Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

donderdag 25 augustus 2016, 14.45 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Historisch akkoord Colombia

Na 52 jaar strijd en vier jaar onderhandelen lijkt het eindelijk zover: vrede in Colombia. De Colombiaanse regering en guerrillabeweging Farc zijn tot een vredesakkoord gekomen, waarmee er een einde komt aan het oudste conflict in Latijns-Amerika. Afgesproken is dat de Farc wordt gedemobiliseerd, ontwapend en gere-integreerd. Van de kant van de regering is beloofd dat in het platteland, waar de Farc enige steun geniet, geïnvesteerd zal worden. Het akkoord moet nog wel door de achterban van de Farc worden goedgekeurd, waarna er een landelijk referendum over gehouden kan worden. Hopelijk gooit dat geen roet in het eten, want dit conflict, dat al tot 220.000 doden en honderdduizenden gewonden heeft geleid, kent alleen verliezers.

woensdag 24 augustus 2016, 12.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Minister niet welkom

De Turkse minister Nihat Zeybekci bezoekt momenteel ons land. Eerder, kort na de coup, deed hij vergaande en onacceptabele uitspraken over Gülen aanhangers. Kort gezegd pleitte hij voor marteling. Daarom is het op zijn minst vreemd dat hij welkom wordt geheten in Nederland, onder andere om met minister Ploumen te spreken. In dit filmpje uit ik mijn verontwaardiging over de komst van de minister en hieronder lees je de vragen die ik samen met collega Sadet Karabulut heb gesteld aan onder meer minister Ploumen:
(meer…)

donderdag 18 augustus 2016, 10.20 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Adieu Den Haag

Gisteren, op de 6.666e dag van mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer namens de SP, heb ik aangekondigd dat ik bij de verkiezingen van maart 2017 niet meer op de kandidatenlijst wil staan. Dit besluit heb ik genomen tijdens een fantastische reis van vier weken door de Verenigde Staten. Samen met mijn gezin ben ik van San Francisco aan de westkust naar New York aan de oostkust van de VS gereden. Ruim 9.000 kilometer. Dat heeft mij ook de gelegenheid gegeven nog eens goed na te denken over mijn eigen toekomst.

Tegen de tijd dat we in 2017 verkiezingen hebben, ben ik bijna 55. Als ik in mijn werkzame leven nog iets anders wil doen dan full time politicus zijn, dan heb ik nu nog de kans om van koers te wijzigen. Om die reden heb ik besloten om af te zien van de kandidatuur voor de Kamerverkiezingen van 2017.
(meer…)

woensdag 17 augustus 2016, 10.28 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Mensenrechtenactivisten bedreigd

Foto United Nations Photo CC BY-NC-ND

Ik ben erg geschrokken van de berichten over de jurist Nada Kiswanson, die vanwege haar werkzaamheden met de dood bedreigd wordt. Kiswanson ondersteunt het Internationaal Strafhof in Den Haag door bewijsmateriaal aan te leveren over oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid die Israël jegens de Palestijnen zou hebben begaan. Sinds februari wordt zij echter geïntimideerd en bedreigd, met name door iemand die zich ‘Rami’ noemt en haar overal weet te vinden en bereiken – zelfs via een familielid uit Zweden, of een nieuwe prepaid card. Kiswanson krijgt onder meer te horen dat ze “van de aardbodem” geveegd zal worden als ze doorgaat met haar werk. Ze is ervan overtuigd dat Israël achter de bedreigingen zit, maar het land ontkent in alle toonaarden. Nederland lijkt de ernst van de zaak aanvankelijk niet in te zien: er wordt geen proces-verbaal opgemaakt als Kiswanson aangifte doet bij de politie, en het duurt enkele maanden voordat de overheid in actie komt en maatregelen treft om Kiswanson te beschermen. Inmiddels zijn ook andere mensenrechtenorganisaties betrokken geraakt bij de zaak, en sloten vier ngo’s zelfs tijdelijk en preventief hun kantoren in Den Haag.

Het is onbestaanbaar dat mensenrechtenactivisten op Nederlandse bodem gevaar lopen terwijl zij hun werk doen. Het is nu onduidelijk op welke wijze het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere overheidsinstellingen de zaak hebben opgepakt, en wat Nederland doet om soortgelijke incidenten te voorkomen. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld aan minister Koenders:
(meer…)

zondag 14 augustus 2016, 21.09 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry reist

Hoe gevaarlijk Is Donald Trump?

