Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

zaterdag 25 februari 2017, 8.59 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

Moord in Parijs

Op dit weblog heb ik al eerder aandacht geschonken aan de brute moord op drie Koerdische activisten in Parijs in 2013. Radioprogramma Argos besteedde laatst een uitzending aan deze kwestie waarin twee vragen centraal stonden: zat de Turkse geheime dienst achter de moordaanslag in Parijs en liet de Nederlandse justitie zich ongewild voor een karretje spannen? Voor mij en mijn collega Sharon Gesthuizen was dit aanleiding voor onderstaande vragen:

(meer…)

dinsdag 21 februari 2017, 19.25 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

Papieren tijger

Vanavond debatteert de Tweede Kamer, voorlopig voor het laatst, over de uitslag van het Oekraïnereferendum, en de wijze waarop het kabinet daarmee is omgegaan. De SP heeft een succesvolle nee-campagne gevoerd, en er vervolgens op gehamerd dat het verdrag van tafel moet, omdat een meerderheid van de kiezers tegen stemde. Helaas is Rutte zijn eigen gang gegaan, en heeft hij een juridische verklaring bedongen in Brussel, die de zogenaamde zorgen van de kiezers over het akkoord weg zou moeten nemen. Hij is daarbij voorbij gegaan aan het feit dat men nee zei tegen het héle verdrag, en niet slechts tegen bepaalde onderdelen. Bovendien is de juridische verklaring een papieren tijger, omdat zij niets verandert aan het verdrag. De Raad van State schrijft bovendien dat de reikwijdte van de verklaring stopt bij Oekraïne, omdat zij alleen getekend wordt door de lidstaten, en niet door Oekraïne zelf. Mijn oordeel is duidelijk: deze verklaring doet op geen enkele wijze recht aan de uitslag van het referendum. Lees hieronder mijn inbreng tijdens het debat:

(meer…)

maandag 20 februari 2017, 11.43 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

Het SP Buitenlandgeluid

Bij mijn afscheid presenteerden mijn medewerkers een bundel met mijn verzamelde werken. Die bestaat uit een selectie van zestig opiniestukken die ik schreef voor kranten en tijdschriften, gedurende mijn Kamerlidmaatschap. Al deze artikelen over het buitenlandse beleid geven gezamenlijk een goed beeld van onze inzet op het vlak van mensenrechten, conflictpreventie en de ontwikkelingen in de Europese Unie. Mijn trouwe bezoekers van dit blog bied ik graag een exemplaar aan. Belangstelling? Stuur me even een mail op h.vbommel@tweedekamer.nl.

zaterdag 18 februari 2017, 16.36 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

afscheid van de Tweede Kamer


foto: Anouk Pross

Donderdag nam ik met een mooie receptie afscheid van de Tweede Kamer. Natuurlijk is er nog een week te gaan maar het leek me goed om vóór de verkiezingscampagne een afscheidsreceptie te houden. Straks heeft iedereen het veel te druk voor dit soort dingen. Donderdag bleek dit een goede keuze te zijn. Veel collega’s en relaties van buiten de Tweede Kamer namen de moeite om langs te komen. Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, hield een mooie speech waarin hij onze gezamenlijke inzet voor de mensenrechten benadrukte. Oud-premier Dries van Agt (foto) was speciaal uit Nijmegen afgereisd om me de hand te schudden. Al enkele jaren werk ik nauw samen met zijn organisatie The Rights Forum, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid. Graag bedank ik alle gasten hier voor hun komst, de boeken die ik cadeau kreeg en de fraaie aanvulling op mijn wijnkelder. Ik ga van al dat fraais rustig genieten.

maandag 13 februari 2017, 15.45 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

Koerdisch bedankje

Gisteren trakteerden verschillende Koerdische organisaties mij op een feestelijke bijeenkomst om me te bedanken voor de inzet voor de Koerden. Naast mooie toespraken, flessen wijn en Koerdische knuffels kreeg ik van auteur Celal Altuntas zijn boek ‘Regen zonder modder.’ Eerder las ik van hem ‘Het is je zusje!’ en daarvoor ‘Het dorp van de zeven broers.’ Celal is actief in Koerdische kring en publiceert regelmatig, ook in landelijke dagbladen. De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met muziek van Nariman en Monir Goran en natuurlijk een Koerdische dans. Ik zal daar waarschijnlijk mijn hele leven op moeten blijven oefenen want het gaat me nog steeds niet zo goed af. Die kans krijg ik ook vast wel want ik ga dan wel uit de Tweede Kamer, maar niet uit de politiek. Ik zal me voor de Koerdische zaak blijven inzetten dus mijn vrienden van gisteren, zie ik straks weer bij het Koerdisch nieuwjaar, de Halabja-herdenking, en andere Koerdische aangelegenheden.

