Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

maandag 29 september 2014, 15.46 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

De Brusselse ‘grill’

Vandaag zijn de hoorzittingen van het Europees Parlement met de kandidaat-commissarissen van het nieuwe Juncker-team van start gegaan. Europarlementariërs krijgen uitgebreid de gelegenheid om de 27 kandidaten te ‘grillen’ – Brussels jargon voor kritisch ondervragen. Het is het belangrijkste moment voor het Europees Parlement om te testen welk vlees ze de komende jaren in de kuip hebben. In een spannende zitting van drie uur moeten kandidaten in antwoord op maar liefst 45 vragen hun expertise en competentie aan het Parlement zien te bewijzen.
(meer…)

woensdag 24 september 2014, 10.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry gezien

Strijd tegen IS

Gisteren was ik samen met VVD-collega Han ten Broeke te gast bij Pauw om te spreken over de recente uitbreiding van de strijd tegen IS naar Syrië. Alhoewel iedereen het erover eens is dat IS bestreden moet worden, vraag ik onder meer aandacht voor het vraagstuk van de effectiviteit. Niets wijst erop dat een militaire campagne van luchtaanvallen IS effectief kan bestrijden. Dat moet te denken zetten. Hier kun je het fragment terugkijken.

maandag 22 september 2014, 14.17 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Op de vlucht voor IS

Afgelopen weekend kwam een enorme vluchtelingenstroom vanuit Koerdisch gebied in Syrië richting Turkije op gang. Men vlucht voor het geweld van IS. Vandaag maken media er melding van dat Turkije grensovergangen voor deze vluchtelingen heeft gesloten. Dat kan echt niet. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:
(meer…)

donderdag 18 september 2014, 10.32 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Ten aanval!

Op de voorpagina van dagblad Trouw staat vandaag te lezen dat Nederland een flinke bijdrage wil leveren aan de strijd tegen IS, namelijk F-16’s en wapenleveranties. Morgen wordt dit in de ministerraad besproken, maar het lijkt daar niet op problemen te gaan stuiten omdat VVD en PvdA dit steunen. Tijdens het debat vorige week heb ik mij al duidelijk tegen de Amerikaanse militaire campagne uitgesproken. In een opiniestuk dat ik voor regionale dagbladen schreef doe ik dat opnieuw. Hier kun je het artikel lezen.

maandag 15 september 2014, 21.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Referendum Schotland

Vandaag werd ik gebeld door persbureau Reuters met de vraag of ik overeenkomsten zag tussen het referendum over Schotse onafhankelijkheid van donderdag aanstaande en het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet. ‘Die overeenkomsten zijn treffend’ zei ik meteen.

Ten eerste zijn tegenstanders van onafhankelijkheid ervan uitgegaan dat ze dit referendum met groot gemak zouden winnen. De peilingen maakten de voorstanders overmoedig. Ten tweede zijn de voorstanders op grond daarvan veel te laat met een actieve campagne begonnen. Nu probeert men een inhaalslag te maken, vermoedelijk te laat. Ten derde bedienen de tegenstanders van onafhankelijkheid zich nu van bangmakerij: Schotland gaat failliet, de pensioenen gaan eraan, Schotland mag niet in de EU etc. Dat bangmakerij averechts werkt, bleek wel in Nederland. Bij ons zou zonder Europese Grondwet ‘het licht uitgaan’(minister Brinkhorst) Europa uiteenvallen net als Joegoslavië (minister Donner) maar van dat alles is niets gebleken. Tel daarbij op dat de Britse premier Cameron naar Schotland afreisde om campagne te voeren terwijl hij daar bepaald niet geliefd is en je hebt een cocktail die wel móet leiden tot een meerderheid voor onafhankelijkheid.

