Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 30 oktober 2014, 13.28 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Palestina onmogelijk gemaakt

Israëls plannen voor de bouw van duizend woningen in Oost-Jeruzalem bedreigen de levensvatbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat. Dat heeft Jeffrey Feltman, de VN-chef voor politieke zaken, gisteravond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd. Volgens Feltman staan de bouwplannen haaks op het bereiken van duurzame vrede met de Palestijnen. Helaas wijst niets er op dat Israël van de plannen af zal zien. Eerder deze week liet de Israëlische premier Netanyahu in reactie op kritiek van de internationale gemeenschap namelijk al weten dat hij geen verontwaardiging van andere landen accepteert als Israël in Oost-Jeruzalem bouwt en dat hij met deze bouw door zal gaan. Dit toont wat mij betreft eens te meer aan dat meer nodig is dan slechts het uiten van kritiek op het illegale nederzettingenbeleid van Israël. Zeker nu ondertussen het geweld in Oost-Jeruzalem snel escaleert. Ik heb de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, om een reactie gevraagd.

dinsdag 28 oktober 2014, 15.22 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Laat MH17 geen doofpot worden!

Vandaag ontving ik uit handen van de schrijver Joost Niemöller het eerste exemplaar van ‘MH17, de Doofpotdeal’. De schrijver hekelt in het boek het gemak waarmee ervan wordt uitgegaan dat de MH17 is neergeschoten door de separatisten. De titel suggereert een deal die er zou zijn tussen het Westen, Nederland voorop, en het nieuwe bewind in Oekraïne, om de ware toedracht van de aanslag niet boven water te krijgen. Vandaag kreeg de Kamer ook antwoord op een aantal vragen rond de MH17 en nogal wat zaken blijven in nevelen gehuld. Zo komt er maar geen antwoord op de vraag of Nederland de satellietbeelden van de VS van tijdstippen rond de crash heeft kunnen bekijken. Ook andere relevante vragen worden niet of slechts half beantwoord. De ramp met de MH17 is de ergste ramp uit de recente luchtvaartgeschiedenis en de onderste steen moet echt boven komen. Laat MH17 geen doofpot worden. Ik hoop dat het boek van Joost Niemöller een bijdrage levert aan de waarheidsvinding.

Vanmiddag was ik ook nog bij BNR te gast over dit onderwerp. Dat is hier terug te luisteren.

zondag 26 oktober 2014, 19.43 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Teken tegen kernwapens

Vorige maand heeft PAX het burgerinitiatief ‘Teken tegen kernwapens’ gelanceerd. Door 40.000 handtekeningen in te zamelen, wil PAX een nationaal verbod op kernwapens op de politieke agenda zetten. Dit verbod geldt al in 115 landen en wat mij betreft, wordt Nederland nummer 116. Ik heb het burgerinitiatief natuurlijk al ondertekend. Doe jij dat ook? Hier kun je dat doen.

donderdag 23 oktober 2014, 13.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

clusterbommen in Oekraïne

Deze week rapporteerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat Oekraïne clustermunitie heeft ingezet in de strijd in het oosten van het land. Ik ben het zeer met de mensenrechtenorganisatie eens dat de inzet van clustermunitie in bevolkt gebied onder alle omstandigheden onaanvaardbaar is. Daarom heb ik de minister de volgende vragen gesteld:
(meer…)

dinsdag 21 oktober 2014, 21.49 uur – Harry
Categorie: Harry bezoekt

Koerden naar het Strafhof


vlnr ministers Muhammed Qader Muhammed en Mahmood Salih Hama Karim, en hoofd internationale relaties Falah Mustafa Bakir

De afgelopen dagen ben ik met een delegatie van de Koerdische Regionale Regering uit Irak naar verschillende internationale instellingen in Den Haag geweest. We bezochten onder meer de OPCW (toezichthouder op verbod chemische wapens) het Joegoslavië-tribunaal (zagen Mladic zich verdedigen) en brachten een halve dag door bij het Internationaal Strafhof (ICC). De delegatie, met onder meer twee ministers, had bewijzen van genocide op Yezidi’s bij Sinjar meegenomen en overhandigde deze aan het bureau van de aanklager. Het ICC kan niet zomaar een onderzoek starten omdat Irak geen lid is van het Strafhof. Een onderzoek kan ook door verwijzing van de kwestie door de Veiligheidsraad naar het Strafhof maar die route is moeilijk. Misschien is het kansrijker om via acceptatie van de jurisdictie van het ICC door de regering in Bagdad een zaak te starten. Het is hoe dan ook van belang dat de daders van de genocide op de Yezidi’s en andere etnische en/of religieuze groepen in Irak en Koerdistan voor het gerecht komen. Het bijwonen van de zaak tegen generaal Mladic maakte in die zin veel indruk op me: genocide in 1995 en nu bijna 20 jaar later een rechtszaak. Dat is laat, maar gelukkig niet té laat.

