Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

zondag 29 november 2015, 12.48 uur – Harry
Categorie: Harry schrijft

Surinaamse Nederlanders aan het woord

Afgelopen zomer heb ik besteed aan intensieve gesprekken met vijftien Surinaamse Nederlanders die elk een uniek verhaal vertelden. Over hun komst naar Nederland, hun ervaringen hier en hun kijk op Nederland en de relatie met Suriname. Diverse relevante thema’s komen aan de orde: van vluchten voor de Decembermoorden in Suriname in 1982 tot vluchten voor het geweld in Syrië nu. Van slavernij en Zwarte Piet. Van kansen krijgen en kansen pakken. Geen tobberige verhalen maar opgewekte literatuur. Zelf vind ik het verhaal van Edgar Burgos, de zanger van Trafassi enorm vermakelijk. De zanger van Wasmasjien heeft zijn hele leven tot kunst verheven. Het boek bevat verder onder meer portretten van Humberto Tan, Sylvana Simons, Prem Radhakishun, Jetty Mathurin en Tanja Jadnanansing. Omdat ik er zelf geen cent aan verdien, durf ik er hier wel reclame voor te maken. Een heerlijk boek voor onder de kerstboom als je het mij vraagt.

zaterdag 28 november 2015, 22.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen

eensgezind verder

Vandaag heeft de SP een goed congres gehad waar veel belangrijke politieke besluiten zijn genomen. Inhoudelijk hebben we de zaak weer goed op orde en kunnen we de komende jaren verder groeien. Ook de personele invulling is geregeld met een nieuw partijbestuur en natuurlijk een nieuwe voorzitter. Ik feliciteer Ron Meyer met zijn verkiezing tot voorzitter van onze partij. Ik bedank Sharon Gesthuizen voor de moed die ze heeft getoond om de strijd om het voorzitterschap aan te gaan. Ze heeft de partij daarmee een grote dienst bewezen. De SP is pas een volwassen partij als ze zelf een keuze kan maken. En als ik ‘de SP’ zeg dan bedoel ik de leden. Voor het eerst viel er echt iets te kiezen en hebben we ook gekozen. Nu gaan we samen weer eensgezind verder. Er is enorm veel werk te doen nu de PvdA het VVD-gedachtegoed lijkt over te nemen en de VVD probeert de PVV-kiezer te paaien. Juist nu is er een sterke SP nodig die vasthoudt aan menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Alleen samen kunnen we die sterke SP zijn.

donderdag 26 november 2015, 11.34 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Roekeloos Turks optreden

Dagblad Trouw opent vandaag met een artikel over het neerhalen van een Russische gevechtsvliegtuig door Turkije met de constatering dat ik benadrukte dat Ankara het eigen luchtruim mag verdedigen. Dat is juist, maar slechts het halve verhaal. Het is inderdaad het soevereine recht van ieder land om het eigen luchtruim te verdedigen. Ik heb echter ook de vraag opgeworpen of Turkije bij deze schending van het luchtruim er niet beter aan had gedaan om het Russische vliegtuig te begeleiden, het Turkse luchtruim uit. De Russen zijn naar verluidt slechts enkele seconden in Turks gebied geweest. Om vast te stellen of er überhaupt sprake is geweest van schending van het Turkse luchtruim heb ik steun gegeven aan een voorstel van het CDA voor onafhankelijk onderzoek. Tenslotte heb ik zelfs gesteld dat de bijstandsverplichting van de NAVO ter discussie gesteld kan worden als Turkije militaire reacties van anderen provoceert. Dat gold bij de plaatsing van Nederlandse Patriots ter bescherming tegen Syrische raketten maar dat geldt ook bij het mogelijk provoceren van Russische gevechtsvliegtuigen. Ook om die reden zou onafhankelijk onderzoek naar het gevaarlijke Turkse optreden zeer wenselijk zijn. Alles moet worden gedaan om te voorkomen dat roekeloos Turks optreden ontaardt in een conflict tussen Rusland en de NAVO.

woensdag 25 november 2015, 13.38 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Suriname jarig

Vandaag is Suriname jarig. Precies veertig jaar geleden, op 25 november 1975, werd Suriname onafhankelijk. Toen zetten Koningin Juliana, premier Den Uyl en de eerste Surinaamse president Ferrier hun handtekening onder de onafhankelijkheidsverklaring. Deze belangrijke verjaardag gaat natuurlijk gevierd worden en dat is goed. Wel zal de viering in Suriname sober zijn, want de economische crisis in het land zou geen grote uitgaven voor festiviteiten toelaten. Dat stelde de Surinaamse president Bouterse onlangs. In Nederland, waar zo’n 350.000 mensen van Surinaamse komaf wonen, zal uiteraard ook veel aandacht zijn voor deze belangrijke gebeurtenis. Ik hoop dat deze mijlpaal eraan bij zal dragen dat de betrekkingen tussen Nederland en Suriname zullen verbeteren. De positie van de Surinaamse president is daarbij wel een lastige, omdat hij hier is veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel. Maar wat mij betreft mag dat geen obstakel zijn om daar waar mogelijk te zoeken naar manieren voor verdere samenwerking, zeker tussen de bevolkingen van beide landen. Suriname en Nederland blijven tenslotte een beetje familie.