Tijdens mijn reis door de VS in de afgelopen vier weken heb ik de verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton op de voet kunnen volgen. Volgens sommigen moet Clinton worden opgesloten wegens leugens over haar email-verkeer. Anderen menen dat Trump de gevaarlijkste man ter wereld is. Dat laatste zou zo zijn omdat hij speelt met de gedachte om kernwapens in te zetten tegen ISIS en aangezien hij NAVO-bondgenoten niet wil helpen bij een eventuele aanval van de Russen zolang ze zelf niet voldoende aan defensie uitgeven. Hilarisch werd het toen er openlijk aan het verstand van Trump werd getwijfeld en tientallen prominente republikeinen openlijk afstand van The Donald namen. In de peilingen loopt Trump averij op maar of hem dat ook werkelijk kansloos maakt, is te betwijfelen. Ik heb ook Amerikanen gesproken die niet zo in de feiten geïnteresseerd zijn en die vinden dat Trump het toch allemaal maar mooi zegt. Verrast ben ik door de brutale bedelmailtjes die ik zelf van Trump krijg. Bijna dagelijks vraagt deze steenrijke Amerikaan mij om een donatie. ‘Put your money where your mouth is!’ heb ik een keertje terug gemaild. Zijn reactie? Geen.

vrijdag 15 juli 2016, 6.47 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Op vakantie

Vanaf vandaag ben ik tot en met 14 augustus op vakantie. Tot die tijd sluit ik daarom dit weblog. Daarna gaan we langzaamaan op naar de verkiezingen. Dan gaan we weer stevig campagne voeren.

donderdag 14 juli 2016, 13.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Bedienden uitgebuit

Ambassade Saudi-Arabië

De Volkskrant opende vandaag met een bericht over bedienden van diplomaten bij ambassades en internationale organisaties gevestigd in Nederland die zouden zijn uitgebuit. Samen met collega Sadet Karabulut heb ik de volgende vragen daarover gesteld:

(meer…)

maandag 11 juli 2016, 14.55 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry in aktie

Srebrenica herdacht

Vandaag ben ik aanwezig bij de nationale Srebrenica herdenking aan Het Plein in Den Haag. De herdenking vindt deze keer plaats tegen de achtergrond van een recente opmerking van minister Hennis van Defensie die nogal wat stof heeft doen opwaaien. De minister gaf eind vorige maand, tijdens Veteranendag, toe dat de Nederlandse militairen destijds met onvoldoende mensen en middelen naar de enclave werden gestuurd. Hun opdracht was reeds op voorhand onuitvoerbaar, zei Hennis. De opmerking krijgt zeker nog een vervolg, maar vandaag staat in het teken van Nikad ne zaboraviti – Nooit vergeten.

donderdag 7 juli 2016, 12.20 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Boos op Blair


Het Nederlandse Irak-rapport uit 2010

Na jaren onderzoek en het nodige politieke gesteggel werd gisteren eindelijk het Irak rapport van de Britse commissie Chilcot gepubliceerd. De bevindingen ervan zijn vernietigend. Het maar liefst 2,6 miljoen woorden tellende rapport concludeert onder andere dat de Britse regering koos voor interventie voordat alle vreedzame opties waren uitgeput; dat de ernst van de bedreiging die de massavernietigingswapens van Irak vormden door premier Blair werd gepresenteerd met een stelligheid die niet gerechtvaardigd was; dat Blair beloofde hoe dan ook steun aan de VS te geven; dat het VK door gebrek aan steun voor militaire actie het gezag van de Veiligheidsraad van de VN heeft ondermijnd; dat de planning voor na de val van het regime van Saddam Hoessein geheel en al ontoereikend was; dat de omstandigheden waarin werd besloten dat er een juridische basis was verre van toereikend waren.
(meer…)

woensdag 6 juli 2016, 10.17 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

NAVO-top zet Rusland verder onder druk

Voor regionale kranten en voor opiniewebsite Joop.nl schreef ik een stuk over de NAVO-top in Polen, die aanstaande vrijdag begint. Daarin stel ik dat wie de bredere context beschouwt, ziet dat het westen de afgelopen jaren geen kans onbenut heeft gelaten om de Russen te provoceren. Verder lezen? Dat kan hieronder:
(meer…)

Volgende pagina »