Harry van Bommel

Weblog
Harry van Bommel

dinsdag 13 oktober 2015, 15.31 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry leest

MH17 Rapport

Vanmiddag publiceerde de Onderzoeksraad Voor Veiligheid het rapport over de crash van vlucht MH17. In het rapport wordt onder meer geconstateerd dat er nadere afspraken nodig zijn voor het vliegen over conflictgebieden. Ik vind dat Nederland de bevindingen in dit rapport zou moeten aangrijpen om te komen tot een aantal maatregelen waardoor herhaling van een dergelijke tragedie in de toekomst kan worden uitgesloten. Ik verwacht internationaal een voortrekkersrol van Nederland op dit punt. Verder luidt een bevinding dat het vanuit de Nederlandse overheid ontbrak aan regie op en coördinatie van het samenbrengen van informatie waardoor nabestaanden onnodig lang hebben moeten wachten op bevestiging over het lot van hun naasten. Ook wat dit betreft zijn aanpassingen nodig zodat nabestaanden van slachtoffers voortaan sneller duidelijkheid hebben. Een ander belangrijke conclusie van het onderzoek is dat er voldoende aanleiding voor Oekraïne was om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten. Toch is dat niet gebeurd. Ook worden alternatieve scenario’s voor de crash van het vliegtuig uitgesloten, zoals beschietingen door een gevechtsvliegtuig. Er staat nog veel meer in het rapport. Dat zal vandaag en de aankomende dagen nader bestudeerd worden. Voor nu hoop ik zeer dat het rapport nabestaanden van de ramp kan helpen bij het verwerken van het grote verlies zodat een nieuwe stap kan worden gezet in het verwerkingsproces. Op de website van de OVV is het rapport te lezen.

zondag 11 oktober 2015, 12.18 uur – Harry
Categorie: Harry speecht

Demonstreren voor de vrede

Gisteren sprak ik op het Malieveld bij een demonstratie voor vrede in Turkije. Die demonstratie kwam op een triest moment, net nadat er een zware aanslag in Ankara had plaatsgehad. Daar ben ik meteen op ingegaan. Lees hieronder mijn volledige tekst:
(meer…)

vrijdag 9 oktober 2015, 15.42 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Voortdurend geweld in zuidoosten Turkije

Vanwege het aanhoudende geweld in het zuidoosten van Turkije en het oplopende dodental in de strijd tussen Turkije en de PKK heb ik opnieuw vragen gesteld. Deze keer samen met collega Sadet Karabulut, die onlangs in de regio was en de ernstige gevolgen van het grove geweld heeft gezien. Het is van het allergrootste belang dat er spoedig een staakt-het-vuren overeengekomen wordt.
(meer…)

woensdag 7 oktober 2015, 18.20 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry bezoekt

Op bezoek bij Vrouwe Justitia

Deze week bezocht ik het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie. Deze Europese instelling bestaat uit drie rechtscolleges: het Hof van Justitie, het Gerecht, en het Gerecht voor Ambtenarenzaken. Het Hof van Justitie bewaakt de gelijke toepassing en interpretatie van het Europees Recht door de lidstaten. Het Gerecht behandelt voornamelijk zaken van particulieren en bedrijven, en het Gerecht voor Ambtenarenzaken beslecht geschillen tussen EU-instellingen en hun ambtenaren. Voor de drie Nederlandse rechters die ik sprak, Prechal, Van der Woude en Barents, was het een primeur dat er een Kamerlid op bezoek kwam.
(meer…)

dinsdag 6 oktober 2015, 14.11 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry vraagt

Artsen Zonder Grenzen onder vuur

Afgelopen weekend kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat de VS een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen hebben gebombardeerd in Kunduz, in het noorden van Afghanistan. De berichten sindsdien wijzen erop dat de Amerikanen de verantwoordelijk voor dit incident uit de weg willen gaan. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Daarom heb ik onderstaande vragen gesteld, waarin ik oproep tot een onafhankelijk onderzoek en gisteren was ik hierover op de radio. Dat is hier terug te luisteren (vanaf minuut 38).
(meer…)

maandag 5 oktober 2015, 11.13 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Rusland in Syrië