dinsdag 24 november 2015, 16.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Palestijnse poëet ter dood veroordeeld

Gisteren werd bekend dat een Palestijnse poëet in Saudi-Arabië is veroordeeld voor godslastering. Human Rights Watch heeft daar heel sterke kritiek op en roept op tot vrijlating. Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken de volgende vragen erover gesteld:
(meer…)

maandag 23 november 2015, 10.09 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Brasa Dey terug van weggeweest

Gisteren bezocht ik Brasa Dey, de Surinaamse dag van de omhelzing. Dit feest werd in de jaren 80 elk jaar gevierd rond onafhankelijkheidsdag. De laatste keer dat Brasa Dey werd gevierd moet alweer 27 jaar geleden zijn. Met de gedachte van samenkomen, werken en beleven wordt geprobeerd om met Brasa Dey een platform te scheppen voor iedereen, alle mensen van alle culturen om te kunnen eten, dansen, feesten en netwerken. Het was daarom ook gepast om te openen met een optreden van een Indiaanse band. Indianen vormen de oorspronkelijke bevolking van Suriname. Daarna was er gospel, kawina en andere muzieksoorten. Het feest had wel iets weg van een overdekt Kwakoefestival. Ik kwam er weer veel oude bekenden tegen en die zal ik de komende weken met de onafhankelijkheidsviering van 25 november en de herdenking van de Decembermoorden op 8 december nog wel vaker zien. Brasa Dey is in ieder geval terug van weggeweest en wat mij betreft mag het volgend jaar weer worden gevierd.

woensdag 18 november 2015, 11.15 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Begrotingsdebat 2016

Vandaag bespreken we in de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteraard is er veel aandacht voor de gebeurtenissen in Parijs en de strijd tegen IS. Maar ook vraag ik aandacht voor drone aanvallen door de VS en Oekraïne en nog veel meer. Hieronder lees je mijn inbreng:
(meer…)

zondag 15 november 2015, 20.48 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Oorlog of terreur?

De aanslagen in Parijs herinneren ons aan de kwetsbaarheid van onze open en vrije samenleving. We willen alles kunnen zeggen en mogen denken. We zijn zo aan onze vrijheden gehecht dat we mensen en organisaties tolereren die onze vrijheid verafschuwen. Mensen met die overtuiging hebben in Parijs een bloedbad aangericht maar dat had even goed in Antwerpen of Utrecht kunnen gebeuren. Het gedachtegoed van deze mensen kent geen grenzen. We zullen dus niet alleen de daders en de handlangers van de slachting in Parijs moeten opsporen en berechten. We zullen ook actief hun gedachtegoed moeten bestrijden. We zullen moeten voorkomen dat meer mensen zich ertoe laten overhalen. Dat wordt de grootste uitdaging van de komende jaren. Daarnaast zullen onze politie en inlichtingendiensten zich moeten richten op het beschermen van burgers en het voorkomen van aanslagen. Garanties tot succes zijn er in het geheel niet. Politici en burgers zullen moeten strijden voor onze vrijheid, voor onze beschaving. Niet met wapens maar met woorden. In tijden van oorlog zet je het leger in maar wat moeten we nu met tanks en gevechtsvliegtuigen? Daarmee gaan we deze strijd tegen terreur in Europa niet winnen. Beschaving is het enige juiste antwoord op terreur. Zaterdag was ik te gast bij Spijkers met Koppen om over deze kwestie te spreken. Hier is het terug te luisteren (het fragment begint na 5 minuten).

donderdag 12 november 2015, 13.47 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Spion krijgt gelijk

Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een Nederlandse zakenman en spion Ibrahim A. in de steek heeft gelaten die in Afghanistan actief was voor de dienst. Het ministerie van Defensie, in het bijzonder de MIVD, heeft zijn zorgplicht geschonden, staat in een persverklaring van de rechtbank. Volgens de rechter heeft de spion in 2006 en 2007, ten tijde van de Nederlandse missie in Uruzgan, gefunctioneerd als agent en informant. Een door Ibrahim A. opgezet bouwbedrijf kon daarbij dienen als dekmantel. De spion beweert dat hij door toedoen van de inlichtingendienst in gevaar is gebracht en daardoor zijn bezittingen in Afghanistan is verloren. Daar moet de rechtbank zich nog over uitspreken. Deze zaak, waar ik al eerder aandacht aan heb besteed, o.a. bij Pauw en Witteman, krijgt dus nog een vervolg.

dinsdag 10 november 2015, 16.14 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Timmermans twijfelt over EU

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, hield gisteren een opvallende speech over de toekomst van Europese samenwerking. Die ambitie zou wel eens kunnen op de klippen kunnen lopen volgens Timmermans. Hij vreest voor hernieuwde confrontaties op het Europese continent. Omdat de vluchtelingencrisis zo snel volgt op de eurocrisis, dient zich een perfect storm. Het lukt de politieke elite maar niet om de angst die tot tweespalt en nationalisme leidt in Europa te bezweren.
(meer…)

Volgende pagina »