Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 26 november 2015, 11.34 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Roekeloos Turks optreden

Dagblad Trouw opent vandaag met een artikel over het neerhalen van een Russische gevechtsvliegtuig door Turkije met de constatering dat ik benadrukte dat Ankara het eigen luchtruim mag verdedigen. Dat is juist, maar slechts het halve verhaal. Het is inderdaad het soevereine recht van ieder land om het eigen luchtruim te verdedigen. Ik heb echter ook de vraag opgeworpen of Turkije bij deze schending van het luchtruim er niet beter aan had gedaan om het Russische vliegtuig te begeleiden, het Turkse luchtruim uit. De Russen zijn naar verluidt slechts enkele seconden in Turks gebied geweest. Om vast te stellen of er überhaupt sprake is geweest van schending van het Turkse luchtruim heb ik steun gegeven aan een voorstel van het CDA voor onafhankelijk onderzoek. Tenslotte heb ik zelfs gesteld dat de bijstandsverplichting van de NAVO ter discussie gesteld kan worden als Turkije militaire reacties van anderen provoceert. Dat gold bij de plaatsing van Nederlandse Patriots ter bescherming tegen Syrische raketten maar dat geldt ook bij het mogelijk provoceren van Russische gevechtsvliegtuigen. Ook om die reden zou onafhankelijk onderzoek naar het gevaarlijke Turkse optreden zeer wenselijk zijn. Alles moet worden gedaan om te voorkomen dat roekeloos Turks optreden ontaardt in een conflict tussen Rusland en de NAVO.

woensdag 25 november 2015, 13.38 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Suriname jarig

Vandaag is Suriname jarig. Precies veertig jaar geleden, op 25 november 1975, werd Suriname onafhankelijk. Toen zetten Koningin Juliana, premier Den Uyl en de eerste Surinaamse president Ferrier hun handtekening onder de onafhankelijkheidsverklaring. Deze belangrijke verjaardag gaat natuurlijk gevierd worden en dat is goed. Wel zal de viering in Suriname sober zijn, want de economische crisis in het land zou geen grote uitgaven voor festiviteiten toelaten. Dat stelde de Surinaamse president Bouterse onlangs. In Nederland, waar zo’n 350.000 mensen van Surinaamse komaf wonen, zal uiteraard ook veel aandacht zijn voor deze belangrijke gebeurtenis. Ik hoop dat deze mijlpaal eraan bij zal dragen dat de betrekkingen tussen Nederland en Suriname zullen verbeteren. De positie van de Surinaamse president is daarbij wel een lastige, omdat hij hier is veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel. Maar wat mij betreft mag dat geen obstakel zijn om daar waar mogelijk te zoeken naar manieren voor verdere samenwerking, zeker tussen de bevolkingen van beide landen. Suriname en Nederland blijven tenslotte een beetje familie.

dinsdag 24 november 2015, 16.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Palestijnse poëet ter dood veroordeeld

Gisteren werd bekend dat een Palestijnse poëet in Saudi-Arabië is veroordeeld voor godslastering. Human Rights Watch heeft daar heel sterke kritiek op en roept op tot vrijlating. Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken de volgende vragen erover gesteld:
(meer…)

maandag 23 november 2015, 10.09 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Brasa Dey terug van weggeweest

Gisteren bezocht ik Brasa Dey, de Surinaamse dag van de omhelzing. Dit feest werd in de jaren 80 elk jaar gevierd rond onafhankelijkheidsdag. De laatste keer dat Brasa Dey werd gevierd moet alweer 27 jaar geleden zijn. Met de gedachte van samenkomen, werken en beleven wordt geprobeerd om met Brasa Dey een platform te scheppen voor iedereen, alle mensen van alle culturen om te kunnen eten, dansen, feesten en netwerken. Het was daarom ook gepast om te openen met een optreden van een Indiaanse band. Indianen vormen de oorspronkelijke bevolking van Suriname. Daarna was er gospel, kawina en andere muzieksoorten. Het feest had wel iets weg van een overdekt Kwakoefestival. Ik kwam er weer veel oude bekenden tegen en die zal ik de komende weken met de onafhankelijkheidsviering van 25 november en de herdenking van de Decembermoorden op 8 december nog wel vaker zien. Brasa Dey is in ieder geval terug van weggeweest en wat mij betreft mag het volgend jaar weer worden gevierd.

woensdag 18 november 2015, 11.15 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Begrotingsdebat 2016

Vandaag bespreken we in de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteraard is er veel aandacht voor de gebeurtenissen in Parijs en de strijd tegen IS. Maar ook vraag ik aandacht voor drone aanvallen door de VS en Oekraïne en nog veel meer. Hieronder lees je mijn inbreng:
(meer…)

zondag 15 november 2015, 20.48 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Oorlog of terreur?

