Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

vrijdag 12 februari 2016, 17.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Corruptie in Oekraïne viert hoogtij

Het zijn zware tijden voor Oekraïne, en voor degenen die beweren dat het land goede stappen zet wat corruptiebestrijding betreft. Twee weken geleden bleek dat Oekraïne op plaats 130 van de 167 staat op de Corruption Perception Index (CPI) van Transparency International. Volgens de organisatie zet de Oekraïense regering zelfs de hakken in het zand als het gaat om het nemen van de broodnodige maatregelen tegen corruptie. Vorige week stapte de Oekraïense minister van economische zaken, Aivaras Abromavicius, op omdat hij naar eigen zeggen niet langer zijn werkzaamheden kon uitvoeren vanwege de vriendjespolitiek en corruptie om hem heen. Abromavicius zei in een interview dat er vanuit de “oude krachten”, gelieerd aan de regering, veel verzet is tegen de hervormingen die de corruptie juist te lijf moeten gaan.
(meer…)

woensdag 10 februari 2016, 17.44 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Mogelijk voedseldroppings voor Syrië

Vandaag is in de Tweede Kamer de hele dag gesproken over de strijd tegen IS, specifiek over het uitbreiden van Nederlandse bombardementen op IS-doelen in Syrië. De SP is hier tegen. Syriërs hebben geen behoefte aan nog meer bommen, maar aan meer humanitaire hulp, aan brood. Daar is nu een groot gebrek aan, onder meer vanwege de vele belegeringen van steden en dorpen door strijders van alle partijen. Daarom heb ik, samen met D66, ChristenUnie en GroenLinks, een motie ingediend die de regering verzoekt een strategie te ontwikkelen om de humanitaire toegang tot dergelijke gebieden mogelijk te maken, zo nodig via voedseldroppings. De motie is zojuist aangenomen.

dinsdag 9 februari 2016, 14.45 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Stop de belegeringen!

Vandaag publiceerde vredesorganisatie PAX samen met The Syria Institute een rapport, Siege Watch, over belegeringen in Syrië. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden, wat bijna drie keer zo hoog is als de cijfers van de VN. Er is ook een kaart gepubliceerd waarop te zien is waar de belegeringen plaatsvinden. Vandaag werd dit rapport aan Tweede Kamerleden aangeboden en werd symbolische belegeringssoep – soep gemaakt van gras – geserveerd, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Tijdens het debat morgen over de strijd tegen IS zal er zeker aandacht zijn, ook van de SP, voor dit grote leed in Syrië. Hier kun je het rapport lezen.

woensdag 3 februari 2016, 16.36 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

To Brexit or not to Brexit

Het wordt een spannend halfjaar voor Nederland, dat sinds 1 januari tot en met juni 2016 het EU-Voorzitterschap bekleedt. Op 6 april vindt er op eigen bodem een historisch referendum over het associatieakkoord met Oekraïne plaats (gisteren was het eerste televisiedebat daarover, dat kun je hier terugkijken). Twee maanden later, waarschijnlijk eind juni, mogen de Britten naar de stembus voor hun ‘Brexit referendum’. Daarin is een sleutelrol weggelegd voor de Britse premier Cameron, die momenteel bezig is met een charmeoffensief door Europa, in de hoop een goede deal te sluiten over de eisen van het VK om in de EU te blijven. Als Cameron een goede deal weet binnen te slepen, is hij namelijk bereid om campagne te voeren tégen een Brexit.
(meer…)

maandag 1 februari 2016, 13.09 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Adieu Willem Paquay

Vandaag neem ik samen met veel Amsterdamse SP’ers afscheid van Willem Paquay. Willem behoorde tot de voorhoede van de SP die in de jaren 70 de SP de wind mee gaf door zelf alles opzij te zetten. Willem onderbrak zijn studie en kwam uit het zuiden van het land naar Amsterdam om daar de SP op te zetten. Willem was het eerste raadslid van de SP in Amsterdam en wel in het stadsdeel Amsterdam Noord in 1986. Daar had hij het niet makkelijk; de SP werd toen uitgesloten van deelname aan commissies vanwege de notitie Gastarbeid en Kapitaal. In de jaren 90 combineerde Willem een baan bij het Ziekenfonds Amsterdam met een functie op het hoofdkantoor van de SP in Rotterdam. In die tijd werkte ik er ook enkele jaren om het werk onder studenten te coördineren. Talloze malen reden we samen naar Rotterdam en bespraken we strategieën om Amsterdam voor de SP te winnen. Willem heeft enorm veel betekend voor de SP in Amsterdam. Toen ik in 1994 het eerste gemeenteraadslid werd, fungeerde Willem als duo-raadslid. Toen ik in 1998 Kamerlid werd, volgde Willem mij op als fractievoorzitter. Weer veel later werd Willem bestuurder voor de SP, eerst in het stadsdeel Oost, later in het stadsdeel Noord. Gelukkig heeft Willem de belangrijke stap van de SP naar het stadsbestuur nog mee mogen maken. Voor hem was het toen ook klaar en keerde hij terug naar het door hem ooit voor de SP verlaten Limburg. Samen met zijn grote liefde Martha. Hij heeft niet mogen genieten van zijn mooie huis in het rustig Limburg. Willem is slechts 67 jaar geworden.