Mijn commentaar aan Reuters was dan ook: men heeft kennelijk niets geleerd van de referenda op het vasteland. Mocht de Schotse bevolking ‘ja’ zeggen tegen onafhankelijkheid dan zijn de dagen van Cameron geteld. We zullen het snel weten.

vrijdag 12 september 2014, 0.02 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Opvallers in de nieuwe Commissie

‘De meest politieke Commissie ooit’, zo werd het team dat Juncker samenstelde voor de Europese Commissie gisteren genoemd. De samenstelling van zijn team lijkt inderdaad erg politiek. Enkele opvallende verschijningen:

Frans Timmermans wordt de ‘rechterhand’ van Juncker en commissaris regulering. Vanuit die functie kan hij een halt toeroepen aan de Brusselse bemoeizucht en de lobby aan banden leggen. Daarnaast krijgt Timmermans ook fundamentele rechten in zijn portefeuille. We mogen van hem verwachten dat hij zich sterk zal maken voor homorechten in Oost-Europa en de positie van de Roma.
(meer…)

woensdag 10 september 2014, 20.46 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry speecht

Debat IS


(Foto: Vluchtelingen van het IS-geweld in Dohuk, Iraaks Koerdistan)

Vanavond voeren wij het debat met de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over de ontwikkelingen in Irak. De centrale vraag is welke steun Nederland zal geven aan de coalitie onder Amerikaanse leiding om IS te bestrijden. Ik ben zeer bevreesd dat de militaire campagne die nu vorm krijgt, bij zal dragen aan nog meer geweld. In mijn inbreng, die je hieronder kunt lezen, waarschuw ik daartegen.
(meer…)

dinsdag 9 september 2014, 23.33 uur – Harry
Categorie: Algemeen

president myanmar op bezoek

Gisteren had ik een opmerkelijk gesprek met Thein Sein, de president van Myanmar, het voormalige Birma. Ik vroeg hem naar het lot van de Rohingya’s, een moslimminderheid die wordt gediscrimineerd en met geweld verdreven. Mensenrechtenorganisaties melden al geruime tijd dat de overheid van Myanmar de andere kant op kijkt bij dat probleem. Volgens de VN zijn de Rohingya’s één van de meest vervolgde minderheden in de wereld. De president deed alsof het probleem niet bestond: de Rohingya’s zijn in zijn ogen migranten uit Bangladesh die gewoon burgerrechten kunnen krijgen. In de praktijk zijn ze echter vooral zonder staatsburgerschap en worden ze net als onder de junta van Birma ernstig onderdrukt. De belofte dat Myanmar alle politieke gevangenen vrij zou laten, was de regering nagekomen, zo meende de president. Amnesty International denkt daar heel anders over en na het gesprek overhandigde een collega enkele voorbeelden van politieke gevangenen waar AI actie voor voert. Nederland haalt de handelsbanden met Myanmar aan nu de sancties zijn opgeheven maar op het vlak van de mensenrechten is er in het land nog veel te doen.

maandag 8 september 2014, 14.22 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Actie tegen IS

Gisteren sprak ik in Amsterdam bij een actie tegen het duivelse IS dat in Irak en Syrië een bloedspoor trekt. De opkomst was bescheiden maar de eensgezindheid groot. IS vormt een bedreiging voor alle andersdenkenden in de regio en moet daarom worden bestreden. De steun die daarvoor wordt gegeven aan de regering in Bagdad en de Koerden in het noorden is daarom terecht. Ook de luchtaanvallen van de Amerikanen verdienen onze steun zolang ze bedoeld zijn om de religieuze minderheden die in IS-gebied wonen een kans te geven om te ontsnappen. Nederland zou zelf meer humanitaire hulp moeten bieden aan de Koerden die nu honderdduizenden vluchtelingen opvangen. Woensdag is er in de Kamer een debat over de opmars van IS en daar zal ik deze standpunten herhalen.

vrijdag 5 september 2014, 10.21 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Mansouri vrij

Vanochtend werd duidelijk dat Iran de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri heeft vrijgelaten. Zijn zoon heeft dat laten weten. Na acht jaar cel is Mansouri nu eindelijk terug in Nederland. De mensenrechtenactivist werd in 2006 in Syrië aangehouden en uitgeleverd aan Iran. Dat land veroordeelde hem in 2007 ter dood wegens terroristische activiteiten. In 2009 werd zijn doodstraf omgezet in een jarenlange gevangenisstraf. De SP heeft regelmatig actie gevoerd om Mansouri vrij te krijgen. Gelukkig is dat nu gebeurd. Daar ben ik heel blij om.

Volgende pagina »