De aanslagen in Parijs herinneren ons aan de kwetsbaarheid van onze open en vrije samenleving. We willen alles kunnen zeggen en mogen denken. We zijn zo aan onze vrijheden gehecht dat we mensen en organisaties tolereren die onze vrijheid verafschuwen. Mensen met die overtuiging hebben in Parijs een bloedbad aangericht maar dat had even goed in Antwerpen of Utrecht kunnen gebeuren. Het gedachtegoed van deze mensen kent geen grenzen. We zullen dus niet alleen de daders en de handlangers van de slachting in Parijs moeten opsporen en berechten. We zullen ook actief hun gedachtegoed moeten bestrijden. We zullen moeten voorkomen dat meer mensen zich ertoe laten overhalen. Dat wordt de grootste uitdaging van de komende jaren. Daarnaast zullen onze politie en inlichtingendiensten zich moeten richten op het beschermen van burgers en het voorkomen van aanslagen. Garanties tot succes zijn er in het geheel niet. Politici en burgers zullen moeten strijden voor onze vrijheid, voor onze beschaving. Niet met wapens maar met woorden. In tijden van oorlog zet je het leger in maar wat moeten we nu met tanks en gevechtsvliegtuigen? Daarmee gaan we deze strijd tegen terreur in Europa niet winnen. Beschaving is het enige juiste antwoord op terreur. Zaterdag was ik te gast bij Spijkers met Koppen om over deze kwestie te spreken. Hier is het terug te luisteren (het fragment begint na 5 minuten).

donderdag 12 november 2015, 13.47 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Spion krijgt gelijk

Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een Nederlandse zakenman en spion Ibrahim A. in de steek heeft gelaten die in Afghanistan actief was voor de dienst. Het ministerie van Defensie, in het bijzonder de MIVD, heeft zijn zorgplicht geschonden, staat in een persverklaring van de rechtbank. Volgens de rechter heeft de spion in 2006 en 2007, ten tijde van de Nederlandse missie in Uruzgan, gefunctioneerd als agent en informant. Een door Ibrahim A. opgezet bouwbedrijf kon daarbij dienen als dekmantel. De spion beweert dat hij door toedoen van de inlichtingendienst in gevaar is gebracht en daardoor zijn bezittingen in Afghanistan is verloren. Daar moet de rechtbank zich nog over uitspreken. Deze zaak, waar ik al eerder aandacht aan heb besteed, o.a. bij Pauw en Witteman, krijgt dus nog een vervolg.

dinsdag 10 november 2015, 16.14 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Timmermans twijfelt over EU

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, hield gisteren een opvallende speech over de toekomst van Europese samenwerking. Die ambitie zou wel eens kunnen op de klippen kunnen lopen volgens Timmermans. Hij vreest voor hernieuwde confrontaties op het Europese continent. Omdat de vluchtelingencrisis zo snel volgt op de eurocrisis, dient zich een perfect storm. Het lukt de politieke elite maar niet om de angst die tot tweespalt en nationalisme leidt in Europa te bezweren.
(meer…)

zaterdag 7 november 2015, 18.34 uur – Harry
Categorie: Harry speecht

vrijuit spreken over Karabach

Vandaag gaf ik aan de Vrije Universiteit een lezing over het conflict rond Nagorno Karabach. De ambassade van Azerbeidzjan heeft eerder deze week druk op mij uitgeoefend om die lezing af te zeggen. Ik heb mij natuurlijk niet het zwijgen op laten leggen en heb onder ruime belangstelling toch mijn verhaal gehouden. Lees hieronder mijn volledige tekst. (meer…)

donderdag 5 november 2015, 11.07 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Buitengerechtelijke executies door Israël?

De laatste weken is het geweld in Israël en Palestina in ernstige mate opgelaaid waarbij reeds tientallen doden zijn gevallen. Ik maak mij hier heel grote zorgen over, vooral wat betreft de berichten over buitengerechtelijke executies en aanvallen op medisch personeel door Israëlische veiligheidsdiensten. Daarom heb ik minister Koenders van Buitenlandse Zaken de volgende vragen gesteld:

(meer…)

Volgende pagina »