zondag 31 januari 2016, 12.54 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Geen bommen maar brood voor Syrië


actie van de SP voor het ministerie van Defensie

Terwijl de oppositie in Syrië nu zelf ook vraagt om een einde aan de bombardementen, ook die van de coalitie, heeft het kabinet besloten om de Nederlandse inzet van F16’s uit te breiden naar Syrië. Ondertussen voltrekt zich daar een humanitaire ramp waarbij mensen letterlijk omkomen van de honger. Alleen door onderhandeling, ook met vertegenwoordigers van het regime van Assad én de Koerden, is er op korte termijn een oplossing denkbaar. Bijzonder is het feit dat de PvdA nu ook steun geeft aan het bombarderen van Syrië terwijl aan bijna alle eisen die de PvdA eerder stelde niet wordt voldaan. De Kamer zal binnenkort debatteren over het kabinetsbesluit. Ik hoop van harte dat de onderhandelingen in Genève het kabinet links inhalen.

vrijdag 29 januari 2016, 13.13 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Feest der democratie verpest

Eerst was er alom verwarring over wat het kabinet zou doen met de uitslag van het historische referendum over het associatieakkoord met Oekraïne. Toen waren er de protesten van gemeenten omdat het kabinet te weinig geld vrijmaakt voor voldoende stemlokalen. Nu blijkt dat tientallen organisaties opnieuw een subsidieaanvraag moeten indienen, omdat de aanvraagprocedure vaag was. De chaos in aanloop naar het referendum lijkt compleet.
(meer…)

woensdag 27 januari 2016, 16.39 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Bizarre strafeis tegen Turkse journalisten

Vandaag werd bekend dat het Turkse OM tweemaal levenslang en dertig jaar gevangenisstraf eist tegen twee journalisten. Zij publiceerden in de zomer in de Turkse krant Cumhuriyet foto’s over een wapenleverantie van Turkije aan gewapende strijders in Syrië, die begin 2014 zou hebben plaatsgevonden. In november vorig jaar werden ze opgepakt. Journalistenorganisaties vragen sindsdien om hun vrijlating, omdat ze om niets meer dan hun journalistieke werk opgepakt zijn. Ik heb er vragen over gesteld en eveneens over de levensbedreigende situatie van burgers die opgesloten zitten in een gebouw in de belegerde stad Cizre, zie hieronder:
(meer…)

maandag 25 januari 2016, 15.53 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Moldavië verscheurd

Het rommelt in het oosten van Europa: in Polen ligt de nationalistische en oerconservatieve regering onder vuur omdat de scheiding der machten met voeten getreden wordt, en in Oekraïne smeult nog altijd de burgeroorlog na die tot uitbarsting kwam tegen de achtergrond van het beruchte associatieakkoord. Afgelopen weekend werd wederom zichtbaar hoezeer Oost-Europa verscheurd wordt tussen West en Oost, toen tienduizenden mensen in Moldavië de straat op gingen om te protesteren tegen de corruptie en armoede die het land al jaren teisteren. Recentelijk verdween er nog een miljard dollar uit de drie grootste banken van het land.
(meer…)

vrijdag 22 januari 2016, 10.48 uur – alexander
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

5 miljard

Nederland investeert voor ruim 5 miljard in Oekraïne – een aanzienlijk bedrag. Volgens de Rijksoverheid leveren handel met en investeringen in Oekraïne ons banen en groei op. Dat klinkt mooi. Maar er zijn tegenstrijdige berichten over wat er eigenlijk met die 5 miljard gebeurt, en om wat voor “investeringen” het precies gaat. Volgens dit bericht is bijna de helft van dit bedrag toe te schrijven aan het feit dat de Oekraïense Oligarch Rinat Akhmetov een deel van zijn vermogen laat overboeken naar Nederland. Met andere woorden: deze oligarch kan belasting ontwijken door zijn winst via een Nederlandse brievenbus door te sluizen. Het zou ronduit bizar zijn als Nederland belastingontwijking door Oekraïense oligarchen mogelijk maakt en dat vervolgens ook nog eens als Nederlandse investering oormerkt – al helemaal in de context van het associatieakkoord met Oekraïne, dat volgens de regering zogenaamd goed zou zijn voor Oekraïne én Nederland. Ik wil hier de onderste boven hebben en heb daarom de onderstaande vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld:

1
Heeft u kennis genomen van het bericht ‘€ 5 miljard van Nederland in Oekraïne geïnvesteerd? Bijna de helft is van deze oligarch’? (1)

2
Kunt u aangeven waarin de genoemde 5 miljard geïnvesteerd is?

3
Kunt u reageren op de volgende constatering uit het artikel: “Van de genoemde € 5 miljard komt niet minder dan 44 procent, bijna de helft, voor rekening van deze ene oligarch”?

4
Klopt het dat Oekraïense oligarchen belasting kunnen ontwijken via Nederlandse brievenbusfirma’s?

5
Kunt u aangeven op welke wijze Nederland de afgelopen jaren geprofiteerd heeft van de handel en investeringen in Oekraïne als het gaat om groei en banen?

Volgende pagina »