Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 27 november 2014, 13.25 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Drones geen precisiewapen

Deze week publiceerde de internationale NGO Reprieve een rapport over Amerikaanse drone aanvallen in Pakistan en Jemen. Geconcludeerd wordt dat bij aanvallen op 41 met name genoemde terreurverdachten maar liefst 1.147 mensen om zijn gekomen, waaronder veel burgers. Anders dan geregeld wordt gesteld, zijn drones dus bepaald geen precisiewapens. Ik heb de minister de volgende vragen hierover gesteld:
(meer…)

dinsdag 25 november 2014, 15.45 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Verijdelde aanslag?


De vermeende getuige aan het woord

Vorige week beweerde de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe een aanslag te hebben verijdeld op een Nederlandse delegatie in Charkov waar de minister van Buitenlandse Zaken onderdeel van uitmaakte. De vermoedelijke daders zouden getraind zijn door de Russische inlichtingendienst FSB. Een getuige bevestigde dit verhaal. Dat was behoorlijk schrikken, maar inmiddels is duidelijk geworden dat het om een broodje aap gaat. De Nederlandse geheime diensten geven namelijk aan over geen enkele aanwijzing te beschikken dat minister Koenders in Oekraïne het doelwit is geweest van een aanslag. Dat bleek na inspectie van het bewijsmateriaal in Oekraïne. De kwestie wordt inmiddels afgedaan als oorlogspropaganda van Oekraïense zijde. Het is een bekend gegeven dat in oorlogstijd de waarheid als eerste sneuvelt, maar ik vind het belangrijk dat hierover duidelijkheid wordt verschaft. Temeer omdat dit bepaald niet de eerste keer is dat uitlatingen van de kant van Oekraïne onjuist bleken. Daarom heb ik de minister om schriftelijke uitleg gevraagd.

maandag 24 november 2014, 15.05 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt, Harry vraagt

NAVO praat vooral over geld

De afgelopen drie dagen was ik bij de Parlementaire Assemblee van de NAVO. In die assemblee zitten parlementariërs uit alle NAVO-lidstaten. De nieuwe NAVO-chef Stoltenberg sprak er vandaag en zijn speech ging eigenlijk alleen maar over geld: stop met bezuinigen, verhoog de defensiebegroting, ga boven de afgesproken 2% van het BBP zitten met de uitgaven! Ik herinnerde Stoltenberg aan de woorden van de voormalige NAVO-baas De Hoop Scheffer die Afghanistan een ‘lakmoesproef’ voor de NAVO noemde. Zijn reactie: ‘het gaat best goed want Afghanistan is geen vrijhaven meer voor terroristen’. Dat mag tijdelijk zo zijn maar vrede is er ook niet, corruptie des te meer en als de militairen straks weg zijn, zal blijken dat er niets duurzaams is opgebouwd. Kortom, als de nieuwe NAVO-chef Afghanistan een succesverhaal vindt dan moeten we vrezen dat er ons nog heel wat mislukte operaties staan te wachten. Ongeacht hoeveel geld er ook aan de NAVO wordt uitgegeven.

donderdag 20 november 2014, 15.03 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Erken Palestina!


Landen die Palestina hebben erkend

Tijdens de begrotingsbehandeling deze week was er veel aandacht voor de erkenning van Palestina. Zweden ging hier laatst toe over en ik vind dat Nederland dit goede voorbeeld moet volgen. Hierover schreef ik een opiniestuk. Dat kun je hier lezen.

dinsdag 18 november 2014, 20.28 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Koenders, toen en nu

Vanavond en morgenavond bespreken we in de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is de eerste begrotingsbehandeling met de net aangetreden minister Koenders, die een lange geschiedenis in de Nederlandse politiek heeft. Hieronder lees je mijn inbreng:

(meer…)

dinsdag 18 november 2014, 9.30 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry leest