zaterdag 18 oktober 2014, 1.33 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Peking versus paraplu


In Hongkong woeden sinds september protesten tegen de inperking van de democratie. Hongkong is een autonome regio van China en de laatste Britse kolonie die in 1997 aan China werd overgedragen. Er werden toen ook vrije verkiezingen in 2017 in het vooruitzicht gesteld. Maar afgelopen zomer heeft Peking besloten dat Hongkong niet zelf haar kandidaten naar voren mag schuiven: als het aan Peking ligt moet de bevolking straks kiezen uit een voorselectie gemaakt door de Chinese machthebbers. Zo wil men voorkomen dat er straks een prodemocratische kandidaat verkozen wordt tot bestuurder van Hongkong.
(meer…)

dinsdag 14 oktober 2014, 19.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Jongeren voor vrede in het midden-oosten

Gisteren ontving ik 16 jongeren in het kader van het Youth Peace Initiative. Dat is een initiatief dat 8 jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden en 8 jongeren uit de rest van de wereld bijeenbrengt om na te denken over een alternatieve ‘Roadmap to Peace’ voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Er is natuurlijk al een ‘Roadmap’ maar de onderhandelingen daarover lijken volkomen vastgelopen. De jongeren die ik sprak, kunnen volledig los van regering, politieke partij of welke beweging dan ook nadenken en spreken over mogelijke oplossingen voor dit conflict dat al decennialang voortduurt. De Oslo-akkoorden, die ook een belangrijke rol speelden in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, begonnen naar verluidt ook met debatten tussen studenten. Wellicht levert deze open discussie nu ook iets bruikbaars op. Morgen gaan de jongeren naar Clingendael om onder begeleiding van senior mediators verder te praten en vrijdag wordt de alternatieve ‘Roadmap to Peace’ aangeboden aan minister Timmermans en de Israëlische ambassadeur en de Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland.

maandag 13 oktober 2014, 10.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

steun voor Kobani

Gisteren demonstreerden in Rotterdam honderden mensen tegen de belegering van Kobani door ISIS. Het was ook een protest tegen de houding van Turkije dat ISIS een tijd lang geen strobreed in de weg heeft gelegd. Door familie-omstandigheden kon ik er gisteren niet bij zijn, maar gelukkig kon Ineke Palm namens de SP onderstaande tekst uitspreken:
(meer…)

zondag 12 oktober 2014, 14.07 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

TTIP is Paard van Troje


De EU onderhandelt momenteel over twee veelomvattende vrijhandelsakkoorden met Canada en de VS, genaamd CETA en TTIP. De bedoeling is om met de onderhandelingspartners één interne markt te smeden, zodat handel nog makkelijker wordt. Het gaat dan om het gelijktrekken van regels en standaarden die aan beide kanten van de oceaan heel verschillend zijn: zo gelden er in Europa bijvoorbeeld veel strengere regels wat betreft het gebruik van chemische stoffen in de landbouw en van hormonen in de vleesindustrie. Het is echter heel goed denkbaar dat de chloorkippen uit de VS straks ook onze supermarkten bereiken. Zo haalt de EU een Paard van Troje binnen, want eenmaal ondertekend kunnen we niet meer terug.
(meer…)

vrijdag 10 oktober 2014, 17.10 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Ebola is humanitaire ramp


Twintig keer meer geld dan nu beschikbaar is. Dat is de hoeveelheid die volgens secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon nodig is om de strijd tegen ebola te kunnen overwinnen. Inmiddels zijn er bijna 4000 mensen overleden aan het virus, maar het indammen van de uitbraak verloopt nog steeds uiterst moeizaam. Intussen is het virus ook overgeslagen op andere continenten, en nu de eerste doden vallen in de VS en Europa wordt men langzaam maar zeker wakker geschud. Het feit dat ebola nu een gevaar vormt voor de mondiale gezondheid en veiligheid, is het gevolg van het te laat in actie komen van de internationale gemeenschap, en toont aan hoe fragiel en onderbezet de gezondheidssystemen in Afrika nog zijn.
(meer…)

Volgende pagina »