Gisteren was ik in Buitenhof te gast om samen met Rob de Wijk te reageren op de ontwikkelingen in Syrië, waar Rusland sinds vorige week luchtaanvallen uitvoert op rebellengroepen. Ik heb sterk benadrukt dat de Russische inmenging in het conflict levensgevaarlijk is en een oplossing van het conflict niet dichterbij brengt. Deze Russische inmenging zou voor Nederland reden te meer moeten zijn om af te zien van militaire inmenging in het conflict in Syrië. Hier kun je het fragment terugkijken.

vrijdag 2 oktober 2015, 9.17 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Schaf doodstraf af

Gisteren was ik te gast bij radioprogramma BNR om te praten over de doodstraf. Dit naar aanleiding van de executie van een 47-jarige vrouw in de Amerikaanse staat Georgia afgelopen woensdag. Mijn stelling was dat dat de doodstraf wereldwijd moet worden afgeschaft en dat Nederland moet beginnen om de VS daarop aan te spreken. In de VS is in 19 staten de doodstraf afgeschaft, maar in 31 staten is dat nog niet het geval. Hier kun je het fragment terugluisteren.

donderdag 1 oktober 2015, 14.28 uur – Harry
Categorie: Algemeen

Weg met plastic soep!

Door het toegenomen gebruik van plastic is er ook steeds meer zwerfvuil. Veel vuil komt uiteindelijk in het water terecht en zo ontstaan er sloten, rivieren en uiteindelijk een zee van plastic soep. Om daar actie tegen te voeren, vroeg de Stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) me om vandaag plastic afval te komen doneren voor een demonstratie plastic soep maken. Collega’s op kantoor vroeg ik naar hun plastic afval van vandaag en de opbrengst was een (plastic) zak vol met plastic afval. De actievoerders van KLEAN lieten zien hoe je van plastic afval ook iets moois kunt maken, bijvoorbeeld via een 3D-printer. Het is dus zaak om ten eerste plastic afval te minimaliseren maar als het er is in ieder geval te recyclen. Gelukkig worden er vanaf 1 januari 2016 geen gratis plastic zakken meer verstrekt in winkels en op de markt. Dat zal hopelijk leiden tot een afname van de plastic soep. Hier zie je een promo filmpje van de actie op Het Plein in Den Haag van vandaag.

dinsdag 29 september 2015, 16.37 uur – Harry
Categorie: Algemeen

VN Toespraak Koning niet overtuigend

Gisteren sprak Koning Willem-Alexander in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat was niet overtuigend. De toespraak was vooral bedoeld om een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad dichterbij te brengen. Ik vrees echter dat we hier niet veel stemmen mee gewonnen hebben. De Koning ging niet in op de grote problemen waar de wereld voor staat. Dan denk ik vooral aan de situatie in Syrië, Jemen, Iran, Oekraïne en Rusland en de vluchtelingenstroom. De Veiligheidsraad is verlamd en Rusland is geïsoleerd; daar hadden een paar woorden aan gewijd mogen worden. De Koning heeft vooral gewezen op de verdiensten van Nederland, maar dat is wel wat makkelijk en bovendien niet erg overtuigend voor landen die nog moeten bepalen welke landen lid van de Veiligheidsraad moeten worden. Het was dan ook misschien wel beter geweest als premier Rutte de Nederlandse kandidatuur had bepleit. Hij kan immers gemakkelijker politieke uitspraken doen. Hier kun je de toespraak teruglezen.

zondag 27 september 2015, 18.08 uur – Harry
Categorie: Algemeen, Harry schrijft

Catalonië kan zonder stemadvies

Om 20.00 uur worden de stembussen in Catalonië gesloten. Formeel gaat het om regionale verkiezingen maar de strijd wordt vooral gezien als een verkapt referendum over de onafhankelijkheid van de Catalanen. De twee separatistische partijen, die in de campagne hun krachten gebundeld hadden in de ‘Samen voor ja’-beweging, stevenen af op een verkiezingszege. Als het aan de huidige president van de autonome regio Arthur Mas ligt, is de onafhankelijkheid van Catalonië dan binnen 18 maanden een feit. Daar is echter wel meer over te zeggen.
(meer…)

Volgende pagina »