Mozaïek van Nederland


De discussie over integratie laait de laatste tijd weer flink op. Afgelopen zaterdag werden tijdens de intocht van Sinterklaas 90 mensen gearresteerd naar aanleiding van de anti-Zwarte Piet demonstratie, en deed het omstreden onderzoek naar Turkse jongeren in Nederland en hun opvattingen over onder meer IS veel stof opwaaien; volgens een aantal Turks-Nederlandse organisaties en verschillende experts was het onderzoek ondeugdelijk en waren de uitkomsten niet representatief voor de Turkse gemeenschap. Deze gebeurtenissen laten zien dat integratie een heel gevoelig onderwerp is, maar tonen ook aan hoe belangrijk het is om je in de maatschappij te kunnen uitspreken over hoe er tegen jou aangekeken wordt – en je daar tegen te kunnen verzetten.
(meer…)

zaterdag 15 november 2014, 16.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry reist

Elke vluchteling is anders

Gesprek met yezidische vrouw die ontsnapte aan ISIS


Vandaag bezocht ik twee vluchtelingenkampen in Arbat, een stadje in Iraaks Koerdistan. Daar sprak ik met vluchtelingen, hulpverleners en bestuurders. Hoewel het aantal vluchtelingen dat wordt opgevangen indrukwekkend is, zo’n 2 miljoen op 4,5 miljoen bewoners van Koerdisch gebied, bleken er ook punten van zorg. Gehandicapte kinderen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en 1 deken per vluchteling begint krap te worden met de naderende winter. Bij Arbat is er een kamp voor Syrische vluchtelingen en een voor binnenlandse vluchtelingen. De verantwoordelijkheid en de zorg verschilt tussen beide kampen. UNHCR is internationaal verantwoordelijk maar dat levert volgens de Koerden en internationale NGO’s onnodig veel bureaucratie op. Die klacht zal ik bespreken met Stichting Vluchteling die via International Rescue Committee actief is, ook in Arbat.

donderdag 13 november 2014, 10.16 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Eu-lidmaatschap niet vrijblijvend

Amerika heeft felle kritiek op het Hongarije van premier Victor Orban omdat het autoritaire tendensen vertoont, de vrije pers inperkt en het maatschappelijk middenveld demoniseert. Onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland verwijt Hongarije zelfs “te slapen onder de deken van NAVO-artikel 5 terwijl het overdag ‘illiberale democratie’ promoot.” Die Amerikaanse kritiek is volkomen terecht en moet de Europese Unie aan het denken zetten. De EU moet zelf instrumenten ontwikkelen om lidstaten kritisch te toetsen op kernwaarden en eventueel tot de orde te roepen.
(meer…)

dinsdag 11 november 2014, 9.39 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Bufferzone bij Gaza

Egypte is begonnen met de aanleg van een bufferzone aan de grens met Gaza. Eind vorige maand werd dat duidelijk. Het zou een reactie zijn op terroristische aanslagen in het gebied. Honderden huizen worden daarom op dit moment verwoest en duizenden burgers worden gedwongen te verhuizen. Ik maak mij hier grote zorgen om, want de Egyptenaren in het gebied zijn al lange tijd achtergesteld. Ook kan dit ernstige gevolgen hebben voor de Palestijnen in Gaza. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:
(meer…)

zondag 9 november 2014, 8.24 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Geslaagde ledendag 2014


presentatie van de ledendag was weer in handen van Sjaak Bral

Elk jaar houden we één of soms wel tweemaal een open dag in de Tweede Kamer voor nieuwe leden. Die gelegenheden worden massaal bezocht: voor velen is het de eerste keer dat de Tweede Kamer wordt bezocht. Behalve een kennismaking met de gehele SP-fractie is er ook een rondleiding door het gebouw (even zitten op de blauwe stoelen), de kans iets op te steken van de parlementaire geschiedenis en deelname aan gesprekken over allerlei actuele onderwerpen. Samen met Eerste Kamerlid Tiny Kox, die tevens lid is van de Raad van Europa, mocht ik zes keer in gesprek gaan met een grote groep nieuwe leden. De twee meest bevraagde thema’s waren ISIS (niet bombarderen maar hoe dan wel effectief bestrijden) en de Europa (moeten we die boete van 642 miljoen echt betalen?). Voor het eerst merkte ik aan nieuwe leden dat ik al enige tijd in de SP meeloop. Tijdens de lunch kwam de zoon van een oude bekende uit Amsterdam me even de hand schudden met de groeten van zijn vader. Een nieuwe generatie SP’ers dient zich aan en dat is gezien de vergrijzing waar ook onze partij natuurlijk niet aan ontkomt maar goed ook.

Volgende pagina »