donderdag 9 februari 2017, 16.15 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

Staat van de Unie

Foto European Parliament CC BY-NC-ND

Vandaag vindt het jaarlijkse debat over de Staat van de Unie plaats, waar Kamerleden vergezeld van hun collega’s uit het Europees Parlement de balans opmaken. Hoe staat Europa ervoor? Wat zijn de grootste uitdagingen, en waar liggen er kansen? Ik zie heel veel dat misgaat in de EU, maar vind ook: never waste a good crisis. Daarom doen we als SP een aantal concrete voorstellen voor een bescheiden en effectieve Unie, waar de lidstaten het laatste woord hebben. Nieuwsgierig? Lees hieronder mijn inbreng:
(meer…)

dinsdag 7 februari 2017, 15.11 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

25 jaar na Maastricht

Foto Images Money CC BY-SA

Precies 25 jaar geleden werd op deze dag het Verdrag van Maastricht ondertekend. Daarmee werd het fundament gelegd voor de invoering van de euro. Een groep van 70 kritische economen, waaronder SP-prominenten Arjo Klamer en Geert Reuten, spraken zich uit tegen de Europese Monetaire Unie (EMU) en waarschuwden voor de negatieve gevolgen: “De EMU blijkt niet veel meer dan een monetaristisch project […] Deze EMU vormt niet het startschot van een moderne Europese sociale welvaartsstaat, maar creëert het institutionele kader voor een verdere ontmanteling van nationaal sociaalfiscaal beleid en de Europese publieke sector.” 25 jaar en een zeer ingrijpende eurocrisis (die men overigens aangreep om nóg meer begrotingsregels in te voeren) later kunnen we met recht zeggen dat deze onheilspellende woorden uit zijn gekomen. Helaas blijkt echter een meerderheid van de partijen het door de SP overgenomen voorstel om een parlementaire enquête naar de euro in te voeren niet te steunen. Een bizarre gemiste kans. Wat ons betreft is het hoog tijd voor een plan B voor de euro!

woensdag 1 februari 2017, 12.12 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

De kinderen van Mosul

Save the Children publiceerde gisteren een persbericht waarin grote zorgen worden uitgesproken over honderdduizenden kinderen die in Mosul, in Irak, vastzitten. Die stad is deels in handen van Islamitische Staat en vluchtmogelijkheden zijn er niet. Ik heb minister Koenders hier vragen over gesteld, omdat ik vind dat alle mogelijkheden moeten worden aangegrepen om vastzittende burgers te helpen. Hieronder de vragen:
(meer…)

vrijdag 27 januari 2017, 19.07 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

Wie redt de democratie?

Foto Mike Andrews CC BY-NC-ND

“Revenge of the deplorables”: zo heet het verontrustende rapport van The Economist over de gezondheid van de democratie wereldwijd anno 2016. De titel is een verwijzing naar een uitspraak van Hillary Clinton, die de achterban van Donald Trump een “basket of deplorables” noemde – misschien wel haar grootste fout tijdens de campagne, want het was juist de arrogantie van de elite die veel kiezers op Trump deed stemmen.
(meer…)

dinsdag 24 januari 2017, 20.37 uur – Harry
Categorie: Geen categorie

bezoek aan de kalief


foto: Omair Aleem

Gisteren was ik in Londen op bezoek bij kalief Hazrat Mirza Masroor Ahmad, de geestelijk leider van de Ahmadiyya moslim gemeenschap. Deze stroming in de islam wordt in het geboorteland Pakistan vervolgd omdat zij niet islamitisch zou zijn. Ahmadiyya moslims hebben als uitgangspunt dat de principes van de islam leiden tot vrede in alle aspecten van het leven. Andere religies worden door Ahmadiyya moslims met respect behandeld en het motto ‘love for all, hatred for none’ wordt in deze gemeenschap breed in de praktijk gebracht, ook al worden ze zelf met geweld bedreigd. Overigens niet alleen in Pakistan; vorig jaar werd een winkelier uit de Ahmadiyya gemeenschap in Glasgow op beestachtige wijze vermoord omdat hij op sociale media voor zijn geloof was uitgekomen. Vanuit de gevangenis verdedigt de veroordeelde tot op heden zijn daad en in telefonische interviews roept hij anderen op zijn voorbeeld te volgen. De Ahmadiyya gemeenschap in Nederland is klein en relatief onbekend. Kennelijk moeten er eerst problemen zijn voordat er in de media over je geloof wordt bericht. In mijn gesprek met de kalief heb ik geadviseerd vooral wel gebruik te gaan maken van sociale media omdat het bereik daarvan snel en groot is.

Volgende pagina »