Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

vrijdag 3 juli 2015, 11.15 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Steun voor Tibet

Een paar weken geleden voerden we een debat met de minister over de mensenrechten in het buitenlands beleid. Toen vroeg ik aandacht voor de situatie van minderheden in China, waaronder de Tibetanen. De laatste tijd zijn er zorgelijke berichten verschenen dat de Chinese autoriteiten familie en vrienden van Tibetanen die zichzelf uit protest in brand steken steeds harder aanpakken, onder andere door hen gevangen te zetten. Ik heb de regering opgeroepen bij de Chinese autoriteiten erop aan te dringen dat met dit beleid wordt gestopt. Gisteren kwam mijn motie hierover ter stemming en werd aangenomen. Dat is een goede zaak. Het is nu aan de minister van Buitenlandse Zaken om een duidelijk protest te laten horen.

dinsdag 30 juni 2015, 15.43 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Geheime deal Srebrenica

Gisteren verscheen in verschillende media het bericht dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS een paar maanden voor de val van Srebrenica besloten om geen luchtaanvallen meer uit te voeren op Servische doelen. Nederland werd hiervan niet op de hoogte gesteld. Het is een bizar bericht, dat kan verklaren waarom Nederlandse militairen geen luchtsteun kregen toen Servische strijders in juli 1995 oprukten richting de ‘veilige enclave’ Srebrenica. Ik heb hier opheldering over gevraagd. Mijn vragen tref je hieronder aan. Ook is er vandaag een debat aangevraagd. Daar heb ik natuurlijk steun voor uitgesproken.
(meer…)

maandag 29 juni 2015, 13.00 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Stop met landjepik in EU!

Landjepik – zo kan de praktijk waarbij buitenlandse investeerders grootschalig grond opkopen in met name Oost-Europa worden omschreven. De ngo TNI publiceerde een onthullend rapport over deze recente en zorgwekkende ontwikkeling in opdracht van het Europees Parlement.
(meer…)

vrijdag 26 juni 2015, 14.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Strafhof onder druk

Vandaag werd bekend dat Zuid-Afrika overweegt om de medewerking aan het Internationaal Strafhof op te zeggen. De aanleiding hiervoor is de kwestie rond de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir, die door het Strafhof wordt gezocht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Bashir was eerder deze maand in Zuid-Afrika en kon het land verlaten ondanks een arrestatiebevel tegen hem. De rechter in Zuid-Afrika verzocht gisteren het OM de regering te vervolgen voor het uitblijven van een arrestatie van de Soedanese president. ‘Een democratische staat gebaseerd op de wet, kan niet bestaan of functioneren als de regering zijn constitutionele plichten negeert en faalt orders van de rechter op te volgen’, aldus de rechter. Ik vind dit een zeer ernstige zaak. Het is belangrijk dat voorkomen wordt dat Zuid-Afrika het Strafhof vaarwel zegt. Het zou goed zijn als Parlementarians for Global Action, waar ik lid van ben, naar aanleiding hiervan actie onderneemt. Ik zal daar zeker toe oproepen.

woensdag 24 juni 2015, 16.18 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Levendige discussie over Islamitische Staat


Foto: Fons Osseweijer

Afgelopen maandag was ik als spreker in Zwolle te gast voor een bijeenkomst over Islamitische Staat. Het was een geslaagde bijeenkomst. Inmiddels heb ik al meer dan 20 van dergelijke spreekbeurten gehad, van Maastricht tot Groningen en van Hoogeveen tot Amsterdam en er zullen er nog meer volgen. Hieronder lees je het verslag van de bijeenkomst dat op de SP-site van afdeling Zwolle is geplaatst:
(meer…)

donderdag 18 juni 2015, 13.41 uur – Harry
Categorie: Algemeen

In memoriam Karel Koster

Vanochtend vroeg is Defensiemedewerker Karel Koster op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Karel heeft vele jaren de Tweede Kamerfractie van de SP ondersteund, met name op het gebied van ingewikkelde Defensie- en Buitenlandse Zaken vraagstukken. Al in 1994 adviseerde Karel de SP-fractie. Toen haalde ik hem vanwege zijn achtergrond bij het Anti-Militaristies OnderzoeksKollektief naar de Kamer om met ons te praten over de gewijzigde verhoudingen na de val van de Muur. Karel heeft altijd actieve vredespolitiek bedreven. Zijn ideeën sloten goed aan bij de SP. Ik ben blij dat hij de laatste jaren van zijn leven zijn grote kennis ten dienste van de SP-fractie heeft willen stellen. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Rust zacht Karel.

woensdag 17 juni 2015, 10.30 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Politiek levensgevaarlijk in Iran

Het is bekend dat zij die kritiek uiten op de autoriteiten in Iran grote risico’s lopen. Men kan bijvoorbeeld gemakkelijk opgepakt worden voor het hebben van ‘verkeerde’ politieke opvattingen. Het is onduidelijk hoeveel politieke gevangenen er in Iran precies in de cel zitten, maar Human Rights Watch gaat uit van honderden. Om hier aandacht voor te vragen startte een groep voormalige politieke gevangenen in 2006 een campagne voor vrijlating van alle politieke gevangenen in het land. Zij hebben 20 juni omgedoopt tot wereldwijde actiedag voor politieke gevangenen in Iran. Ook in Nederland zullen dan acties worden gehouden. Ik heb natuurlijk mijn steun voor deze actie uitgesproken. Kijk hier voor meer informatie over de campagne en de acties.

dinsdag 16 juni 2015, 16.52 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Vrees voor uiteenvallen Europa

Onlangs publiceerde het blad Demo van de Jonge Democraten een interview met mij over Europa. Het gaat onder meer over transparantie, asielzoekers en een Grexit. Hieronder kun je het stuk lezen:
(meer…)

maandag 15 juni 2015, 10.01 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Steun voor LHBT

Vandaag bespreken we in de Tweede Kamer een initiatiefnota van buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma van D66 over LHBT. LHBT is een afkorting voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. In mijn bijdrage spreek ik steun uit aan het initiatief van mijn collega. Zie hieronder mijn inbreng:
(meer…)

zondag 14 juni 2015, 20.50 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Maak het Kooimeerplein motorveilig!

Vrijdag hoorde ik op radio 1 een reportage over het Kooimeerplein in Alkmaar waar het afgelopen jaar tientallen motorrijders onderuit zijn gegaan. Dit belangrijke verkeersplein is berucht en borden als “slipgevaar bij nat wegdek” kunnen niet voorkomen dat zelfs heel langzaam rijdende motorfietsen onderuit gaan in de zuidoostboog van het verkeersplein. Het lijkt er sterk op dat een helling van het wegdek in combinatie met detectielussen en reparatievakken, vooral bij nat wegdek zorgt voor een absurd hoog aantal valpartijen. Mijn collega Farshad Bashir heeft de minister van I&M daarom de volgende vragen gesteld over de gevaarlijke situatie op het Kooimeerplein: (meer…)

Volgende pagina »