de positie van de PKK aan bod. Geïnteresseerd in het hele artikel? Hier kun je het lezen.

donderdag 19 februari 2015, 13.07 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Is er hoop voor Libië?

Sinds de NAVO-interventie in 2011 is Libië in een chaotische burgeroorlog vervallen. Het centrale gezag is verdwenen. Vele honderden, zwaar bewapende milities bevechten elkaar. Zij maken veel slachtoffers. Vanwege de gruweldaden door de afdeling van IS in Libië is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor dit land. Op gruwelijke wijze werden recent 21 Egyptenaren door IS om het leven gebracht. Steeds luider klinkt de roep om een nieuwe militaire interventie, bijvoorbeeld door middel van een VN-missie. Ik twijfel echter zeer of zo’n missie uitkomst kan bieden. Als je blauwhelmen plaatst tussen duizend gewapende groepen, dan worden ze geheid speelbal van het conflict. En als er al een VN-missie komt, wat moet dan het eindbeeld zijn? Moet de VN het landsbestuur overnemen? Moet Libië een soort VN-protectoraat worden? Dat lijkt allemaal erg onrealistisch.

dinsdag 17 februari 2015, 11.32 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Doodstraf in Iran

In Iran dreigt zeer binnenkort een man, Saman Naseem, geëxecuteerd te worden voor een misdaad die hij zou hebben begaan toen hij nog minderjarig was. Dat is in strijd met het internationaal recht, waar ook Iran aan gebonden is. In onderstaande vragen roep ik de minister op snel in actie te komen:

(meer…)

zondag 15 februari 2015, 9.44 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie, Harry vraagt

Geen kernwapens in Oost-Europa

Onlangs werd de Amerikaanse regering vanuit het Congres opgeroepen om het kernwapenbeleid in Europa te herzien. Het verzoek is om Amerikaanse kernwapens, die nu al in vijf landen liggen, waaronder Nederland, ook in Oost-Europa te plaatsen. Dit vind ik een waanzinnig voorstel, dat vooral tot vergaande spanningen met Rusland zal leiden. Dat is zeer onwenselijk en gevaarlijk. De organisatie Parliamentarians for Nuclear Non-proliferation and Disarmament, waar ik lid van ben, is hier een actie tegen begonnen. Parlementariërs van NAVO-landen wordt gevraagd een brief aan president Obama te tekenen waarin wordt opgeroepen niet in te gaan op het voorstel vanuit het Congres. Ik heb deze brief natuurlijk getekend en ik roep mijn collega’s op dat ook te doen. Via deze link is de brief te vinden.

donderdag 12 februari 2015, 10.44 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft, Harry vraagt

Wapenbeurs geen zaak minister

Samen met collega Jasper van Dijk heb ik een opiniestuk geschreven over de Nederlandse deelname aan een wapenbeurs in het Midden-Oosten. Het is geplaatst in meerdere regionale dagbladen. Hieronder lees je het artikel:
(meer…)

dinsdag 10 februari 2015, 16.05 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Arabisten broodnodig

Recent werd bekend dat de opleiding Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam met opheffing wordt bedreigd. Dat is vanwege een bezuinigingsopdracht van het bestuur van de Faculteit Geesteswetenschappen. In Amsterdam is de enige opleiding Arabisch in Nederland. Het afschaffen van deze opleiding zou een ernstige zaak zijn, want de aandacht voor het Midden-Oosten neemt alleen nog maar toe, zeker ook in de politiek. De opkomst van ISIS in Syrië en Irak en de strijd hiertegen, waar ook Nederland aan meedoet, illustreert dat. Deze aandacht betekent dat mensen die de Arabische taal machtig zijn nodig blijven. Het is onwaarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Daarom doe ik een beroep op het bestuur van de Faculteit Geesteswetenschappen om de opleiding te behouden.

Volgende pagina »